Yamagatan prefektuuri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yamagatan prefektuuri
山形県 Yamagata-ken
Japanin prefektuuri
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Tōhoku
Hallinto
 – Hallinnollinen keskus Yamagata
 – Kuvernööri Hiroshi Saito
Pinta-ala 9 323,46[1] km² (9..)
Väkiluku (1. lokakuuta 2013) 1 141 260[2] (35..)
 – Väestötiheys 122,41[2] as./km²
Symbolit
 – Kukka Saflori,
(Carthamus tinctorius)
 – Puu Kirsikkapuu
 – Lintu Mandariinisorsa,
(Aix galericulata)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-06
Verkkosivu
Yamedera Yamagatan prefektuurissa

Yamagatan prefektuuri (jap. 山形県, Yamagata-ken) sijaitsee Tōhokun alueella Honshūn saarella Japanissa. Prefektuurin pääkaupunki on Yamagata. Siellä on 1 141 260[2] asukasta (vuonna 2013) ja sen pinta-ala on 9 323 neliökilometriä.

Meiji-restauraatioon saakka Yamagata muodosti yhdessä Akitan prefektuurin kanssa Dewan provinssin. Prefektuuri sijaitsee Tōhokun lounaiskulmassa Japaninmeren rannalla. Se rajoittuu Niigatan ja Fukushiman prefektuureihin etelässä, Miyagin prefektuuriin lännessä ja Akitan prefektuuriin pohjoisessa. Kaikki nämä rajat ovat vuoristoisia, ja Yamagatan väestö on keskittynyt rannikkotasangolle.

Yamagatan prefektuuri on Japanin suurin kirsikoiden ja päärynöiden tuottaja. Prefektuurissa tuotetaan myös runsaasti viinirypäleitä, omenoita, persikoita, meloneja, persimoneja ja vesimeloneja.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juhlat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamagatassa on useita vuosittaisia juhlia ja tapahtumia. Suurin näistä on hanagasa-matsuri (jap. 花笠祭り), jota juhlitaan Yamagatan kaupungissa elokuun ensimmäisellä viikolla. Tuhannet ihmiset esittävät hanagasa-tanssia kaupungin keskustassa, ja näytöstä seuraa jopa 300 000 katsojaa. Helmikuussa prefektuurissa järjestetään lumilyhtyfestivaali Yonezawassa Uesugin pyhäköllä. Juhlassa sadat lumilyhdyt koristavat pyhäkön ympäristöä. Yonezawa on myös Uesugi-matsurin (jap. 上杉祭り) tapahtumapaikka keskikeväällä – tämän tapahtuman huippukohta on Kawanakajiman taistelun uudelleennäyttely Matsukawa-joen rannoilla..

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamaderan vuorenrinteeseen kaiverrettu temppeli Yamagatan kaupungin lähellä on yksi alueen tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Dewa Sanzan ovat vuorostaan kolme pyhää vuorta, jotka muodostavat perinteisen pyhiinvaellusreitin šintolaisuuden Shugendō-haaran seuraajille. Tunnettu Gojudo (viiden kerroksen pagoda) on yhdellä näistä vuorista, Haguro-sanilla. Zao-vuori on kuuluisa talviurheilukeskus, joka tunnetaan talvella "lumihirviöistään" (jäätyneistä lumen peittämistä puista).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 都道府県別面積 国土地理院. Viitattu 23.10.2012.
  2. a b c 都道府県 人口・面積・人口密度ランキング Viitattu 28.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]