Vahapalmuaratti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vahapalmuaratti
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Ognorhynchus
Laji: icterotis
Kaksiosainen nimi

Ognorhynchus icterotis
(Masséna & Souancé, 1854)

Katso myös

  Vahapalmuaratti Wikispeciesissä
  Vahapalmuaratti Commonsissa

Vahapalmuaratti (Ognorhynchus icterotis) on uhanalainen Kolumbian ja Ecuadorin Andeilla elävä papukaijalintu. Lintu on ainoa Ognorhynchus-suvun laji [2].

Kooltaan vahapalmuaratti on noin 42 cm. Lajin päälaki, selkä, kurkku, siivet ja pyrstö ovat väriltään vihreät. Naama sekä vatsa ovat väritykseltään keltaiset. Nokka on vahva ja tumma. Vahapalmuaratti muistuttaa ulkonäöltään kallioarattia (Aratinga wagleri) ja kirjuriarattia (Leptosittaca branickii). Kallioaratti on pienikokoisempi ja siltä puuttuu pään keltainen väri. Myös kirjuriaratin päässä on vähemmän keltaista kuin vahapalmuaratilla. [3]

François Victor Masséna ja Charles de Souancé kuvailivat lajin holotyypin Kolumbian Ocañasta 1854.[4]

Vahapalmuaratin elinympäristöä ovat vuoristometsät 1 200–3 400 metrin korkeudessa. Laji viihtyy erityisesti Ceroxylon quindiuense -vahapalmulajia kasvavissa metsissä, koska se pesii ja etsii ravintoaan puussa. Laji käyttää ravintonaan nuppuja, kukkia, hedelmiä ja siemeniä ja kerääntyy parviksi ravinnonetsintä matkoillaan. Lajin pesintäaika kestää huhtikuusta marraskuuhun. [3]

Vahapalmuarattikannan kooksi arvioidaan 2 600 yksilöä [3]. Suurin uhka lajille on elinympäristön tuhoutuminen metsänhakkuissa. Sveltuvia ympäristöjä on kuitenkin jäljellä. Lajia on pyydystetty ravinnoksi ja häkkilinnuiksi, vaikka se on hyvin vaikea häkissä pidettäväksi. Lajin suojelu on tuottanut tulosta ja kanta on saatu nousemaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Ognorhynchus icterotis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.12.2020. (englanniksi)
  2. Ognorhynchus ITIS. Viitattu 7. lokakuuta 2008.
  3. a b c Yellow-eared Parrot – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 21.5.2016. Viitattu 7. lokakuuta 2008.
  4. IBC (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.