Papukaijat

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Papukaija)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Papukaijat
Sateenkaariluri (Trichoglossus haematodus)
Sateenkaariluri (Trichoglossus haematodus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat
Psittacidae
Illiger, 1811
Alaheimoja
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Papukaijat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Papukaijat Commonsissa

Papukaijat (Psittacidae) ovat koukkunokkaisten lintujen heimo, jonka monia lajeja pidetään lemmikkeinä. Suosituimpia lemmikkilintuja lienevät undulaatti ja neitokakadu. Papukaijat tiedetään yleisesti kyvystään matkia ihmisen puhetta.

Papukaijoihin kuuluu 85 sukua ja 364 lajia.[1] Suuri osa niistä elää tropiikissa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijat ovat yleensä hyvin värikkäitä. Varsinkin isommilla papukaijoilla on hyvin voimakkaat värit. Papukaijan tunnusmerkki on käyrä, suuri ja voimakas nokka, jonka vuoksi niitä kutsutaan toisinaan koukkunokiksi. Jaloissa on neljä varvasta kussakin, joista kaksi osoittaa eteen ja kaksi taakse. Papukaijojen koot vaihtelevat, on pieniä, keskikokoisia ja suuria lajeja. Papukaijalintujen lahkon (Psittaciformes) linnuilla on useita yhteisiä tuntomerkkejä, joista ne on helppo tunnistaa. Lähes kaikilla lajeilla on käyrä nokka, lyhyet, tukevat koivet ja värikäs höyhennys.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijat ovat pääasiassa siementen syöjiä. Ne syövät myös pähkinöitä, hedelmiä ja marjoja, mutta kelpuuttavat ruokalistalleen eläinkunnastakin peräisin olevia tarpeita. Papukaijat ovat evoluution myötä mukautuneet elämään tietyltä alueelta löytyvällä ruoalla. Ihanne­ruokavalio pyrkiikin jäljittelemään tätä luonnosta löytyvää ruokaa. Vankeudessa elävät papukaijat eivät kuitenkaan kuluta niin suurta määriä energiaa kuin luonnossa elävät. Esimer­kiksi amatsonit ovat latvustoruokailijoita, joten niiden ruokavalio painottuu enemmän lehtiin, vihanneksiin ja hedelmiin, sekä osittain hedelmien siemeniin. Neitokakadut taas ruokailevat paljon myös maassa, josta ne etsivät siemeniä. Molemmat lajit tarvitsevat sekä tuoreruokaa että siemeniä, mutta niiden osuus ruokavaliossa on erilainen.[2]

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijojen koot vaihtelevat paljon. Pienimmät papukaijat ovat jopa alle kymmenen senttimetrin pituisia (esim. ecuadorinaranen), suurimmat taas lähestulkoon metrin pituisia ja painavat yli kilon (esim. hyasinttiara).

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijoja elää luonnonvaraisina useimmissa lämpimissä maissa, muun muassa Intiassa, Kaakkois-Aasiassa ja Länsi-Afrikassa. Suurin osa lajeista on kotoisin Australiasta ja Keski- ja Etelä-Amerikasta. Australiasta kotoisin olevilla pienillä linnuilla on usein miellyttävämpi ääni kuin muilla papukaijoilla.

Aistit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijat ovat tarkkoja kuuntelemaan, myös niiden näköaisti on tarkka. Yleensä papukaijan heikoin aisti on hajuaisti. Papukaijat kyllä "haistavat" huonon tai pilaantuneen ruoan, mutta jos sen ulkonäkö tai haju ei kerro pilaantumisesta, papukaijat maistavat sitä.

Puhetaito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijat tunnetaan kyvystään matkia esimerkiksi ihmisen puhetta. Harmaapapukaija ja keltapääamatsoni ovat tunnetuimpia matkijoita, mutta kyky on myös hyvin yksilöllistä eivätkä kaikki yksilöt opi ollenkaan puhumaan.Jotkut papukaijat voivat oppia viheltämään.lähde?

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajeja, joilla on oma sukunsa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 1. tammikuuta 2008.
  2. tunturisusi: papukaijat Viitattu 1.9.2014. suomi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]