Kyūshū

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyūshū
九州
九州View and modify data on Wikidata

Kyūshūn sijainti Japanissa tummennettuna

Sijainti
Merialue
Korkein kohta
Nakadake (Kujūvuori) 1 791 m
Pinta-ala
36 719 km²
Väestö
Asukasluku
13 170 000
Suurin kaupunki
Kartta

Kyūshū (jap. 九州, ”yhdeksän provinssia”) on Japanin pääsaarista eteläisin ja kolmanneksi suurin. Se sijaitsee Honshūn ja Shikokun saarten lounais- ja Korean niemimaan kaakkoispuolella Tyynessä valtameressä. Lännessä se rajautuu Itä-Kiinan mereen. Honshūsta Kyūshūn erottaa Shimonosekinsalmi ja Koreasta Tsushimansalmi.[1] Ryūkyūsaaret ja niiden suurin saari Okinawa muodostavat ketjun Kyūshūn eteläpuolelle; Japanin epävirallisessa aluejaossa Kyūshū ja Ryūkyūsaaret niputetaan usein yhteen, ja pohjoisimmat Ryūkyūsaaret kuuluvatkin pääosin Kyūshūlla sijaitsevaan Kagoshiman prefektuuriin.

Kyūshūn saaren pinta-ala on 36 719 neliökilometriä. Saari jakautuu seitsemään prefektuuriin, jotka ovat Fukuoka, Kagoshima, Kumamoto, Miyazaki, Nagasaki, Ōita ja Saga.[1] Prefektuurien alueella on noin 13 170 000 asukasta eli 10,3 prosenttia Japanin koko väkiluvusta (vuonna 2009).[2] Saaren tärkeimmät keskukset ovat sen teollistuneessa pohjoisosassa sijaitsevat Fukuokan, Kita-Kyūshūn ja Nagasakin kaupungit. Saari on ilmastoltaan subtrooppinen ja maaperältään tuliperäinen; Kyūshūlla sijaitseva Aso on maailman suurin aktiivinen tulivuoren kraatteri.[1]

Kyūshū on saanut nykyisen nimensä ”yhdeksän provinssia” aiemmilta yhdeksältä provinssilta, joihin saari jakautui ennen Meiji-restauraatiota.[1] Saaren vanhoihin nimiin kuuluvat Kyūkoku (九国, ”yhdeksän maata”), Chinzei (鎮西) ja Tsukushi-shima (筑紫島).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kyushu Encyclopædia Britannica. Viitattu 21.9.2012.
  2. Regional Report - Kyushu USDA Foreign Agriculture Service. Arkistoitu 8.12.2013. Viitattu 21.9.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]