Japanese chin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Japanese chin

Japanese Chin adult.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Japani
Määrä Suomessa rekisteröity 4 206[1]
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä n. 11-14 v
Muita nimityksiä Chin, vanhanaikaisesti japaninspanieli
FCI-luokitus ryhmä 9
Ulkonäkö
Paino n. 2-4 kg
Väritys valkoinen mustin tai punaisin merkein

Japanese chin (jap. , chin) on japanilainen kääpiökoirarotu. Suomessa rodun suosio on ollut vakaa 1970-luvulta lähtien, mutta viime vuosina se on alkanut hieman laskea. Pentuja syntyy vuosittain noin 80 ja koko kanta on noin 4000 yksilöä.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan japanese chin on lempeä, eloisa, leikkisä, kiltti ja tottelevainen. Chineillä ei varsinaisesti ole miellyttämisenhalua, mutta oikealla motivoinnilla, esimerkiksi makupaloilla saat chinin toimimaan hyvin. Ne oppivat erittäin nopeasti uusia ja erilaisia asioita. Temppuja om helppo opettaa. Myös pienille koirille sopiviin lajeihin kuten TOKOon, DOBOon,aglityyn ja rallytokoon chinit sopeutuvat hyvin. Ne eivät hauku juurikaan eikä välitä muista koirista ja linnuista. Chinit rakastavat vapaana juoksemista esimerkiksi omalla pihalla tai metsässä. Kamalan pitkiä hihnalenkkejä ne eivät vaadi, mutta nauttibat niistäkin. Riittävä liikunta on jokaisen koiran oikeus ja osa huolenpitoa!

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanese chin on väriltään mustavalkoinen tai punavalkoinen. Säkäkorkeus on noin 25 cm, naaras on hieman pienempi. Pää on pyöreä, kuono lyhyt, silmät suuret ja ulkonevat. Turkki on tuuhea, pitkä ja silkkinen. Runko täytyisi olla suunnilleen yhtä pitkä kuin koira on korkea.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanese chinin turkki on pitkä ja silkkinen, mutta sen turkinhoito ei ole kovin hankalaa. Pysyäkseen kunnossa turkki vaatii kuitenkin säännöllistä ja perusteellista hoitoa. Pesu n. kuukauden-kahden välein on tarpeen ja harjaus pari kertaa viikossa. Etenkin korvakarvat täytyy kammata huolillesesti, sillä pitkien karvojen takia korvat takkuuntuvat helposti. Korvia kannattaa myös putsata säännöllisesti, sillä korvien roikkuessa alaspäin, ne myös likaantuvat herkemmin.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]