Koshikijimankoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koshikijimankoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Japani
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika 300 eaa.
Alkuperäinen käyttö metsästys, villikoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Väritys punainen, musta, seesami, punabrindle ja mustabrindle

Koshikijimankoira on sukupuuttoon kuollut japanilainen koirarotu, joka oli kotoisin Kagoshiman prefektuuriin kuuluvilta Koshikijima-saarilta. Se oli tyypillinen alkuperäinen saaristokoira, ja sitä pidetään satsumankoiran kantarotuna.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koshikijimankoira oli keskikokoinen, lihaksikas, atleettinen ja pitkäraajainen alkukantainen koira, jonka korvat ja häntä olivat samanlaiset kuin muilla perinteisillä japanilaisilla pystykorvilla. Sen karvapeite oli kuitenkin lyhyempi ja ihonmyötäisempi kuin muilla nippon inuilla. Väritys oli joko punainen, musta, seesami, punabrindle tai mustabrindle.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu oli omistajaansa kohtaan uskollinen ja vieraita kohtaan varautunut.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jomon-kaudella 14000-300 eaa. kaikkien nykyisten japanilaisten pystykorvien muinainen esi-isä jomonkoira oli varsin yleinen koko Japanin saaristossa, ja syrjäisemmissä paikoissa eristyksissä muiden rotujen vaikutteilta siitä kehittyi puhtaita paikallisia rotuja kuten Koshikijiman saariston alkuperäiset koirat. Viimeksi mainitut todennäköisesti sekoittuivat sittemmin yayoi-kauden (300 eaa. - 300 jaa.) koiraan, joka kulkeutui Japaniin Korean niemimaalta n. vuonna 300 ja oli hieman jomonkoiraa kookkaampi ja omasi korkeamman otsapenkereen.[1]

Koshikijimankoiraa käytettiin etupäässä metsästykseen, ja ajan mittaan siitä kehittyi puolivilli paikallisrotu. Myöhemmin koiria vietiin shimazu-klaanin hallitsemilta alueilta Satsuman hanista muille alueille, jossa niitä risteytettiin paikallisten metsästyskoirien kanssa. Vähitellen syntyi satsumankoira, joka tuli hyvin tunnetuksi Kagoshiman alueella jäniksen ja muun riistan metsästykseen käytettävänä koirana.

Ajan myötä koshikijimankoira risteytyi niin paljon muiden rotujen kanssa, ettei puhdasrotuisia yksilöitä ollut enää juuri jäljellä. Toisen maailmansodan aikana jäljelle jääneiden yksilöiden turkeista tehtiin vaatteita ja niitä käytettiin ruokana. Sodan jälkeen Society for the Preservation Nipponinu teki tutkimuksen paikallisista koirapopulaatioista, eikä puhdasrotuisia yksilöitä enää löydetty.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ja:甑山犬