Jak II: Renegade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jak II: Renegade
JakIIcover.jpg
Kehittäjä Naughty Dog
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Jakelija PlayStation Store
Ohjaaja Jason Rubin
Suunnittelija Evan Wells
Taiteilija Bob Rafei
Bruce Straley
Erick Pangilinan
Säveltäjä Josh Mancell
Larry Hopkins
Ohjelmoija Andy Gavin
Mark Cerny
Christophe Balestra
Christopher Christensen
Charlotte Francis
Pelisarja Jak and Daxter
Pelimoottori Kinetica
Julkaistu PlayStation 2 PlayStation 3PlayStation VitaPlayStation 4
Lajityyppi tasohyppely, toimintaseikkailu, avoin pelimaailma
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, muistikortti
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Jak II: Renegade (alanimi Renegade on vain Euroopan versiossa) on toinen osa Naughty Dogin kehittämässä Jak and Daxter -pelisarjassa.

Peli julkaistiin vuonna 2012 PlayStation 3:lle ja PlayStation Vitalle osana The Jak and Daxter Trilogy -kokoelmaa.

Vuonna 2017 peli julkaistiin PlayStation 4:lle ladattavana PS2-klassikkona.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jak II edustaa tasohyppelyä kuten edeltäjänsäkin, mutta tuo mukanaan myös ammuntaa ja kilpa-ajoa. Myös pelin yleisilme on ottanut askeleen synkempään ja väkivaltaisempaan suuntaan. Pelin tapahtumapaikka on kaupunki nimeltä Haven City, ja pelin avoin maailma on vapaasti pelaajan tutkittavissa, tosin kaikki kaupungin osat eivät ole avoinna pelin alusta alkaen. Kaupungissa pelaaja voi liikkua paikasta toiseen ajamalla leijuvia kulkuneuvoja, zoomereita. Järjestyksen rikkominen, kuten siviilien kimppuun hyökkääminen tai ajoneuvojen varastaminen herättää kaupungin sotilaspoliisien, Krimzon Guardien huomion jolloin he lähtevät pelaajan perään.

Uutena ominaisuutena Jak 2 tuo ampuma-aseet. Jakilla on käytössään muotoa muuttava ase, jolla on yhteensä neljä erilaista tulitusmuotoa. Pelin aikana Jak taistelee Krimzon Guardeja sekä Metal Head -hirviöitä vastaan.

Pelin eteneminen on perustuu tehtäviin joita Jak saa pelin muilta hahmoilta. Välillä tehtävät vievät Jakin ja Daxterin myös kaupungin ulkopuolelle.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Jak II:sen tarina on paljon syvempi ja moniulotteisempi kuin ensimmäisessä osassa, ja paljastaa uutta tietoa myös ensimmäisestä osasta. Peli sisältää paljon enemmän dialogia kuin edeltäjänsä, ja nyt myös edellisessä pelissä mykkänä ollut päähahmo Jak puhuu.

Tarina lähtee käyntiin, kun Jak ystävineen matkustaa ajassa 500 vuotta tulevaisuuteen. He löytävät itsensä valtavasta Haven Citystä, tulevaisuuden dystopiasta. Kaupungin vartijat, Krimzon Guard, ottavat kaupungin hallitsija paroni Praxiksen käskystä Jakin kiinni ja sulkevat hänet vankilaan. Vankila-aikanaan Jakille tehdään kokeita dark eco -aineella, jonka seurauksena Jak pystyy kerättyään tarpeeksi dark ecoa muuttumaan voimakkaaksi, mutta hallitsemattomaksi Dark Jakiksi. Kahden vuoden kuluttua Jakin paras ystävä Daxter auttaa hänet pakoon vankilasta. Heti paon jälkeen he törmäävät Kor-nimiseen vanhukseen, jonka seurassa on pieni poika, jonka Kor kertoo olevan hyvin tärkeä. Jak tahtoo kostaa paroni Praxikselle viattomana vankilassa viettämänsä vuodet, jonka takia hän ja Daxter liittyvät Korin kehotuksesta Haven Cityn vastarintaliikkeeseen, Undergroundiin, joka vastustaa kaupungin tyrannimaista hallitsijaa. Jak alkaa suorittaa moninaisia tehtäviä Undergroundille ja muille kaupungissa apua tarvitseville samalla joutuen taistelemaan kaupunkia uhkaavia Metal Head -olioita vastaan.

Pelin tarina kiertyy eräänlaisen aikaparadoksin ympärille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on paljon välianimaatioita, jotka on tehty pelin omalla grafiikkamoottorilla. Tässä näkyvät päähahmot Jak ja Daxter.
 • Toisin kuin ensimmäisessä osassa nyt myös Jak puhuu. Siihen lienee syynä se että nyt Jakilla on sanottavaa, jota Daxter ei voi esittää hänen puolestaan. Jak 2:sessa hän on 17-vuotias.
 • Daxter on Jakin apurihahmo (sidekick), joka on edellisen osan tapahtumien takia muuttunut näädän ja saukon välimuodoksi ottsel-olennoksi (otter=saukko weasel=näätä). Hän ei vieläkään sulje suutaan.
 • Myös ensimmäisestä osasta tuttu Samos on yhä viisas tietäjä, ja hän neuvoo Jakia seikkailuissaan.
 • Keira on Samosin tytär ja Jakin kilpa-ajotiimin mekaanikko. Hänellä ja Jakilla on tunteita toisiaan kohtaan.
 • Praxis on kaupungin tyrannihallitsija, jolle Jak haluaa kostaa vankilassa syyttömänä viettämänsä vuodet.
 • Torn on entinen Krimzon Guard mutta nykyisin hän taistelee kaupungin puolesta Underground-nimisen vastarintaliikkeen kanssa. Hänen antamat tehtävät lähinnä liittyy paroni Praxisin toimintojen estämiseen tai Undergroundin jäsenten auttamiseen.
 • Shadow on tietäjä Samosin nuorempi minä ja Undergroundin johtaja.
 • Vin nerokas tiedemies, mutta pelkuri. Hän toimii Undergroundin hyväksi. Hänen tehtävät liittyvät lähinnä siihen että Metal Headit pysyisivät kaukana kaupungista(ja Vinistä)(kaikki Strip Mine tehtävät antaa Vin).
 • Ashelin on yksi Krimzon Guard -johtajista, mutta hänkin toimii Undergroundille. Paronin tytär.
 • Errol on Haven cityn paras kilpa-ajaja ja yksi Krimzon Guard-joukkojen johtajista. Jakilla ja hänellä on hyvin kylmä suhde toisiinsa, sillä Errol oli mukana tekemässä Jakilla kokeita Dark Ecolla hänen vankila-aikanaan.
 • Krew on puolueeton rikollinen joka ei välitä muusta kuin rahasta. Välillä Jak tekee työtä hänelle sillä Krew'lla on aina arvokkaita tietoja. Hänen antamat tehtävät ovat lähinnä hänen rikollisten puuhien auttamiseen liittyviä(kaikki viemäritehtävät antaa Krew).
 • Sig työskentelee Krew'lle. Hän ystävystyy Jakin ja Daxterin kanssa. Hänen tehtävät ovat lähinnä Metal Headien listimistä (Krew'n baarin seinälle pokaaleiksi).
 • Onin on kaupungin basaarialueella elelevä sokea ja mykkä "tietäjä". Hänellä on paljon tietoja Mar's Tomb -haudasta(lähes kaikki hänen ja Peckerin antamat tehtävät liittyvät tähän hautaan pääsemiseen).
 • Pecker on erikoinen olento, papukaija jolla on apinan pää ja häntä. Daxterin tapaan hän on jatkuvasti äänessä. Toimii Oninin tulkkina.
 • Kor on parrakas vanhus.(Kaikki hänen tehtävät liittyvät paronin laitteistojen sabotointiin, jotta paroni ei saisi Edelläkävijän kiveä(Precursor Stone).
 • Brutter on eräs Lurker-olento joka vaikuttaa hieman tyhmältä... mutta pelin loppuvaiheissa hän muuttuu korvaamattomaksi
 • Dark Jak on Jakin pimein, vahvin ja hallitsemattomin puoli, jonka avulla Jak voi tuhota viholliset leikiten. Dark Jakilla on vaalea iho ja hiukset sekä mustat silmät, sarvet ja kynnet.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Mike Erwin  … Jak  
 Max Casella  … Daxter  
 Anna Garduno  … Keira  
 Warren Burton  … Samos  
 Cutter Mitchell  … Torn  
 Clancy Brown  … Baron Praxis  
 William Minkin  … Krew  
 Chris Cox  … Pecker  
 Susan Eisenberg  … Ashelin  
 Phil LaMarr  … Sig  
 Robert Patrick Benedict  … Vin  
 David Herman  … Errol  
 Sherman Howard  … Kor  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.