Resessiivinen keltainen (koiraväri)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Resessiivinen keltainen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksi erisävyistä resessiivikeltaista labradorinnoutajaa.

Resessiivinen keltainen (myös ee-keltainen) koira on kellan- tai punaruskea koira. Resessiivikeltaisella koiralla eumelaniinin tuotanto on estynyt eikä siinä siis voi olla lainkaan mustaa, maksaa, sinistä tai liilaa väriä.

Maksapohjainen resessiivinen keltainen labradorinnoutaja.

Koiran E-lokus (MC1R, melanokortiinireseptori 1, aiemmin MSHr) sijaitsee kromosomissa numero 5[1] ja siitä tunnetaan viisi alleelia: eumelaniinin tuotannon mahdollistava ja eumelaniinimaskin tuottava EM, eumelaniinin tuotannon mahdollistava ja harsomaisen grizzle-kuvion tuottava EG, cockerspanielilla esiintyvä Eh joka tuottaa grizzle-kuviota muistuttavan mutta eri tavoin muiden geenien suhteen toimivan kuvion; eumelaniinin tuotannon mahdollistava EE sekä eumelaniinin tuotannon estävä Ee.

ee-genotyyppi estää eumelaniinin tuotannon ja on siksi epistaattinen eumelaniinin esiintymistä säätelevien A- ja K-lokusten suhteen.[1] Resessiivisen keltaisen koiran ulkonäöstä ei voikaan päätellä paljonkaan sen värigenotyypistä, mutta pohjaväriltään maksanruskean resessiivikeltaisen silmät ovat vaaleanruskeat, keltaiset tai vihertävät ja iho nahanruskea, sinisen iho teräksenharmaa ja liilan silmät kuin maksanruskealla mutta iho vaaleanruskea tai vaaleanpunainen.

E-lokuksen e-alleeli on todettu useista spanieli- ja metsästyskoiraroduista sekä esimerkiksi ranskanbulldoggista, villakoirasta, pomeranianista, unkarinviszlasta, welsh corgi cardiganista ja japanese chinistä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The E Locus in Dogs Viitattu 28.6.2013. (englanniksi)


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.