Cavalierkingcharlesinspanieli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cavalier kingcharlesinspanieli

Cavalier.JPG

Avaintiedot
Alkuperämaa Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity noin 20 000[1]
Rodun syntyaika 1600-luku
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seura- ja harrastuskoira
Elinikä 9–15 vuotta
Muita nimityksiä kavaljeeri, kavalieeri, cavalier, cava
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino 5,4–8,2 kg, käytännössä enemmän
Säkäkorkeus 30–35 cm, käytännössä enemmän
Väritys yksivärinen tai valkokirjava musta punaisin merkein tai punainen

Cavalier kingcharlesinspanieli eli cavalier on Britanniasta kotoisin oleva pieni ja reipas seurakoirarotu. Se kuuluu FCI:n roturyhmään 9. Se on suosittu perhekoira, jota käytetään myös monenlaisessa harrastustoiminnassa. Sukulaisrotu kingcharlesinspanieli on hieman pienempi, pyöreäpäisempi ja lyhytkuonoisempi.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cavalier kingcharlesinspanieli on pieni, sopusuhtainen koira. Säkäkorkeus on noin 30–35 cm ja paino 5,4–8,2 kg. Monet yksilöt, varsinkin isokokoisemmat urokset, painavat kuitenkin usein enemmän. Turkki on pitkä, silkkinen ja hapsukas. Hieman laineikkuutta sallitaan, mutta ei kiharuutta. Turkkia ei kuuluisi trimmata lainkaan, mutta nykyisin näyttelyissä monet saattavat siistiä hieman mahakarvoja sekä tassuhapsuja. Rodussa hyväksytyt väritykset ovat tricolour, blenheim, ruby ja black and tan. Lisäksi pitäisi olla päälaella "kuningatar Elisabethin sormenjälki", joka näkyy säännöllisenä laikkuna. Kaikilla cavaliereilla sellaista ei kuitenkaan ole.

 • Tricolour: Musta punaisin merkein sekä valkokirjava, väritys selvästi rikkonainen.
 • Ruby: Yksivärinen syvän punainen. Valkoiset merkit eivät ole toivottuja.
 • Blenheim: Yleisin värimuunnos. Selvästi rikkonaiset kastanjanruskeat merkit helmenvalkealla pohjalla. Pään merkit ovat symmetriset siten, että korvien väliin jää tilaa vinoneliölle tai täplälle.
 • Black and tan: Merkkivärinen. Mustan värin tulee olla korpinmusta, punaruskeiden merkkien tulee näkyä silmien yläpuolella, poskissa, korvalehden sisäpuolella, eturinnassa, raajoissa ja hännän alapuolella. Punaruskean värin tulisi olla kirkas. Valkoiset merkit eivät ole toivottuja.

Koiran kallo on miltei tasainen korvien välissä. Sieraimet ovat mustat. Kuono on muodoltaan kapeneva, mutta suippokuonoisuuteen ei ole toivottavaa. Huulet ovat hyvin kehittyneet. Silmät ovat suuret, tummat ja pyöreät, eivät ulkonevat, ja ne sijaitsevat kaukana toisistaan. Korvat ovat pitkät ja runsashapsuiset, korkealle kiinnittyneet. Leuat ovat vahvat, purenta leikkaava, säännöllinen ja täydellinen.

Cavalier kingcharlesinspanielin häntä on hyvin kiinnittynyt ja sen asento ei saa nousta paljon selkälinjan yläpuolelle. Hännän typistäminen on Suomessa kielletty. Joissakin maissa typistys on sallittu, mutta hännästä ei saa poistaa yhtä kolmasosaa enempää.

Luonne ja harrastaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cavalierkingcharlesinspanielin värimuunnoksia: blenheim, tricolour ja ruby.

Luonteeltaan cavalierkingcharlesinspanielit ovat yleensä iloisia, ystävällisiä ja seurallisia, joskus arkoja. Ne eivät ole aggressiivisia ja soveltuvat lapsiperheisiin.

Cavalier kingcharlesinspanieli on miellyttämisenhaluisena rotuna sopiva harrastuskoira esimerkiksi tokoon, jossa se on saavuttanut kohtalaisia tuloksia. Tällä hetkellämilloin? tokossa pisimmälle pärjänneet cavalier kingcharlesinspanielit kisaavat toiseksi ylimmässä eli voittajaluokassa. Rotu sopii hyvin myös agilityyn, jossa kilpailevat ovat parhaimmillaan saavuttaneet Suomen agilityvalion arvon. FI AVA -tittelin saavuttaneita rodun edustajia on Suomessa kymmenkunta, pari on menestynyt jopa kansallisella tasolla erinomaisesti.

Näyttelyissä cavalier esitetään ravissa siten, että esittäjä kävelee reippaasti. Maassa koira seisotetaan vapaasti, pöydällä kaulaimesta ryhdikkäänä pitäen. Ihanteena on, että koiran selkä on kaartunut ja häntä heiluu.

Cavalier kingcharlesinspanieleita on luonnetestattu Suomessa 1600 koiraa vuoden 2015 toukokuuhun mennessä. Tulokset ovat hyvin vaihtelevia. Alin saavutettu pistemäärä oli -99 ja korkein 240.[2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on nimetty Englannin kuningas Kaarle II:n mukaan.

Cavalier kingcharlesinspanieli polveutuu eurooppalaisista kääpiöspanieleista, joita on ollut jo 1400-luvulla. Cavalier kingcharlesinspanielin näköisiä koiria on kuvattu lemmikkeinä maalauksissa jo 1400- ja 1500-luvuilla, vaikka alun perin spanielit olivat metsästyskoiria. Johdonmukainen jalostustyö aloitettiin Englannissa kuitenkin vasta 1600-luvulla. Rotu oli pitkään Ison-Britannian kuningashuoneen suosiossa, mutta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa alettiin suosia lyhytkuonoisempia koiria, ja cavalierkingcharlesinspanieli hävisi lähes kokonaan. Uudelleen rotua alettiin elvyttää 1920-luvulla, jolloin kirjoitettiin myös ensimmäinen rotumääritelmä.[3]

Suomeen ensimmäiset cavalierkingcharlesinspanielit saapuivat 1950-luvulla.[4] Cavalierkingcharlesinspanieli on nykyään erittäin suosittu seurakoira, se on Suomen Kennelliiton vuoden 2008 rekisteröintitilastoissa 12. sijalla[5].

Nykytilanne Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cavalierkingcharlesinspanieli on yleinen perhekoira. Sen sanotaan olevan sopiva lapsiperheisiin ja vanhuksille iloisen luonteensa takia ja siksi, että se ei välttämättä vaadi todella pitkiä lenkkejä tai erityisen paljon aktivointia. Pentuajan tottumukset tietenkin osaltaan vaikuttavat siihen, kuinka paljon aktiviteetteja koira aikuisena tarvitsee.

Rotu on säilyttänyt suositun asemansa niin seurakoiria kuin koko rotukirjoa vertaillessa. Vuonna 2006, kuten edellisvuonnakin, se ylsi 100 suosituimman rodun listassa yhdeksänneksi. Rekisteröintejä vuonna 2005 oli 846, kun taas 2006 rekisteröitiin 867 koiraa. Aiempien vuosien rekisteröintitiedot kertovat rodun suosion olevan pikkuhiljaa edelleen kasvussa.[6]

Nykytilanne ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

American Cavalier King Charles Spaniel Club (ACKCS) tiedottaa sivuillaan hyvin paljon cavalierkingcharlesinspanielien terveystilanteesta, vanhempien vaikutuksesta pentujen terveyteen ja mistä voi ostaa terveitä pentuja. Cavalierkingcharlesinspanielien suurimpia terveysongelmia ovat sydänsairaudet, mutta myös lonkkadysplasia mainitaan. Pentutehtailu on Amerikassa kohtalaisen yleistä, ja siitä muistetaan myös varoittaa cavalierkingcharlesinspanieleita esiteltäessä.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmen kuukauden ikäinen cavalierkingcharlesinspanielin pentu (black and tan)

Cavalierkingcharlesinspanielilla huolestuttavin terveydellinen riski on krooninen sydänläpän degeneraatio, endokardioosi. Sairaus saattaa aiheuttaa puhjettuaan sydämen vajaatoimintaa. Se on vahvasti ikäsidonnainen, ja myös sukupuoli vaikuttaa, sillä urokset sairastuvat narttuja aikaisemmassa vaiheessa. Koska sairauden taustalla ovat osittain perinnölliset tekijät, nuorena sairastuneita koiria ei tule käyttää jalostukseen.

Cavaliereilla esiintyy yleisesti myös syringomyelia-nimistä sairautta. Tämä sairaus johtuu kallon takaosan luuston rakennevirheestä eli chiarin malformaatiosta. Tällöin koiran aivot eivät mahdu kalloon vaan ne työntyvät selkäydinkanavaan. Tämä aiheuttaa suurta kipua koiralle.

Cavalierien riski sairastua koiran kuivasilmäisyyteen on yli 100-kertainen moniin muihin rotuihin verrattuna[7].

Riskiä saada vartuttuaan sairastuva koira voi vähentää ottamalla pentu, joka polveutuu terveistä ja testatuista linjoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, 11.4.2008)
 2. Suomen cavalier kingcharlesinspanieliyhdistys ry, luettu 31.1.2007
 3. Cavalier kingcharlesinspanielin jalostuksen tavoiteohjelma (pdf)
 4. [1]
 5. [2]
 6. KoiraNet jalostustietojärjestelmä
 7. Williams DL. Immunopathogenesis of keratoconjunctivitis sicca in the dog. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2008 Mar;38(2):251-68.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta cavalierkingcharlesinspanieli.