Amerikanbulldoggi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanbulldoggi
Avaintiedot
Alkuperämaa  Alabama/  Georgia,  Yhdysvallat
Rodun syntyaika 1700-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästys-, suojelus- ja vahtikoira
Elinikä 10–12 vuotta[1]
Muita nimityksiä ambulli, ABlähde?, ameerika buldog, White English Southern Bulldog[1], American Pit Bull Dog[2], Old Country Bulldog[2], Old Country White[2], Old Time Bulldog[2], Old English White[2], English White[2], White English[2], Alabama Bulldog[2], Southern Bulldog[2]
FCI-luokitus ei FCI-rotu
AKC: Foundation Stock Service
EKL: ryhmä 2
alaryhmä 2.1 Mastiffityyppiset molossikoirat
Ulkonäkö
Paino uros 34–45 kg
narttu 27–36 kg[1]
Säkäkorkeus uros 55–63,5 cm
narttu 51–58,5 cm
Väritys valkoinen, brindle tai valkoinen, jossa joko punertavia tai juovikkaita-läiskiä

Amerikanbulldoggi (engl. American Bulldog) on isokokoinen ja harvinainen koirarotu. Se ei ole FCI:n tunnustama, mutta American Kennel Club on hyväksynyt sen Foundation Stock Service -rekisteriinsä.[1] Lisäksi Viron Kennelliitto EKL on tunnustanut sen roduksi.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanbulldoggi on isokokoinen, massiivinen ja isopäinen. Uroksen säkäkorkeus on 55–63,5 cm ja nartun 51–58,5 cm[1], mutta koiran koko vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Amerikanbulldoggien jalat ovat vahvat, suorat ja paksuluiset. Silmät ovat keskikokoiset, väritykseltään ruskean eri sävyt. Amerikanbulldoggeilla on leveä kallo ja posket ovat selvästi lihaksikkaat. Bully- tai classic-tyyppisillä bulldoggeilla on selvästi nähtävissä päässä ja kuonossa ns. veriurat.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanbulldoggi on rauhallinen, urheilullinen ja toimelias. Rotu sopii kotikoiraksi yhtä hyvin kuin vahtikoiraksi. Omalle perheelleen amerikanbulldoggi on kiltti, mutta vaaran uhatessa perhettään se puolustaa sitä. Amerikanbulldoggi on helposti koulutettava, mutta koirakohtaisia eroja esiintyy erityisesti tarkasteltaessa eri linjoja. Koira-aggressiivisuutta periytyy rotuun sekoitettujen rotujen kautta – nämäkin yleisesti tiedossa olemassa olevien linjojen historian kautta. Nykyään amerikanbulldogit on kuitenkin niin pitkälle jalostettuja, että harvemmalla on ns. periytyvää aggressiivisuutta.

Rodun kasvattaminen Tanskassa on monien muiden koirarotujen ohella ollut kiellettyä vuodesta 2010.[3]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanbulldoggi ukrainalaisessa postimerkissä.

Rotu on kotoisin Yhdysvaltojen kaakkoisosista, erityisesti Alabamasta ja Georgiasta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan se syntyi modernin englanninbulldoggin, amerikanpitbullterrierin ja bullmastiffin välisistä risteytyksistä. Toisen teorian mukaan sen esi-isät olivat maahan siirtomaa-aikaan tuotuja työkäyttöisiä, 1700-luvun Britannian englanninbulldoggeja. Amerikanbulldoggi on jalostettu tarkoituksella alkuperäisen, hyvät työskentelykyvyt omanneen englanninbulldoggin kaltaiseksi.[2]

Amerikan ensimmäiset uudisasukkaat toivat 1600–1700-luvulla bulldoggeja Euroopasta suojelemaan heidän asuintilojaan pedoilta.[1] Niitä on käytetty muun muassa villisikojen sekä puumien metsästykseen ja hyvin pian niistä tuli uudisasukkaille hyödyllinen lemmikki. Maailmansotien aikana amerikanbulldoggi kuoli lähes sukupuuttoon, mutta Yhdysvaltojen kaakkoisosien maatiloilta löytyi vielä joitain yksilöitä, joiden avulla John D. Johnson ja Alan Scott onnistuivat pelastamaan rodun.[1]

Amerikanbulldoggia on käytetty paljon työtehtävissä, minkä ansiosta se on välttynyt muotojalostukselta. Se on pysynyt suunnilleen samannäköisenä koko historiansa ajan. Jalostuksella on pyritty saamaan amerikanbulldoggista hyvä ja terve työkoira. Ennen amerikanbulldoggi tunnettiin nimellä amerikanpitbulldog ja se on nykyisellä nimellään tunnettu vasta 1980-luvulta lähtien. Rodun kantakoirista liikkuu paljon erilaisia versioita, mutta vahvimpana pidetään alano españolia.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On väitettykenen mukaan? etteivät amerikanbulldoggit ole yhtä alttiita tarttuville taudeille, kuin muut koirarodut. Perusteluina tähän on rodun järkijalostus sekä hyvä perinnöllinen vastustuskyky. Bulldoggiroduille ominaisia ongelmia ovat erilaiset lonkka-, nivel-, silmä- ja iho-ongelmat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g American Bulldog. American Kennel Club. Viitattu 28.1.2020.
  2. a b c d e f g h i j Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 361. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  3. Tässä on koirarotujen musta lista Tanskasta - miten siihen pitäisi suhtautua Suomessa? Ilta-Sanomat. Arkistoitu 2.2.2014. Viitattu 24.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]