Arat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arat
Oikealla puna-ara, muut sinikelta-aroja
Oikealla puna-ara, muut sinikelta-aroja
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Alaheimo: Psittacinae
Tribus: Arini
Suku: Arat Ara
Lacepede, 1799
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Arat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Arat Commonsissa

Arat ovat Etelä-Amerikassa ja Keski-Amerikassa eläviä papukaijoja. Varsinaisiin aroihin eli aitoaroihin kuuluu vain suku Ara, mutta yleisnimi arat käsittää myös hyasinttiarat (suku Anodorhynchus), brasilianarat (suku Primolius), siniaran (suvun Cyanopsitta ainoa laji), savanniaran (suvun Orthopsittaca ainoa laji) ja pikkuaran (suvun Diopsittaca ainoa laji).

Arojen tunnusomaisena piirteenä on värikkyys ja pitkä pyrstö, sekä suuri "pähkinänsärkijä"-tyyppinen nokka. Niillä on yleensä jonkin kokoisia höyhenettömiä alueita naamassaan. Aitoaroja yhdistää myös niille tyypillinen ääntely. Arojen koko vaihtelee aina pienenpuoleisista pikkuaroista (Diopsittaca nobilis) (pituus pyrstön kanssa noin 30 senttimetriä) suurikokoisiin hyasinttiaroihin (Anodorhynchus hyacinthinus) joka on maailman papukaijalajeista kaikkein pisin: kokonaispituus on metrin paikkeilla.

Väritykseltään arat ovat vaihtelevia, mutta aina kirkasvärisiä: pikkuarat ovat yksi "värittömimmistä" omaten suurimmaksi osaksi tasaisen vihreän höyhenpuvun pienillä punaisilla laikuilla siivissä, sekä aroille tyypillisen paljaan, vaalean ihoalueen silmien ympärillä. Yksi värikkäimmistä on puna-ara (Ara macao), joka loistaa suurimmaksi osaksi kirkkaan punaisena ja omaa hämmästyttävän väriset siivet, joissa on keltaista, sinistä ja hieman vihreääkin.

Suurten arojen ääni voi olla korviavihlovan voimakas, ja olla vahvuudeltaan jopa 100 desibeliä. Kuten kaikki papukaijat, arat kykenevät tuottamaan myös hyvin hiljaisiakin ääniä. Arat eivät ole lintumaailman lahjakkaimpia puhujia, mutta saattavat nekin oppia puhumaan (tosin tämä on kaikilla papukaijoilla yksilöllistä).

Aralajeja on yhteensä 18. Aitoarojen, Ara-sukuun kuuluu 8 lajia. Siniara (Cyanopsitta spixii), on maailman harvinaisin lintu: joidenkin tietojen mukaan luonnossa elää enää yksi koiras (kuollut 2000-luvun vaihteessa), eläintarhoissa ympäri maailman noin 60 yksilöä.lähde? Uusimpien tutkimusten perusteella siniara on lähempänä Aratinga-sukua, kuin esim. hyasinttiarat aitoaroja. Pääasiassa saarissa eläneitä, sukupuuttoon kuolleita lajeja on suvussa useita.

Arat ovat Suomessakin kohtalaisen yleisiä lemmikkejä, ja yleisin ara lemmikkinä on sinikelta-ara (Ara ararauna), joka on noin 86 cm pitkä. Muut arat ovat lemmikkeinä huomattavasti harvinaisempia, eikä kasvattajiakaan ole Suomessa kovin monta.

Lajit (Ara)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukupuuttoon kuolleita lajeja (Ara):

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]