Saitaman prefektuuri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saitaman prefektuuri
埼玉県 Saitama-ken
Japanin prefektuuri
ShintoshinCenter2.jpg
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Kantō
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Saitama
 – Kuvernööri Kiyoshi Ueda
Pinta-ala 3 798,08[1] km² (39..)
Väkiluku (1. lokakuuta 2012) 7 212 000[2] (5..)
 – väestötiheys 1 909 as./km²
Symbolit
 – Kukka Luhtaesikko,
(Primula sieboldii)
 – Puu Idänselkova,
(Zelkova serrata)
 – Lintu Turkinkyyhky,
(Streptopelia decaocto)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-11
[www.pref.saitama.lg.jp Verkkosivu]

Saitaman prefektuuri (jap. 埼玉県, Saitama-ken) sijaitsee Honshūn saarella Kantōn alueella Japanissa. Prefektuurin pääkaupunki on Saitama. Alue on osa Suur-Tokiota, ja suurinta osaa prefektuurin kaupungeista voidaankin pitää Tokion lähiöinä. Prefektuurissa on 7 190 817 asukasta (vuonna 2009) ja sen pinta-ala on 3 798,08 neliökilometriä

Saitaman prefektuuri oli aiemmin osa Musashin provinssia, joka sisälsi myös Tokion alueen. Saitama tunnettiin viljavana maatalousalueena, joka tuotti suuren osan Kantōn alueen ruokatarpeesta. Toisen maailmansodan jälkeen, kun Tokio kasvoi vauhdikkaasti ja nopeutuvat liikenneyhteydet sallivat pidemmät matkustusajat, puute maasta Tokiossa johti Saitaman prefektuurin nopeaan kasvuun. Prefektuurin väkiluku on lähes kolminkertaistunut 1960-luvulta. Suurin osa Saitaman kaupungeista on liitetty rautateitse Tokion keskustaan ja ne toimivat Tokion nukkumalähiöinä.

Suurin osa Saitaman nähtävyyksistä sijaitsee prefektuurin pohjoisosassa, joka tunnetaan Chichibun alueena. Chichibu on rikasluontoinen, lievästi vuoristoinen alue, joka on prefektuurin ja lähialueiden asukkaiden keskuudessa suosittu retkikohde helpon sijaintinsa ja hyvien yhteyksiensä vuoksi.

Saitamaa on joskus verrattu Yhdysvaltojen New Jerseyyn, sillä alue on vahvasti teollistunut, tiiviisti rakennettu ja sitä pidetään epämuodikkaana. Sana ”dasai” (epäcool, maalaismainen) on joskus ironisesti yhdistetty prefektuurin nimeen, jolloin tuloksena on ”Dasaitama”.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 都道府県別面積 国土地理院. Viitattu 23.10.2012.
  2. 人口の動向 統計局. Viitattu 28.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]