Lemmikkieläin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies ja koira.

Lemmikkieläin (tai lyhyesti lemmikki) on seurana, ilman hyötytarkoitusta pidettävä kotieläin.[1]

Yleisimmät lemmikkieläimet ovat koira ja kissa. Myös linnut, matelijat, jyrsijät ja kanit ovat yleisiä lemmikkejä.

Toisinaan eläin voi olla yhtä aikaa sekä seuraeläin että hyötyeläin. Esimerkiksi koiria käytetään sekä seurana että metsästykseen ja vartiointiin sekä harrastetoimintaan. Joskus lemmikiksi otetaan myös hylättyjä tai loukkaantuneita eläimiä, jolloin pääasiallisena motiivina on eläimen hengen pelastaminen. Tällaiset eläimet ovat usein hyvin arkoja, mistä niiden seurakäyttö kärsii.

Eläinallergisen lemmikkieläiminä voi käyttää erilaisia matelijoita, kuten sammakkoeläimiä ja kaloja. Eläinallergikot saattavat sietää myös kääpiösiilin tai fretin. On olemassa myös vähän allergisoivia koira- ja kissarotuja. Näitä ovat muun muassa trimmattavat Bichon frisé ja karvattomat rodut. Allergia on yleensä hyvin yksilöllistä. Ei ole mahdotonta, että allergikko tottuu omaan koiraansa rodusta riippumatta, kun taas vieraat saman rotuisetkin koirat aiheuttavat allergiaoireita.

Myös ainakin yksi ihmisapina, Koko-gorilla, on ottanut lemmikin. Sillä on kissoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: lemmikkieläin. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]