Amerikanbulldoggi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanbulldoggi
American Bulldog 600.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Yhdysvallat
Rodun syntyaika 1700-luku
Alkuperäinen käyttö Metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästyskoira, suojelus- ja vahtikoira
Elinikä 10–12 vuotta[1]
Muita nimityksiä ambulli, ABlähde?, White English Southern Bulldog[1]
FCI-luokitus ei FCI-rotu
AKC: Foundation Stock Service
Ulkonäkö
Paino uros 34-45 kg
narttu 27-36 kg[1]
Säkäkorkeus uros 55-63,5 cm
narttu 51-58,5 cm
Väritys valkoinen, brindle tai valkoinen, jossa joko punertavia tai juovikkaita-läiskiä

Amerikanbulldoggi on isokokoinen ja harvinainen koirarotu. Se ei ole FCI:n tunnustama, mutta American Kennel Club on hyväksynyt sen Foundation Stock Service -rekisteriinsä.[1]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanbulldoggi on isokokoinen, massiivinen ja isopäinen. Uroksen säkäkorkeus on 55–63,5 cm ja nartun 51–58,5 cm[1], mutta koiran koko vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Amerikanbulldoggien jalat ovat vahvat, suorat ja paksuluiset. Silmät ovat keskikokoiset, väritykseltään ruskean eri sävyt. Amerikanbulldoggeilla on leveä kallo ja posket ovat selvästi lihaksikkaat. Bully- tai classic-tyyppisillä bulldoggeilla on selvästi nähtävissä päässä ja kuonossa ns. veriurat.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanbulldoggi on rauhallinen, urheilullinen ja toimelias. Rotu sopii kotikoiraksi yhtä hyvin kuin vahtikoiraksi. Omalle perheelleen amerikanbulldoggi on kiltti, mutta vaaran uhatessa perhettään se puolustaa sitä. Amerikanbulldoggi on helposti koulutettava, mutta koirakohtaisia eroja esiintyy erityisesti tarkasteltaessa eri linjoja. Koira-aggressiivisuutta periytyy rotuun sekoitettujen rotujen kautta – nämäkin yleisesti tiedossa olemassa olevien linjojen historian kautta. Nykyään amerikanbulldogit on kuitenkin niin pitkälle jalostettuja, että harvemmalla on ns. periytyvää aggressiivisuutta.

Rodun kasvattaminen Tanskassa on monien muiden koirarotujen ohella ollut kiellettyä vuodesta 2010.[2]

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On väitettykenen mukaan? etteivät amerikanbulldoggit ole yhtä alttiita tarttuville taudeille, kuin muut koirarodut. Perusteluina tähän on rodun järkijalostus sekä hyvä perinnöllinen vastustuskyky. Bulldog-roduille ominaisia ongelmia ovat erilaiset lonkka-, nivel-, silmä- ja iho-ongelmat.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikan ensimmäiset uudisasukkaat toivat 1600-1700-luvulla amerikanbulldoggeja Euroopasta suojelemaan heidän asuintilojaan pedoilta.[1] Niitä on käytetty muun muassa villisikojen sekä puumien metsästykseen ja hyvin pian niistä tuli uudisasukkaille hyödyllinen lemmikki. Maailmansotien aikana amerikanbulldoggi kuoli lähes sukupuuttoon, mutta Yhdysvaltojen kaakkoisosien maatiloilta löytyi vielä joitain yksilöitä, joiden avulla John D. Johnson ja Alan Scott onnistuivat pelastamaan rodun.[1]

Amerikanbulldoggia on käytetty paljon työtehtävissä, minkä ansiosta se on välttynyt muotojalostukselta. Se on pysynyt suunnilleen samannäköisenä koko historiansa ajan. Jalostuksella on pyritty saamaan amerikanbulldoggista hyvä ja terve työkoira. Ennen amerikanbulldoggi tunnettiin nimellä amerikanpitbulldog ja se on nykyisellä nimellään tunnettu vasta 1980-luvulta lähtien. Rodun kantakoirista liikkuu paljon erilaisia versioita, mutta vahvimpana pidetään alano españolia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g American Bulldog. American Kennel Club. Viitattu 28.1.2020.
  2. Tässä on koirarotujen musta lista Tanskasta - miten siihen pitäisi suhtautua Suomessa? Ilta-Sanomat. Viitattu 24.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]