Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle tai USK on saksalainen järjestö, joka myöntää ohjelmistoille ikäluokituksia. Vuodesta 2003 lähtien kaikkien laajemmalle yleisölle julkaistavien nimikkeiden pitää olla USK:n ikäluokittamia.

Vuodesta 2003 lähtien Saksassa myytävien viihdeohjelmistojen ei tarvitse olla USK-luokiteltuja, mutta ilman luokitusta niitä ei saa myydä, sisällöstä riippumatta, alle 18-vuotiaille. Kehittäjän kieltäydyttyä luokituttamasta peliään se luetteloidaan, jonka jälkeen sitä saa myydä vain pyynnöstä yli 18-vuotiaille, eikä niitä saa mainostaa jälleenmyyntipisteissä tai muissa medioissa. Microsoft esimerkiksi päätti olla myymättä Gears of Waria Saksassa, koska USK ei suostunut myöntämään sille luokitusta.[1] Tämä tarkoittaa samaa kuin luokituksen 18+ myöntäminen.

Kansallissosialismin tai hakaristien esittäminen historiallisen kontekstin ulkopuolella on kiellettyä kaikissa nimikkeissä. Välttääkseen oikeusjuttuja monet kehittäjät jättävätkin viittaukset hakaristeihin pois peleistään.

Merkinnät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Symboli Ikäraja Kuvaus
Ei ikärajoituksia Sopii lapsille, ei myyntirajoituksia. Pelin vaikeusaste saattaa olla kuitenkin epäsopiva pienille lapsille.
Kielletty alle 6-vuotiailta Ympäristö saattaa olla abstraktimpi. Teema saattaa olla hämärä. Peli saattaa olla liian sekava alle 6-vuotiaille.
Kielletty alle 12-vuotiailta Sisältö keskittyy sotiin tai taisteluihin. Saattaa sisältää viitteellistä aineistoa. Väkivallan tulee olla mahdollisimman vähäistä.
Kielletty alle 16-vuotiailta Saattaa esitellä tulitaisteluja ja kohtuullista väkivaltaa. Luokitukseen saattaa kuulua myös aikuisille tarkoitettu aineisto.
Kielletty alle 18-vuotiailta Peli saattaa sisältää raakaa väkivaltaa ja ihmisoikeusrikkomuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Surette, Tim: Gears of War won't turn in Germany GameSpot. Viitattu 11. huhtikuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.