Valkonaama-ara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkonaama-ara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Arat (Ara)
Laji: severus
Kaksiosainen nimi

Ara severus
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Valkonaama-ara Wikispeciesissä
  Valkonaama-ara Commonsissa

Ara severus muna

Valkonaama-ara (Ara severus) eli aiemmalta nimeltään joikuara[2] on eteläamerikkalainen papukaija. Sen elinympäristö ulottuu Itä-Panamasta Itä-Peruun ja Pohjois-Boliviaan, Brasilian keski- ja koillisosiin sekä Guyanaan, Venezuelaan ja Kolumbiaan. Carl von Linné kuvaili lajin holotyypin Amazonin alueelta saadusta näytteestä.[3]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkonaama-ara on pienehkö ara, sillä se on vain noi 40-49 cm pitkä nokasta pitkän pyrstön kärkeen. Se painaa noin 307-387 grammaa.[4]

Väriltään valkonaama-ara on suurimmaksi osaksi vihreä. Siivissä on vihreää ja sinistä. Sen pyrstön ja siipien alapinnat ovat tummanpunaiset. Aroille tyypilliseen tapaan sen kasvoissa on paljas ihoalue, jota täplittävät pienenpienet tummanruskeat höyhenet. Otsalla ja kurkulla sillä on tummanruskeaa. Nokka on kokonaan musta. Jalat ovat harmaat. Silmät ovat aikuisilla yksilöillä vaalean kellertävät, nuorilla yksilöillä tummat. Sukupuolet ovat samannäköiset.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemmikkinä valkonaama-ara on melko harvinainen, joskin sitä tavataan Suomessakin.

Valkonaama-aran hoito ei eroa juuri lemmikkilintujen perushoidosta. Voidakseen hyvin se tarvitsee omanlajisen tai vähintään samaa sukua olevan lintutoverin, runsaasti tilaa, lajityypillisiä tarpeita tyydyttävän ruokavalion, riittävästi virikkeitä, lintulähtöiset käsittely- ja koulutustavat sekä päivittäistä vapaanaoloa häkistä turvalliseksi tehdyssä sisätilassa. Aroille tyypilliseen tapaan se kaipaa ruokavalioonsa monia muita lemmikkilintuja enemmän rasvaa, jota se saa luonnollisesti pähkinöistä ja siemenistä.

Valkonaama-ara
Valkonaama-ara

Laji kuuluu CITES II/B-liitteeseen, jonka vuoksi lajilla kauppaa käytäessä on yksilöllä oltava vähintään lintuun liitettävä alkuperätodistus. Myös lajia pesittäessä on molemmilla vanhemmilla oltava alkuperätodistukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Ara severus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.4.2014. (englanniksi)
  2. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 26.11.2023.
  3. IBC (englanniksi)
  4. Chestnut-fronted Macaw Parrot Encyclopedia. World Parrot Trust. Viitattu 15.4.2022.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.