Crash Team Racing

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crash Team Racing
CrashTeamRacingCover.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment Europe
Ohjaaja Jason Rubin
Tuottaja Grady Hunt
Taiteilija(t) Charles Zembillas
Joe Pearson
Pelisarja Crash Bandicoot
Julkaisuaika PlayStation
NA 30. syyskuuta 1999
EU 20. lokakuuta 1999
JP 16. joulukuuta 1999
PlayStation Network
EU 18. lokakuuta 2007
JP 11. kesäkuuta 2008
NA 10. lokakuuta 2010
Lajityyppi ajopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta PlayStation, PlayStation Network
Tallennusväline CD-ROM
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crash Team Racing (lyhennettynä CTR) on Naughty Dogin kehittämä ja Sony Computer Entertainment Europen Crash Bandicoot -pelisarjaan kuuluva ajopeli. Peli julkaistiin PlayStationille vuonna 1999 ja vuonna 2007 PlayStation Networkissa.

Pelissä ajetaan kilpaa kartingautoilla aseita ja erilaisia bonuksia hyväksi käyttäen joko ihmis- tai tekoälyvastustajia vastaan. Peli sisältää seikkailu-, aika-ajo-, taistelu- ja kisatilat.

Crash Team Racingin jälkeen on julkaistu Crash-ajopelit Crash Nitro Kart ja Crash Tag Team Racing.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Team Racing on ajopeli, jossa pelaaja ohjaa Crash Bandicoot -pelisarjan hahmoja, joista useimmat kilpailevat mikroautoilla. Ajaessaan pelaaja voi peliohjaimen sauvoja ja painikkeita käyttämällä kiihdyttää, ohjata, peruuttaa, jarruttaa, pomppia ja käyttää aseita tai ominaisuuksien voimistajia.[1] Pelin radoille ja areenoille on sijoiteltu kahdenlaisia laatikoita, joista kysymysmerkeillä merkittyjä päin ajamalla ja rikkomalla saa käyttöönsä aseita tai voimistajia.[2] Kun pelaaja saa laatikon rikkomalla käyttöönsä aseen tai voimistajan, se ilmestyy näkyviin keskelle ruudun yläreunaa.[3] Aseita ja voimistajia voi käyttää muiden kilpailijoiden häiritsemiseen tai oman ajon parantamiseen.[2] Raidalliset hedelmälaatikot sisältävät "wumpa-hedelmiä", joita kymmenen kappaletta keräämällä pelaajan auto nopeutuu ja kerätyt aseet sekä voimistajat vahvistuvat.[3][4][5]

Oleellinen Crash Team Racingissä ajamiseen vaikuttava liike on ”power slide”, eli kiihdytysvoiman kerääminen autoa sivuttain liu'uttamalla: pelaaja suoritaa liu'un painamalla yhtä ohjaimen yläosan paniketta hypäyttääkseen autoa ja ohjaamalla ennen ajokin vinoon ennen sen putoamista maahan.[4] Autoa liu'uttaessa ”Turbo Boost Meter” -mittari näytön oikeassa alakulmassa täyttyy ja muuttaa väriään vihreästä punaiseksi.[5] Pelaajan auton pakokaasu muuttuu samalla mustaksi.[4] Ajokkia väliaikaisesti kiihdyttääkseen pelaaja painaa ohjaimen vastakkaista yläosapainiketta mittarin ollessa punaisella. Kiihdytysliu'un aikana pelaaja voi kiihdyttää ajokkia kolmesti viimeisen kiihdytyksen ollessa kahta aikaisempaa voimakkaampi.[5] Liian pitkään liu'ussa odottaessa ajokin kiihdytystila laukeaa, kiihdytysmahdollisuus menetetään, ja lopulta ajokki pyörähtää.[4][5] Liukumisen lisäksi kiihdytysvoimaa voi kerätä kerryttämällä ilmassaoloaikaa ratojen esteiden yli hypätessä: mitä pidempään ajokki viipyy ilmassa sitä voimakkaampi on kiihdytys ajokin palatessa maahan.[5]

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Team Racingissä on viisi pelitilaa: Adventure eli seikkailutila, Time Trial eli aika-ajo, Arcade- ja Versus-kilpailutilat sekä Battle-taistelutila. Pelitiloissa pelaaja valitsee ohjattavakseen 1–8 hahmoa.[6] PlayStation Multitap -ohjainlisäosalla myös kolmannen ja neljännen pelaajan yhtäaikainen pelaaminen on mahdollista.[7] Adventure-pelitila on yksinpeli, jossa pelaajan on kierrettävä kaikki radat ja areenat ja kerättävä pokaaleja, reliikkejä, loppuvastusavaimia, CTR-merkkejä ja jalokiviä.[6] Adventure-pelitilan päämäärä on pelastaa maailma tarinan antagonisti Nitros Oxidelta voittamalla kilpailut 16 eri radalla. Pelin alussa pelaajalla on kilpailtavanaan vain kaksi rataa.[8] Uusia ratoja ja alueita avautuu ratoja voitettaessa.[2][8][9] Jokaisella radalla pelaajan on voitettava pokaali saavuttamalla kilpailun ensimmäinen sija.[2][10] Kun alueen kaikki neljä pokaalia on voitettu, alueen loppuvastuksen autotalli (engl. Boss Garage) avautuu. Siellä pelaaja kilpailee loppuvastuksen nimikkoradalla vain tätä vastaan. Loppuvastuksen kukistuessa tämä luovuttaa avaimen, jolla pelaaja pääsee uusille alueille ja lopulta kohtaamaan Oxiden tämän avaruusaluksessa.[11]

Alueen pokaalien ja loppuvastusavaimen voittamisen jälkeen radoille avautuu uusia pelimuotoja. Reliikkikisassa (engl. Relic Race) pelaaja ajaa radalla kolme kierrosta yksin mahdollisimman nopeasti. Radalle on sijoiteltu sekuntilaatikoita, joita rikottaeessa ajanotto pysähtyy, ja radan kaikki laatikot rikottaessa loppuajasta vähennetään kymmenen sekuntia. Pelaaja voittaa reliikin alittaessaan näytöllä ilmoitetun aikarajan.[10] Toisessa avautuvassa pelimuodossa, CTR-haasteessa (engl. CTR Challenge) pelaajan on kilpailun voittamisen lisäksi kerättävä radalle ripotellut C- T- ja R-kirjaimet. Onnistuessaan pelaaja palkitaan CTR-merkillä, jota on viittä eri väriä: punaisia, vihreitä, sinisiä, keltaisia ja violetteja. Violetteja CTR-merkkejä saa erityisiltä lisäradoilta, joilla on kerättävä 20 kristallia annettu aikaraja alittaen. Kun pelaaja on kerännyt neljä samanväristä CTR-merkkiä, avautuu Gemstone Valley -alueella värin cup-kisa (engl. Gem Cup), neljän radan turnaus, jonka voitosta pelaaja palkitaan jalokivellä.[12] Läpäistäkseen pelin pelaajan on kerättävä kaikki pokaalit, loppuvastusavaimet, reliikit, CTR-merkit ja jalokivet ja tämän jälkeen voitettava Nitros Oxide kilpailussa yksi yhtä vastaan.[11]

Time Trial- eli aika-ajo-pelitila on yksinpeli, jossa pelaaja yrittää ajaa minkä tahansa pelin radan nopeimman ajan. Aika-ajotilassa radat ovat pelkistetyt, eli siinä ei ole muita kuljettajia eikä laatikoiden antamien aseiden tai wumpa-hedelmien tuomia lisäetuja. Radalla aika-ajon suoritettuaan pelaaja voi tallentaa ”aaveen”, suorituksensa tallenteen, jota vastaan pelaaja voi halutessaan jatkossa aika-ajotilassa kilpailla.[6] Arcade-pelitilassa pelaaja voi nopeasti selata ja kilpailla ratavalikoimassa. Pelaaja voi valita ajettavakseen joko yksittäisen radan tai yhden neljästä cup-kilpailuista, joissa kilpaillaan sijoituspisteistä neljällä radalla. Arcade-pelitila on yksin- tai kaksinpeli muiden kuljettajien ollessa tietokoneohjauksessa. Kilpailun vaikeustaso ja kierrosmäärä ovat muokattavissa.[13] Versus-pelitila on Arcade-pelitilan kaltainen, mutta ihmispelaajia on oltava vähintään kaksi.[7]

Battle-pelitilassa enintään neljä pelaajaa voi taistella toisiaan vastaan aseita käyttäen seitsemällä erityisellä areenalla.[8] Taistelun säännöt ovat muokattavissa. Etukäteen valittavia asetuksia ovat muun muassa voittotapa ja taistelun kesto, joka vaikuttaa osumapisteiden ja minuuttien määrään. Valittavia voittotapoja on kolme. Ensimmäisessä pelaaja, joka ensin kerää viisi, kymmenen tai 15 osumapistettä, voittaa. Toisella ratkaisutavalla voittaja on eniten osumapisteitä kolmessa, kuudessa tai yhdeksässä minuutissa kerännyt pelaaja. Kolmannessa pelimuodossa kukin pelaaja saa alkuun kolme, kuusi tai yhdeksän elämää, ja taistelulla on kolmen tai kuuden minuutin tai rajoittamaton peliaika. Pelaaja, jolla on jäljellä eniten elämiä ajan loppuessa, voittaa. Rajoittamattoman aikarajan taistelu kestää siihen asti, kunnes jäljelle jää yksi pelaaja. Kolme ja neljä pelaajaa voivat muodostaa 2 vs. 1-, 2 vs. 2-, 3 vs. 1- ja 1 vs. 1 vs. 2 -taisteluja.[14]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oletushahmot

Crash mikroauton kyydissä.
 • Crash Bandicoot, Crash-pelien sankari. Hyvä kaikkien ratojen hahmo.
 • Tohtori Neo Cortex, Crash-pelien entinen perivihollinen. Myös hyvä kaikkien ratojen hahmo.
 • Tiny Tiger, jättimäinen tiikeri. Tinyn koko antaa hänelle hyvän huippunopeuden, mutta hän on hiukan epätarkka kaarteissa.
 • Coco Bandicoot, Crashin nerokas sisko. Hänen autossaan on hyvä kiihtyvyys mutta keskiverto huippunopeus ja kääntyvyys.
 • Tri. N. Gin, Cortexin kyborgiapulainen. Hänen autossaan on hyvä kiihtyvyys mutta keskiverto huippunopeus ja kääntyvyys.
 • Dingodile, liekinheitintä käyttävä dingon ja krokotiilin sekoitus. Hänen painonsa antaa autolle suuren huippunopeuden mutta huonon kääntyvyyden.
 • Polar, pieni jääkarhunpentu. Hänen pieni painonsa antaa autolle hyvän kääntyvyyden mutta alhaisen huippunopeuden.
 • Pura, pieni tiikerinpentu. Hänen pieni painonsa antaa autolle hyvän kääntyvyyden mutta alhaisen huippunopeuden.

Avattavat hahmot

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Ripper Roo, seikkailutilan ensimmäinen loppuvastus. Hullu sininen kenguru. Käyttää aseinaan loputtomasti TNT-pommeja. Avattavissa muihin kuin Adventure-tilaan voittamalla punainen timantti Adventure-tilassa tai koodilla.
 • Papu Papu, seikkailutilan toinen loppuvastus. Lihava intiaaniheimon päällikkö. Käyttää aseinaan loputtomasti koeputkipommeja. Avattavissa muihin kuin Adventure-tilaan voittamalla vihreä timantti Adventure-tilassa tai koodilla.
 • Komodo Joe, seikkailutilan kolmas loppuvastus. Samurai-komodonvaraani ja viisaampi Komodo-veljeksistä. Käyttää loputtomasti TNT- ja Nitro-pommeja. TNT:n osuessa maahan se räjähtää heti. Hänellä on Nitroja vähemmän. Avattavissa muihin kuin Adventure-tilaan voittamalla sininen timantti Adventure-tilassa tai koodilla.
 • Pinstripe Potoroo, seikkailutilan neljäs loppuvastus. Gangsterirotta konepistoolin kanssa. Ampuu vieriviä pommeja. Avattavissa muihin kuin Adventure-tilan voittamalla keltainen timantti Adventure-tilassa tai koodilla.
 • Fake Crash, ”huijariversio” Crashistä. Fake Crash on iso- ja tummakulmakarvainen ja isohampainen. Ei esiinny Adventure-tilassa. Avattavissa muihin kuin Adventure-tilaan voittamalla violetti timantti Adventure-tilassa tai koodilla.
 • Tri. Nefarious Tropy, paha aikamatkustaja ja ajan ja avaruuden mestari. Avattavissa muihin paitsi Adventure-tilaan voittamalla hänet jokaisella radalla aika-ajoissa tai koodilla.
 • Penta Pingviini, pieni pingviininpoikanen, jonka auton vauhti ja kyvyt riippuvat peliversiosta. Euroopan versiossa kiihtyvyys, nopeus ja kääntyvyys ovat maksimissa ja amerikkalaisessa veriossa samanlaiset kuin Puralla ja Polarilla. Avattavissa muihin paitsi Adventure-tilaan koodilla.
 • Nitros Oxide, tarinan pääantagonisti ja viimeinen loppuvastus joka väittää olevansa maailmankaikkeuden nopein ajaja. Hänellä on käytössään useita erilaisia pommeja. N. Oxide ei ole pelattavissa pelin sisäisillä keinoilla.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan asukkien vieraaksi saapuu avaruusolento Nitros Oxide, joka väittää olevansa galaksin nopein kuljettaja. Oxide haastaa Maan peliinsä (”jossa nopeimmat selviytyvät”) kutsuen Maan nopeimman kuljettajan kilpailemaan kanssaan. Jos Maan kuljettaja voittaa, Oxide lupaa jättää Maan rauhaan, mutta jos Oxide voittaa, hän muuttaa Maan betoniseksi pysäköintialueeksi ja orjuuttaa sen asukkaat.[15] Vastaten Oxiden haasteeseen pelaajan ohjaama hahmo kerää neljä loppuvastusavainta päästäkseen sisään Oxiden avaruusalukseen ajamaan tätä vastaan. Pelaajan voittaessa Oxiden tämä lähtee Maasta väliaikaisesti mutta lupaa palata, kun kaikki reliikit on kerätty. Hävittyään tämän jälkeen uudestaan Oxide pitää lupauksensa ja lähtee vihaisena Maasta lopullisesti.[16] Epilogissa lopputekstien yhteydessä kerrotaan, mitä pelin hahmot tekivät tarinan tapahtumien jälkeen. Nitros Oxide itse palaa Gasmoxia-kotiplaneetalleen ja eristäytyy yhteiskunnasta. Hän käy tappiostaan yli päästäkseen vuosia terapiassa ja aloittaa ajamisen yksipyöräisellä vain joutuakseen määrittelemättömään hirvittävään onnettomuuteen.[17]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crash Team Racing
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 91,78 % (Xbox) [18]
Metacritic 88/100[19]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Famitsu 33/40
GamePro 5/5[20]
Game Revolution B+[21]
GameSpot 7,3/10 [22]
IGN 8,5/10[23]

Peli sai hyviä arvosteluja ja Metacritic-sivustolla 88/100-keskiarvon.[19]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Clancy Brown  … Tri. Neo Cortex, Uka Uka  
 Brendan O’Brien  … Tiny Tiger, Tri. N. Gin, Pinstripe Potoroo  
 Chip Chinery  … Dingodile  
 Michael Connor  … Fake Crash  
 Michael Ensign  … Tri. Nefarious Tropy  
 Michael Gollom  … Papu Papu  
 David Anthonyt Pizzuto  … Nitros Oxide, Komodo Joe  
 Billy Pope  … Crash Bandicoot  
 Hynden Walch  … Coco Bandicoot, Polar  
 Mel Winkler  … Aku Aku  
 Dal McKennon  … Ripper Roo (arkistosta otettu)  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pelin ohjevihko, s.3.
 2. a b c d Pelin ohjevihko, s.11.
 3. a b Pelin ohjevihko, s.20.
 4. a b c d Pelin ohjevihko, s.23.
 5. a b c d e Pelin ohjevihko, s.9.
 6. a b c Pelin ohjevihko, s.5.
 7. a b Pelin ohjevihko, s.7.
 8. a b c Pelin ohjevihko, s.8.
 9. Pelin ohjevihko, s.10.
 10. a b Pelin ohjevihko, s.12.
 11. a b Pelin ohjevihko, s.14.
 12. Pelin ohjevihko, s.13.
 13. Pelin ohjevihko, s.6.
 14. Pelin ohjevihko, s.19.
 15. Naughty Dog (30.9.1999). Crash Team Racing. PlayStation. Universal Interactive Studios. Rata/alue: Avausnäytös. Nitros Oxide: engl. "So, you pesky Earth slugs like to race, eh? (hykertelee) Well I, Nitros Oxide, am the fastest racer in the galaxy! I travel the stars looking for creatures to test my skill. It's a little game I call "Survival of the Fastest". Here's the way we play. I challenge the best driver of your worlds will race for the planet. If your driver wins, I'll leave your miserable little rock alone. But if I win, I'll turn your entire globe into a concrete parking lot and make you my slaves. (nauraa) Get ready to race for the fate of your planet."
 16. Naughty Dog (30.9.1999). Crash Team Racing. PlayStation. Sony Computer Entertainment America. Rata/alue: Loppunäytös. Nitros Oxide: engl. "Aaaaargh! You beat me once again! Now I have to go back to the planet Gasmoxia a complete loser! I must be getting slow in my old age. That's it! I'm finished racing in these mushy backward worlds. Keep your miserable planet! I'm outta here for good!"
 17. Naughty Dog (30.9.1999). Crash Team Racing. PlayStation. Sony Computer Entertainment America. Rata/alue: Epilogi. Teksti: "Nitros Oxide went back to the planet Gasmoxia a broken alien. After years of therapy, Oxide emerged from seclusion to begin racing again. Unfortunately, the unicycle was a poor vehicle choice, and his resulting accident was too gruesome to detail here"
 18. Crash Team Racing Gamerankings.com. Viitattu 28.4.2013.
 19. a b Crash Team Racing Metacritic.com. Viitattu 28.4.2013.
 20. Crash Team Racing Web.archive.org. 24.11.2000. Viitattu 28.4.2013.
 21. Crash Team Racing Review Gamerevolution.com. 10.1.1999. Viitattu 28.4.2013.
 22. Crash Tag Team Racing Review Gamespot.com. 19.10.1999. Viitattu 28.4.2013.
 23. Crash Team Racing IGN.com. Viitattu 28.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]