Brakykefaalinen oireyhtymä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Koiran lyhytkalloisuus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englanninbulldoggi on eräs yleisimmistä lyhytkalloisista koiraroduista.

Koiran lyhytkalloisuus eli koiran brakykefalinen akondroplasia on jalostuksesta johtuva koiran perinnöllisen kääpiökasvuisuuden muoto, jossa kuonon luut jäävät normaalia lyhyemmäksi. Se on varsin yleinen piirre maailman koiraroduissa. Lyhytkalloisuuteen liittyy erityisesti pään alueen pehmytkudoksien poikkeavuuksia, joita kutsutaan brakykefaliaoireyhtymäksi.


Vaikutus anatomiaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyhytkalloisen koiran kallo.

Lyhytkalloisen koiran kuono on lyhyt ja litteä. Leukojen leveys on normaali. Verrattuna normaalimittaiseen kuonoon kudoksia ei puutu, mutta ne ovat pakkautuneet tiiviimmin pienemmässä tilassaan, mikä helposti johtaa hengitysvaikeuksiin.[1]


Mastiffirotuja

Kääpiörotuja

Muita rotuja

Terveysongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koiranäyttelyissä kuvattu kiinanpalatsikoira, jolla on erittäin lyhyt kuono kapein sieraimin sekä melkein kirsun päälle laskeutuva ihopoimu.

Useimmat lyhytkalloiset koirat kärsivät jonkinasteisista hengitysvaikeuksista. Lievimmillään hengityksen häiriöt jäävät kuorsaamiseen tai normaalista hieman kohonneeseen herkkyyteen kuumuudelle. Muita vaihtelevan vakavia brakykefliasyndroomaan liittyviä ominaisuuksia ja oireita ovat ahtautuneet tai jopa tukkeutuneet sieraimet, nielun alueelle roikkuva ylipitkä pehmeä suulaki, ylimääräinen ja ilmateitä ahtauttava kudos nielussa ja/tai nielun viereisten pehmytkudosten virheasento (engl. everted laryngeal saccules), paksuuntuneet henkitorven rustorenkaat sekä nielun seinämien romahdus.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Perry, Kelly: Bracycephalic Canine Considerations British Veterinary Centre. Arkistoitu 29.5.2014. Viitattu 29.5.2014. (englanniksi)
  2. a b c Mäki, Katariina: Koiralla kuuluu olla vaivaton hengitys, myös liikkeessä. HETI, 2012, nro 1, s. 26-27. Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki HETI.
  3. Breathing Problem in Short-Nose Breed Dogs petMD. Viitattu 31.01.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]