Papukaijalinnut

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Papukaijalinnut
Avoparikaija (Eclectus roratus)
Avoparikaija (Eclectus roratus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut
Psittaciformes
Wagler, 1830
Levinneisyyskartta
Parrot range.png
Heimot [1]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Papukaijalinnut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Papukaijalinnut Commonsissa

Papukaijalinnut (Psittaciformes) on lintujen lahko, jonka lajit esiintyvät tropiikissa ja subtropiikissa. Niiden merkittävimmät esiintymisalueet ovat Australaasia ja Amazonin allas.

Taksonomista riippuen papukaijalinnut jaetaan heimoihin. Perinteinen jako on ollut kolme heimoa: papukaijat (Psittacidae), lurit (Loriidae) ja kakadut (Cacatuidae).[2] Nykyisessä luokituksessa kaikki papukaijalinnut kuitenkin kuuluvat Psittacidae-heimoon,[1][3] joka jakautuu useisiin alaheimoihin.[3] Kaikkiaan papukaijalintuja tunnetaan noin 350 lajia.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaijalinnut ovat yleensä värikkäitä ja lyhytkaulaisia. Niiden pää on suurikokoinen sekä nokka lyhyt, terävä ja voimakas. Yläleuka kaartuu voimakkaasti alaspäin ja liikkuu pystysuunnassa sarananivelen avulla. Alaleuka liikkuu sekä sivuille että eteenpäin. Nokan joustavuus on apuna linnun kiipeillessä puissa. Myös vahvat jalat ovat sopeutuneet latvuselämään. Lintujen koko vaihtelee kymmensenttisistä kääpiökaijoista noin metrin kokoisiin aroihin. Värityksen erot sukupuolten välillä vaihdelevat lajin ja suvun mukaan: esimerkiksi avoparikaijalla sukupuoliero on selvä heti kunhan poikanen saa ensimmäisen sulkansa: koiraat ovat kirkkaan vihreitä, naaraat puna-sinisiä. Amatsoneilla ja aroilla ulkoisia sukupuolieroja ei ole havaittavissa. Joillakin lajeilla sukupuolierot ovat havaittavissa mutteivät niin selkeät kuin esimerkkinä mainituilla avoparikaijoilla: esimerkiksi neitokakadun luonnonväritteessä koiraan maski on kirkkaan keltainen ja siipi- ja pyrstösulat yksiväriset, kun taas naaraan (ja nuoren poikasen) kasvomaski on haalean harmaa ja siipi- ja pyrstösulat harmaan ja keltaisen kirjavat.

Papukaijalinnut käyttävät ravinnokseen hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä, sieniä ja puiden mahlaa. Vahvan nokkansa avulla ne saavat rikki kovakuorisiakin pähkinöitä, joihin monet muut eläimet eivät pääse käsiksi. Myös jalat ja voimakas, liikkuva kieli auttavat ravinnon käsittelyssä. Papukaijalinnut ovat varsin taitavia lentäjiä. Ne ovat erittäin seurallisia ja esiintyvät usein parvissa, joissa ne käyttäytyvät hyvin äänekkäästi. Äänet ovat kauas kuuluvia kirkaisuja. Papukaijalinnut ovat suosittuja häkkilintuja; tällöin ne voivat oppia matkimaan ihmisen ääntä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Väisänen, R. A., Högmander, H., Björklund, H., Hänninen, L., Lammin-Soila, M., Lokki, J. & Rauste, V. 2006: Maailman lintujen suomenkieliset nimet (Finnish Names of the Birds of the World). 2., uudistettu painos (2nd edition). – BirdLife Suomi – BirdLife Finland, Helsinki – http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/nimisto/systemaattinen-osa.shtml [6.4.2011]
  2. BirdLife Suomen arkisto (2000): Lahkot, heimot ja niiden lajimäärät Luettu 6.4.2011.
  3. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Psittaciformes (TSN 177404) Viitattu 6.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]