Satsumankoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Satsumankoira
Статуа на Саиго Такамори и неговото куче.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Japani
Määrä uhanalainen
Rodun syntyaika 1600-1800-luku (edo-kausi)
Alkuperäinen käyttö villisian metsästys, vahtikoira
Nykyinen käyttö vahtikoira
Muita nimityksiä Satsuma Dog, Satsuma
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys mustaseesami; joko valkoinen tai punainen urajiro

Satsumankoira (薩摩犬) on vanha japanilainen koirarotu, joka on kotoisin entisestä Satsuman provinssista Kagoshiman prefektuurista.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satsumankoira on keskikokoinen. Silmät ovat mustat. Korvat ovat pystyt ja teräväkärkiset. Häntä kiertyy selän päälle. Väritys on mustaseesami, jolla tulee olla selkeä urajiro. Toisin kuin muilla urajiron omaavilla japanilaisilla roduilla, urajiro voi valkoisten karvojen lisäksi muodostua punaisista karvoista. Jälkimmäisessä tapauksessa se näyttää paljon black & tan-väritykseltä, mutta mustan sijaan seesamin päävärin omaavalla koiralla.[1]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu tunnetaan pelottomana, voimakasluonteisena ja reviiritietoisena, mutta omistajaansa kohtaan se on tottelevainen, kiintynyt ja lempeä.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satsumankoira polveutuu koshikijimankoirasta ja muista paikallisista metsästyskoirista. Sotilaat käyttivät sitä alun alkaen villisian metsästykseen ja vartiointiin.[1] Saigō Takamorilla oli tämänrotuinen narttukoira nimeltä Tsun, ja häntä esittävässä patsaassa Tokion Uenossa on kuvattuna juuri satsumankoira, vaikka kyseisen patsaan mallina toimikin urospuolinen yksilö.

Saigo Takamorin patsas Uenossa.

Rotu oli historiansa aikana kerran vähällä kuolla sukupuuttoon. Showa-kauden lopulla 1960-1980-luvulla Shimokoshikin vanhassa kylässä Kagoshiman prefektuurissa oli jäljellä muutama puhdasrotuinen yksilö. Vuodesta 1989 lähtien tehty jalostustyö rodun elvyttämiseksi kantoi viimein tulosta vuonna 1996, jolloin seitsemän koiraa uudelleen jalostetun populaation neljännestä sukupolvesta saivat viralliset sukutaulut.

Vuonna 2005 perustettiin Society for the Preservation of Satsuma Dog edesauttamaan rodun pelastumista ja uudelleenvakiintumista. Sitä ei kuitenkaan luokitella kansallisaarteeksi, toisin kuin monta muuta alkuperäistä japanilaista pystykorvaa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ja:薩摩犬