Japanese chin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Japanese chin
Japanese Chin adult.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Japani
Määrä Suomessa rekisteröity 4 420[1]
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä n. 11-14 v
Muita nimityksiä chin, japaninspanieli, Japanese Chin, Japan-Chin, épagneul japonais, spaniel japonés
FCI-luokitus ryhmä 9 Seura- ja kääpiökoirat
alaryhmä 8 Japanilaiset ja kiinalaiset rodut
#206
Ulkonäkö
Paino n. 2-4 kg
Väritys valkoinen mustin tai punaisin merkein

Japanese chin (jap. , chin) on japanilainen kääpiökoirarotu. Suomessa rodun suosio on ollut vakaa 1970-luvulta lähtien, mutta viime vuosinamilloin? se on alkanut hieman laskea. Pentuja syntyy vuosittain noin 80 ja koko kanta on noin 4 000 yksilöä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan japanese chin on lempeä, eloisa, leikkisä, kiltti ja tottelevainen. Chineillä ei varsinaisesti ole miellyttämisenhalua, mutta oikealla motivoinnilla, esimerkiksi makupaloilla saat chinin toimimaan hyvin. Ne oppivat erittäin nopeasti uusia ja erilaisia asioita. Temppuja on helppo opettaa. Myös pienille koirille sopiviin lajeihin kuten TOKOon, DOBOon,aglityyn ja rallytokoon chinit sopeutuvat hyvin. Ne eivät hauku juurikaan eivätkä välitä muista koirista. Chinit rakastavat vapaana juoksemista esimerkiksi omalla pihalla tai metsässä. Ne eivät vaadi erityisen pitkiä hihnalenkkejä, mutta nauttivat niistäkin.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanese chin on väriltään mustavalkoinen tai punavalkoinen. Säkäkorkeus on noin 25 cm, naaras on urosta hieman pienempi. Pää on pyöreä, kuono lyhyt, silmät suuret ja ulkonevat. Turkki on tuuhea, pitkä ja silkkinen. Runko on neliömäinen.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanese chinin turkki on pitkä ja silkkinen, mutta sen turkinhoito ei ole kovin hankalaa. Pysyäkseen kunnossa turkki vaatii kuitenkin säännöllistä ja perusteellista hoitoa. Pesu kuukauden parin välein on tarpeen ja harjaus pari kertaa viikossa. Etenkin korvakarvat täytyy kammata huolellesesti, sillä pitkien karvojen takia korvat takkuuntuvat helposti. Ulkokorvia kannattaa myös putsata säännöllisesti, sillä korvien roikkuessa alaspäin ne myös likaantuvat herkemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Japanese chin.