Mien prefektuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mien prefektuuri
三重県 Mie-ken
Japanin prefektuuri
Sunrise of the Wedded Rocks03.jpg
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Kansai
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Tsu
 – Kuvernööri Akihiko Noro
Pinta-ala 5 777,31[1] km² (25..)
Väkiluku (1. lokakuuta 2012) 1 840 000[2] (22..)
 – väestötiheys 323 as./km²
Symbolit
 – Kukka Japaninkurjenmiekka,
(Iris ensata)
 – Puu Sugi,
(Cryptomeria japonica)
 – Lintu Mustajalkatylli,
(Charadrius alexandrinus)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-24
www.pref.mie.lg.jp/

Mien prefektuuri (jap. 三重県, Mie-ken) sijaitsee Kansain alueella, Honshūn saarella, Japanissa. Sen pääkaupunki on Tsu.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mie muodostaa Kiin niemimaan itäisen osan, ja sitä ympäröivät Aichin ja Gifun prefektuurit pohjoisessa, Shigan, Kioton ja Naran prefektuurit lännessä sekä Wakayaman prefektuuri etelässä. Mie katsotaan osaksi Kansain aluetta, mutta se sijaitsee lähellä Nagoyaa, ja siihen kuuluu useita Nagoyan lähiöitä. Suurin osa prefektuurista on vuoristoista Isen lahden rannikon ollessa tiheämmin asuttu. Itärannikolla sijaitsee Shiman niemimaa, ja sisämaassa Igan ympärillä levittäytyy korkea tasanko.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prefektuurissa on 14 kaupunkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen Mien prefektuuri kattaa alueen, jolla ennen sijaitsivat Isen, Shiman ja Igan provinssit kuin myös osa Kiin provinssia. Meiji-restauraation aikaan alue järjestettiin useaan otteeseen uudelleen, mutta vuonna 1871 siitä muodostettiin Anōtsun ja Watarain prefektuurit. 1872 Anōtsu muutti nimensa Mien prefektuuriksi, ja Watarain yhdistyessä Mien prefektuuriin 1876 sai Mie nykyisen muotonsa.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uenon kaupungissa sijaitseva Uenon linna poikkeaa muista Japanin linnoista muuriensa vuoksi, jotka ovat korkeammat kuin missään muussa japanilaisessa linnassa. Samassa kaupungissa järjestetään vuosittain Ueno Tenjinin festivaalit, joiden perinne ulottuu 400 vuotta historiaan. Mien prefektuurin Igan alue on tunnettu muinaisena shinobien asuinalueena ja Igan kaupungista löytyy useita aiheeseen liittyviä nähtävyyksiä kuten Iga-ryu ninja-museo. Isen kaupungissa sijaitsee Japanin merkittävin šhinto-temppeli Ise-jingū.

Prefektuurissa sijaitsee myös useita teemapuistoja kuten Sengoku-kauden elämään keskittyvä Ise Sengoku Jidai Mura Futamin kylässä ja Suzuka Circuit, jossa on järjestetty moottoriurheilutapahtumista muun muassa Formula 1:sten Japanin Grand Prix -kilpailuja. Radan yhteydessä on myös huvipuisto vuoristoratoineen sekä kylpylä ja hotelli.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella sijaitsee Mien yliopisto, jossa erikoisuutena on mm. vuonna 2017 avattu ninjatutkimuksen laitos[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 都道府県別面積 国土地理院. Viitattu 23.10.2012.
  2. 人口の動向 統計局. Viitattu 28.1.2014.
  3. STT: Ja­pa­nis­sa yli­opis­to pe­rus­taa nin­ja­tut­ki­muk­sen lai­tok­sen kaleva.fi. 12.5.2017. Kaleva. Viitattu 31.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]