Iwaten prefektuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iwaten prefektuuri
岩手県
Iwatevuori Moriokasta nähtynä
Iwatevuori Moriokasta nähtynä
Lippu
Lippu
Symboli
Symboli
Iwaten prefektuurin sijainti Japanissa
Iwaten prefektuurin sijainti Japanissa
Valtio Japani
Alue Tōhoku
Kuntia 33
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Morioka
 – kuvernööri Takuya Tasso[1]
Pinta-ala 15 275,01[2] km² (2.)
Väkiluku (1.4.2015) 1 284 384[3] (32.)
 – väestötiheys 84 as./km²
Symbolit
 – puu Japaninpunamänty[4]
 – kukka Keisaripuu[4]
 – lintu Viherfasaani[4]
 – kala Koiralohi[4]
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-03
Prefektuurin internetsivut

Iwaten prefektuuri (jap. 岩手県, Iwate-ken) on yksi Japanin prefektuureista. Se sijaitsee Koillis-Japanissa Honshūn saaren pohjoisosassa Tōhokun alueella. Sen hallintokaupunki on Morioka.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iwate on Japanin itärannikolla Tyynen valtameren rannalla. Sen naapureina ovat pohjoisessa Aomori, lännessä Akita ja etelässä Miyagi. Iwate on sangen epätasaista seutua, ja siellä on vuoristoja niin lännessä, Honshūn saaren keskiosassa, kuin idässä rannikollakin. Prefektuurin keskiosassa on tasaisempaa, ja siellä kulkevan Kitakamijoen laaksossa on myös pääkaupunki Morioka. Iwaten väkiluku on noin 1 284 384[3]. Pinta-alaltaan se on Japanin prefektuureista toiseksi suurin heti Hokkaidōn jälkeen.

Aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ōsawa-onsen talvella

Iwaten prefektuuri jakautuu 14 kaupunkiin ja 19 muuhun kuntaan, joista 15 on maaseutukaupunkeja ja 4 on kyläkuntia. Kunnat kuuluvat kymmeneen piirikuntaan, joilla ei ole hallinnollista merkitystä.[2]

Kaupungit
Kunnat piirikunnittain
Piirikunta Kunta
Isawa Kanegasaki
Iwate Iwate · Kuzumaki · Shizukuishi
Kamihei Ōtsuchi
Kesen Sumita
Kunohe Hirono · Karumai · Kunohe · Noda
Ninohe Ichinohe
Nishi-Iwai Hiraizumi
Shimohei Fudai · Iwaizumi · Tanohata · Yamada
Shiwa Shiwa · Yahaba
Waga Nishi-Waga

Lisäksi Iwaten prefektuurin kunnat on jaettu neljän suuryleiskehitystoimiston toimialueeseen. Kehitystoimistot ovat:

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten muukin Honshūn pohjoisosa, oli Iwate muinoin ainu-alkuperäiskansan asuma-aluetta. Siellä elettiin metsästyksen ja kalastuksen turvin, mikä runsaan eläimistön ja kalaisten vesien ansiosta elätti varsin suuren väestön. Etelästä tulleet japanilaiset alkoivat levittäytyä kohti pohjoista valtakuntansa perustamisen jälkeen 500-luvulla ja alistivat nykyisen Iwaten alueen Japanin keisarin ylivallan alle vuoden 800 jälkeen. Japanin valtakuntaa ei otettu mielellään vastaan, ja alkuperäiskansat kapinoivat aina 1000-luvulle saakka. Iwaten asukkaat kävivät laajamittaista kauppaa eteläisen Japanin kaupunkien sekä Korean ja jopa Kiinan kanssa. Heitä ei ollut kovin paljon, mutta heidän kauppasuhteensa toivat heille etuja, kuten paljon aseita sekä kiintoisasti myös suurempia ja parempia hevosia kuin muualla Japanissa.

Japani piti Iwaten asukkaita uhkana itselleen ja kävi pitkällistä sotaa heitä vastaan. Vähitellen kampanja tuotti tulosta, ja kun samaan aikaan luonnonuskontoja tunnustaneita alkuasukkaita käännytettiin buddhalaisuuteen, pystyi Japanin kulttuuri edesauttamaan valloitusta. Vuoden 1000 jälkeen Iwate oli jo kiinteä osa valtakuntaa, lukuun ottamatta tiettyjä syrjäisten vuorten asukkaita, jotka elivät irrallaan yhteiskunnasta. Niitä, jotka vielä 1100-luvulla vastustivat keskushallintoa, ruvettiin kutsumaan ezoiksi. Heidän lukumääränsä lienee kuitenkin tässä vaiheessa ollut merkityksetön. Tästä eteenpäin Iwaten historia seuraa muiden Japanin syrjäisten maaseutualueiden historiaa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iwate on leimallisesti maatalousmaata, ja sen maata on hyödynnetty jo tuhansia vuosia. Kauniit maisemat ovat säilyneet hyvin kaikkialla maaseudulla. Teollisuus on hyvin niukkaa, ja prefektuurin väestö on vähenemään päin muuttoliikkeen seurauksena. Moriokan ympäristössä on kuitenkin jonkin verran teollisuuslaitoksia, jotka ovat erikoistuneet puolijohde- ja tietoliikenneteknologian valmistukseen. Liikenneyhteydet ovat hyvän tie- ja rautatieverkoston varassa, sillä Iwatessa ei ole kunnollisia merisatamia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 知事のプロフィール Iwate Prefectural Government. Viitattu 31.7.2022.
  2. a b 令和3年 全国都道府県市区町村別面積調 (1月1日時点) (s. 12) 国土交通省 国土地理院. Viitattu 31.7.2022.
  3. a b 都道府県 人口・面積・人口密度ランキング uub.jp. Viitattu 2.7.2015.
  4. a b c d 岩手県のシンボル Iwate Prefectural Government. Viitattu 31.7.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]