Tiibetinspanieli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tiibetinspanieli

Tibetansk spaniel.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Tiibetin lippu Tiibet
Rodun syntyaika noin 200 eaa.
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä noin 15 vuotta
Muita nimityksiä tipsu
FCI-luokitus ryhmä 9, jaos 5 #231
Ulkonäkö
Paino 4,1–7,3 kg
Säkäkorkeus 25 cm
Väritys Kaikki väriyhdistelmät sallittuja lukuunottamatta maksan ruskeaa

Tiibetinspanieli on Himalajalta peräisin oleva pienikokoinen koirarotu. Tiibetinspanieli voi olla hyvinkin pitkäikäinen. Jotkut yksilöt voivat elää jopa 17- tai 18-vuotiaiksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiibetiläiset munkit pitivät tiibetinspanielia pyhänä eläimenä. Ne vahtivat luostareiden kalleuksia.

Tiibetinspanieli on valpas rotu, jonka vuoksi sitä käytettiin vahtikoirana. Rotua edustavia yksilöitä käytettiin luostareiden muureilla hälyttämään munkkeja muukalaisen lähestyessä. Vielä nykyäänkin tiibetinspanielit usein etsivät itselleen korkean paikan mistä voi tähystellä ympäristöä.

Tarinan mukaan tiibetinspanielilla oli myös tehtävänä pyörittää tassuillaan rukouspöydän rukousmyllyä. Tiibetinspanieleita ei myyty, mutta sen sijaan tiibetinspanielin lahjoittaminen katsottiin suurena kunnian osoituksena.

Ensimmäinen tunnettu tiibetinspanieli, joka tuotiin Englantiin, oli luultavasti Lhasa, jonka Frank Wormald toi Tiibetistä vuonna 1905. Tohtori Greig, joka tunnetaan tiibetinterrierin kasvattajana, toi 1920-luvulla tiibetinspanieleita Eurooppaan.[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiibetinspanielin pää on muuhun ruumiiseen verrattuna pienehkö. Kuono on lyhyt ja tylppä. Lievä alapurenta on rodulle ominaista. Silmät ovat keskikokoiset, kirkkaat ja etäällä toisistaan. Korvat ovat keskikokoiset ja kiinnittyneet korkealle. Kaula on kohtalaisen lyhyt ja voimakas. Runko taas on säkään verrattuna melko pitkä. Etujalat ovat usein hieman länkisääriset. Häntä on erittäinen tuuheakarvainen ja asettunut koiran selän päälle. Tiibetinspanielin säkäkorkeus on yleensä noin 25 senttimetriä ja paino noin 4–7 kilogrammaa.

Turkki on kasvoissa ja raajojen etuosassa lyhyt, muualla rungossa kohtalaisen pitkä ja melko rungonmyötäinen. Korvissa, eturaajojen takaosassa, hännässä ja pakaroissa turkki on pidempi ja tuuheampi. Nartuilla on yleensä vähemmän karvaa kuin uroksilla. Tiibetinspanielille kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja, paitsi maksanruskea. [2] Turkki on harjattava viikon tai kahden välein takkuuntumisen välttämiseksi.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun edustajat ovat aktiivisia, eläväisiä, iloisia, uteliaita ja älykkäitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]