Japanese chin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Japanese chin

Japanese Chin adult.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Japani
Määrä Suomessa rekisteröity 4 206[1]
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä pitkäikäinen, n. 13 v
Muita nimityksiä Japaninspanieli, Chin, Japsi
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino 1,8–3,2 kg
Väritys valkoinen mustin tai punaisin merkein

Japanese chin (jap. , chin) eli japaninspanieli on japanilainen kääpiökoirarotu. Suomessa rodun suosio on ollut vakaa 1970-luvulta lähtien, mutta viime vuosina se on alkanut laskea. Pentuja syntyy vuosittain noin 100, ja koko kanta on noin 3 000 yksilöä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan japanese chin on lempeä, eloisa, kiltti ja tottelevainen. Se sopii parhaiten lapsettomiin perheisiin, mutta jos lapset on opetettu käsittelemään näin pientä, hentoa ja herkkää koiraa niin chinit sopeutuvat hyvin yhteiseloon lapsien kanssa. Chineillä ei varsinaisesti ole miellyttämisenhalua, mutta oikealla motivoinnilla, esimerkiksi makupaloilla saat chinin toimimaan hyvin. Ne oppivat erittäin nopeasti uusia ja erilaisia asioita. Ne eivät hauku paljon eikä välitä muista koirista ja linnuista. Pitkiä lenkkejä tämä pieni koira ei tarvitse, mutta se nauttii pyrähdyksestä puutarhan ympäri tai kävelystä puistossa. Se on soveliaampi rauhalliseen rinnakkaiseloon kuin perheen kaveriksi.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanese chin on väriltään mustavalkoinen tai punavalkoinen. Säkäkorkeus on noin 25 cm, naaras on hieman pienempi. Pää on pyöreä, kuono lyhyt, silmät suuret ja ulkonevat. Turkki on tuuhea, pitkä ja silkkinen. Ilme on hieman ylimielisen näköinen.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanese chinin turkki on pitkä ja silkkinen, mutta sen turkinhoito ei ole hankalaa. Pysyäkseen kunnossa turkki vaatii kuitenkin säännöllistä ja perusteellista hoitoa. Chin ei myöskään tarvitse kamalan pitkiä lenkkejä.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]