Sahalininhusky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sahalininhusky
Sakhalin Husky Jiro.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa Sahalin,  Japani
Määrä erittäin uhanalainen
Rodun syntyaika 1900-luvun alku
Alkuperäinen käyttö rekikoira
Nykyinen käyttö reki- ja seurakoira
Muita nimityksiä Karafuto Ken, Sakhalin Husky
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 30-40 kg
Säkäkorkeus 56-66 cm
Väritys useita, mm. musta ja kuparinpunainen

Sahalininhusky (Karafuto-Ken, 樺太犬) on japanilainen koirarotu, jota käytetään rekikoirana.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rotu on pystykorva, joka on sukua japaninpystykorvalle ja akitalle. Säkäkorkeus vaihtelee 56-66 cm:n ja paino 30-40 kg:n välillä.

Korvat ovat pienet ja terävät, toisinaan hieman eteenpäin taittuneet tai riippuvat. Tämän rodun väri vaihtelee paljon, mukaan lukien kuparinpunaisen ja mustan. Karvapeite on hienoa ja tuuheaa ja pohjavilla erittäin tiheää. Se muistuttaa grönlanninkoiran karvaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitys karafuto-ken tulee Karafutosta, Sahalinin japanilaisesta nimestä ja koiraa tarkoittavasta sanasta ken. Tämä siis todistaa rodun maantieteellisen alkuperän. Tätä rotua käytetään nykyisin harvoin; sen vuoksi Japanissa on jäljellä vain muutama kasvattaja.

Tutkimusretki Etelämantereella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sahalininhuskyn muistopatsaita.

Tämän rodun väitetään tulleen kuuluisaksi japanilaisten vuoden 1958 huono-onnisesta tutkimusretkestä Etelämantereelle. Sinne jouduttiin jättämään hätäevakuoinnin seurauksena 15 rekikoiraa. Tutkijat uskoivat apuryhmän saapuvan muutaman päivän kuluessa, joten he jättivät koirat ulos ketjuihin pienen ruokavaraston kanssa. Sää kuitenkin kääntyi huonoksi eikä ryhmä koskaan saavuttanut päämääräänsä.

Lähes vuotta myöhemmin uusi retkikunta saapui paikalle ja huomasi, että koirista kaksi, Taro ja Jiro, olivat selviytyneet, ja niistä tuli saman tien sankareita. Taro vietiin takaisin Sapporoon ja se eli Hokkaidon yliopistolla kunnes kuoli vuonna 1970. Sen jälkeen se täytettiin ja laitettiin näytteille yliopiston museoon. Jiro kuoli Etelämantereella vuonna 1960 luonnollisista syistä, ja sen jäännöksiä säilytetään Japanin luonnontieteellisessä museossa Ueno Parkissa.

Rotu saavutti suosiota vuonna 1983 valmistetun elokuvan, Tarosta ja Jirosta kertovan Nankyoku Monogatarin, myötä. Vuonna 2006 tehty toinen elokuva Eight Below, kertoi fiktionaalisen version tapahtumista, mutta ei viitannut rotuun. Sen sijaan elokuvassa esiintyy vain kahdeksan koiraa: kaksi alaskanmalamuuttia ja kuusi siperianhuskyä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sakhalin Husky