Shimazu-klaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Shimazu-suku (jap. 島津) oli Japanin Satsuma-hanin aluetta, joka kattoi Satsuman, Ōsumin ja Hyūgan provinssit, hallinnut suku.

Shimazut olivat Minamoto-klaanin Seiwa Genji -haaran perillisiä. Suvun perustaja Shimazu Tadahisa (k. 1227) oli shōgun Minamoto no Yoritomon (1147–1199) poika. Tadahisan vaimo oli Koremune Hironobun tytär, joka kuului Hata-klaaniin.

Tadahisa sai haltuunsa Shiodan alueen Shinanon provinssissa vuonna 1186, minkä jälkeen hänet nimitettiin Satsuman provinssin shugoksi. Hän lähetti Honda Sadachikan ottamaan haltuunsa provinssin ja saattoi Yorimotoa tämän tutkimusretkellä Mutsun provinssiin vuonna 1189. Tadahisa matkusti Satsumaan vuonna 1197, alisti Hyūgan ja Ōsumin provinssit valtaansa ja rakensi linnan.

Shimazu-suvusta tuli yksi Edo-kauden daimioista, jotka säilyttivät alueensa hallinnan jatkuvasti Kamakura-kaudelta lähtien. Suku oli parhaimmillaan varakkain ja mahtavin Tozama-perheen edustaja, jonka vuosittaiset tulot ylittivät 700 000 kokua.

Suvun 19. johtaja Shimazu Yoshihiro (1535–1619) oli daimiona Sekigaharan taistelun ja Osakan saarron aikana. Hänen veljenpoikansa ja seuraajansa Shimazu Tadatsune kuitenkin pystyi käyttämään merkittävää valtaa 1600-luvun kahtena ensimmäisenä vuosikymmenenä ja organisoi Ryūkyūn (nykyisin Okinawan prefektuuri) valloituksen vuonna 1609. Tokugawa salli tämän, koska hän tahtoi lepyttää Shimazun ja estää mahdolliset kansannousut Sekigaharan tappion jälkeen.

Shimazu-suku oli tunnettu lojaaliudestaan sotilaitaan kohtaan erityisesti Sengoku-kaudella. Jotkin perheet määrättiin torjumaan vastarintaa tarkoituksenaan laajentaa Shimazujen valtaa. Shimazut ovat myös kuuluisia siitä, että he olivat ensimmäisiä, jotka käyttivät tuliaseita Japanissa ja aloittivat myös aseiden valmistuksen. Shimazujen taistelutaktiikat olivat hyvin menestyksekkäitä, ja he kukistivat useita itseään suurempia armeijoita erityisesti Kyūshūn valloituksen aikana 1580-luvulla. Heidän taktiikkanaan oli houkutella vihollinen väijytykseen, jonka molemmilla puolilla oli hakapyssyin varustettuja joukkoja. Väijytys synnytti paniikkia ja pakokauhua, minkä jälkeen joukot oli helppo tuhota.

Klaanin 31. johtaja Hisamitsu (1817–1887) oli Satsuman daimio Boshin-sodan ja Meiji-restauraation aikoina, joissa Satsumalla oli merkittävä rooli.

 1. Shimazu Tadahisa
 2. Shimazu Tadatoki
 3. Shimazu Hisatsune
 4. Shimazu Tadamune
 5. Shimazu Sadahisa
 6. Shimazu Morohisa
 7. Shimazu Ujihisa
 8. Shimazu Yuihisa
 9. Shimazu Motohisa
 10. Shimazu Hisatoyo
 11. Shimazu Tadakuni
 12. Shimazu Tachihisa
 13. Shimazu Tadamasa
 14. Shimazu Tadaosa
 15. Shimazu Tadataka
 16. Shimazu Katsuhisa
 17. Shimazu Takahisa
 18. Shimazu Yoshihisa
 19. Shimazu Yoshihiro
 20. Shimazu Tadatsune
 21. Shimazu Mitsuhisa
 22. Shimazu Tsunataka
 23. Shimazu Yoshitaka
 24. Shimazu Tsugutoyo
 25. Shimazu Munenobu
 26. Shimazu Shigetoshi
 27. Shimazu Shigego
 28. Shimazu Narinobu
 29. Shimazu Nariaki
 30. Shimazu Nariakira
 31. Shimazu Hisamitsu
 32. Shimazu Tadayoshi
 33. Shimazu Tadashige
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Shimazu family