Lemmikkieläin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies ja koira.

Lemmikkieläin (tai lyhyesti lemmikki) on ihmisen seurana tai viihteenä, ilman hyötytarkoitusta pidettävä kotieläin.[1]

Yleisiä lemmikkieläimiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmät lemmikkieläimet ovat koira ja kissa. Myös linnut, matelijat, jyrsijät ja kanit ovat yleisiä lemmikkejä.

Toisinaan eläin voi olla yhtä aikaa sekä seuraeläin että hyötyeläin. Esimerkiksi koiria käytetään sekä seurana että metsästykseen ja vartiointiin sekä harrastetoimintaan. Joskus lemmikiksi otetaan myös hylättyjä tai loukkaantuneita eläimiä, jolloin pääasiallisena motiivina on eläimen hengen pelastaminen. Tällaiset eläimet ovat usein hyvin arkoja, mistä niiden seurakäyttö kärsii.

Eläinallergisilla (eli ihmisellä joka saa allergisia oireita eläimen hilseestä tai kuolasta) voi olla lemmikkieläiminä erilaisia matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja. Eläinallergisetselvennä saattavat sietää myös kääpiösiilin tai fretin.lähde? On olemassa myös vähän allergisoivia koira- ja kissarotuja. Näitä ovat muun muassa trimmattavat bichon frisé ja karvattomat rodut.

Lemmikkieläinten eettisyyttä pidetään joskus kyseenalaisena. Moni lemmikkieläin on jalostettu niin, että sen elämä on osin kärsimystä, kuten lyhytkalloiset koirat mopsi ja chihuahua tai kissoista persialainen tai exotic. Ihminen voi myös käyttää eläimiä väärin: koira- ja kukkotappelut, eläinrääkkäys ja eläinten kohdistama väkivalta ihmisiin ovat eettisiä ongelmia, jotka seuraavat lemmikkien omistamisesta.[2]tarvitaan parempi lähde Lemmikkien kasvatukseen voi liittyä myös pentutehtailua ja lemmikkien hamstraamista.[3]

  1. lemmikkieläin. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. Ray Briggs: The Ethics of Pet Keeping Philosophy Talk. 27.6.2020. Viitattu 16.5.2021. (englanniksi)
  3. Animalia: Lemmikkieläinten kohtelussa on korjattavaa animalia.fi. Viitattu 16.5.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]