Gifun prefektuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gifun prefektuuri
岐阜県
Shirakawa-gōn historiallinen kylä
Shirakawa-gōn historiallinen kylä
Lippu
Lippu
Symboli
Symboli
Gifun prefektuurin sijainti Japanissa
Gifun prefektuurin sijainti Japanissa
Valtio Japani
Alue Chūbu, Tōkai
Kuntia 42
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Gifu
 – kuvernööri Hajime Furuta[1]
Pinta-ala 10 621,29[2] km² (7.)
Väkiluku (1.10.2012) 2 061 000[3] (17.)
 – väestötiheys 194 as./km²
Symbolit
 – puu Japaninmarjakuusi[4]
 – kukka Astragalus sinicus[4]
 – lintu Kiiruna[4]
 – kala Aju[4]
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-21
Prefektuurin internetsivut

Gifun prefektuuri (jap. 岐阜県, Gifu-ken) on prefektuuri Chūbun alueella Japanissa. Sen pääkaupunki on Gifu.

Koska Gifun prefektuuri sijaitsee aivan Japanin keskiosassa, sillä on ollut kauan merkittävä asema kulkureittien risteysalueena, joka on yhdistänyt maan itä- ja länsiosat toisiinsa esimerkiksi Nakasendō-tien kautta. Sengoku-kaudella monet käyttivät Gifusta sananlaskua "hallitse Gifua niin hallitset Japania".[5]

Prefektuurin kartta

Gifu on yksi Japanin harvoista sisämaaprefektuureista. Sillä on yhteistä rajaa seitsemän muun prefektuurin kanssa: Aichin, Fukuin, Ishikawan, Mien, Naganon, Shigan ja Toyaman. Kaikki Japanin postinumerot alkavat kolminumeroisella tunnuksella, joka vaihtelee 001:stä 999:ään – osassa Gifun prefektuuria tunnus on 500, mikä on jälleen yksi osoitus prefektuurin sijainnista aivan Japanin keskellä.

Gifun prefektuurissa on viisi epävirallista aluetta, joiden kautta kunnat tekevät yhteistyötä. Alueet ovat Seinō,[6] Gifu,[7] Chūnō,[8] Tōnō[9] ja Hida.[10] Alueiden rajoja ei ole tarkkaan määritelty.

Pohjoiselle Hidan alueelle luonteenomaisia ovat korkeat vuoret, joista osa kuuluu Japanin Alppeihin. Eteläinen Minon alue kuuluu suurimmaksi osaksi hedelmälliseen ja laajaan Nōbin tasankoon. Valtaosa prefektuurin väestöstä asuu eteläosassa lähellä virallista suurkaupunkia Nagoyaa.

Vuoristoiseen Hidan alueeseen kuuluvat sekä Hidavuoret, joita kutsutaan ”pohjoisalpeiksi”, että Kisovuoret, jotka tunnetaan ”keskialppeina”. Ryōhakuvuoret sijaitsevat myös Hidan alueella. Muita merkittäviä vuorijonoja ovat Ibukivuoret ja Yōrōvuoret.

Suurin osa Minon alueesta sijaitsee Kison kolmen joen eli Ibin, Kison ja Nagaran tulvatasangolla. Jokien lähteet ovat Naganon prefektuurissa, ja ne virtaavat lopulta Aichin ja Mien prefektuurien kautta Isenlahteen. Muita merkittäviä jokia Gifun alueella ovat Jinzū, Takahara, Shō, Shōnai, Yahagi ja Itoshiro.

Koska Minon aluetta ympäröivät matalat vuoret, lämpötila vaihtelee huomattavasti eri vuodenaikoina. Talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia. Esimerkiksi itäisessä Tajimin kaupungissa mitataan yleensä koko Japanin kuumimmat lämpötilat, ja 16. elokuuta 2007 Japanin historian kuumin lämpötila mitattiin juuri Tajimissa, jossa elohopea kohosi 40,9 celsiusasteeseen.[11] Kesät ovat kuumia, koska rantaviivattomalle alueelle muodostuu lämpösaareke, ja tilannetta pahentaa kuuma ja kuiva Ibukivuorten yli Kansain alueelta puhaltava föhn-tuuli. Korkeampi Hidan alue on yleensä viileämpi kuin Mino, vaikka sielläkin mitataan joskus äärimmäisen korkeita lämpötiloja. Takayaman kaupunkiin kuuluva Shōkawa sijaitsee vuorilla ja sitä on sijaintinsa vuoksi kutsuttu Honshūn kylmimmäksi asutetuksi paikaksi.

Gifun prefektuuri jakautuu 21 kaupunkiin ja 21 muuhun kuntaan, joista 19 on maaseutukaupunkeja ja kaksi on kyläkuntia. Kunnat kuuluvat yhdeksään piirikuntaan, joilla ei ole hallinnollista merkitystä.[2]

Kaupungit
Kunnat piirikunnittain
Piirikunta Kunta
Anpachi Anpachi · Gōdo · Wanouchi
Fuwa Sekigahara · Tarui
Hashima Ginan · Kasamatsu
Ibi Ibigawa · Ikeda · Ōno
Kamo Hichisō · Higashi-Shirakawa · Kawabe · Sakahogi · Shirakawan maaseutukaupunki · Tomika · Yaotsu
Kani Mitake
Motosu Kitagata
Ōno Shirakawan kyläkunta
Yōrō Yōrō

Alue, joka muodostaa nykyisen Gifun prefektuurin, tuli Yamato-hovin hallintaan 300-luvun puolivälissä. Koska se sijaitsee Honshūn saaren keskellä, siellä on käyty useita Japanin historian kannalta ratkaisevia taisteluita. Varhaisin merkittävä kahakka oli Jinshin-sota vuonna 672, jonka seurauksena Temmusta tuli Japanin 40. keisari.

Gifun prefektuurin alue koostuu entisistä Hidan ja Minon provinsseista sekä pienemmistä Echizenin ja Shinanon provinssien osista. Prefektuuri on saanut nimensä pääkaupungiltaan Gifulta, jonka nimesi Oda Nobunaga taistellessaan Japanin yhdistämiseksi vuonna 1567.[12] Hänen kerrotaan ottaneen ensimmäisen kirjoitusmerkin myyttisen kiinalaisen Qishan-vuoren nimestä (岐山), ja toisen merkin Kungfutsen syntymäkaupungin Qufun (曲阜) nimestä.[13]

Historiallisesti prefektuuri toimi Japanin miekanvalmistuksen keskuksena. Sekin kaupunki tunnettiin Japanin parhaista miekoista. Myöhemmin sen vahvuuksiksi nousivat muotiteollisuus (erityisesti Gifun kaupungissa) ja lentokoneteollisuus (Kakamigaharassa).

28. lokakuuta 1891 Minon–Owarin maanjäristys iski alueelle. Sen episentrumi oli nykyisen Motosun kaupungin alueella.[14] Maanjäristyksen magnitudi oli arviolta 7,5–8,0, ja se jätti maahan noin 80 km pitkän murtumalinjan, joka on edelleen näkyvissä.[15]

Gifun talouteen kuuluu useita perinteisiä elinkeinoja, kuten maatalous ja paperinvalmistus, mutta nykyään sitä hallitsee Nagoyan alueelta Gifuun levinnyt moderni teollisuus, kuten auto- ja lentokoneteollisuus. Prefektuurissa on kuitenkin myös suuri määrä pienten komponenttien kuten hienomekaniikan, muottien ja muovien valmistajia.

Perinteiset elinkeinot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minon alue on ollut pitkään tunnettu korkealaatuisesta Mino-washi-paperistaan, joka on vahvempaa ja ohuempaa kun suurin osa muusta Japanissa valmistetusta paperista. Japanin armeija käytti sitä toisen maailmansodan aikana.[16] Paperiteollisuuteen kuuluvat myös Gifu-paperilyhtyjen ja Gifu-sateenvarjojen valmistus prefektuurin pääkaupungissa. Muita perinteisiä prefektuurin alueella valmistettavia esineitä ovat Mino-yaki-keramiikka (Tajimissa, Tokissa ja Mizunamissa), ruokailuvälineet (Sekissä) ja lakkatyöt (Takayamassa).

Koska Gifun alueella on laajoja, maanviljelykelpoisia tasankoja, maatalous on myös merkittävä elinkeino. Lisäksi pohjoisen metsistä saadaan puuta puuesineitä (kuten merimetsokalastukseen tarkoitettuja veneitä) varten. Kirkasvetisiä jokia käytetään saken valmistukseen.

Moderni teollisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakamigaharalla on nykyisin merkittävä asema prefektuurin teollisuudessa. Kaupungissa sijaitsevat Kawasakin ja Mitsubishin suuret lentokoneteollisuusyksiköt sekä lisäksi useita metalliteollisuuden ja valmistustekniikan yrityksiä.

Informaatioteknologia on myös saanut jalansijaa: Softopia Japan sijaitsee Ōgakissa ja VR Techno Japan Kakamigaharassa. Myös pääkaupunki Gifu Ōgakin ja Kakamigaharan välissä on tehnyt töitä IT-alan vahvistamiseksi.

Tie Sekin kaupungin alueella
Shirakawa-gō, maailmanperintökohde

Prefektuurissa on useita suosittuja matkailunähtävyyksiä. Suosituimmat kohteet ovat Gifun kaupunki, Gero, Shirakawa ja Takayama. Gifu tunnetaan merimetsokalastuksesta, jolla on yli 1 300 vuoden pituinen historia, ja Oda Nobunagan ja Saitō Dōsanin pitkäaikaisesta oleskelusta kaupungissa. Gero tunnetaan rentouttavista kuumista lähteistään, jotka houkuttelevat kaupunkiin turisteja ympäri vuoden. Shirakawan historialliset kylät ovat Unescon maailmanperintökohde. Takayama on kuuluisa perinteisestä arkkitehtuuristaan ja kaupunkia kutsutaan usein ”pieneksi Kiotoksi”.

Gifussa on järjestetty myös useita kansainvälisiä tapahtumia. Gifun kaupungissa sijaitsee suuri World Event and Convention Complex Gifu. Vuoden 2005 soudun maailmanmestaruuskilpailut pidettiin Kaizussa.

Kamiokan alueella Hidan kaupungissa sijaitsevat Super-Kamiokanden ja KamLANDin koelaitokset, neutriino- ja antrineutriinoilmaisimet. Super-K sijaitsee tuhannen metrin syvyydessä Mozumin kaivoksessa ja etsii neutriinoja yläilmakehästä, auringosta ja supernovista.

1. syyskuuta 2007 Gifun prefektuurin väkiluku oli 2 101 969. Arviolta 1,8 miljoonaa henkeä asui kaupungeissa (shi), loput maaseutukaupungeissa (machi) ja kyläkunnissa.[17] Miehiä prefektuurin väestöstä oli 48,4 prosenttia, naisia 51,6 prosenttia.[17] 14,4 prosenttia asukkaista on 14-vuotiaita tai nuorempia ja 22,1 prosenttia 65-vuotiaita tai vanhempia.

Japanin väestönlaskennan mukaan maan väestön keskipiste sijaitsee Gifun prefektuurissa. Vuonna 2000 se sijoitettiin Mugin entiseen kaupunkiin, joka on myöhemmin yhdistynyt Sekiin. Vuoden 2005 väestönlaskennassa se oli siirtynyt hieman itään päin mutta sijaitsi edelleen Gifussa.

 1. ようこそ!知事室へ Gifu Prefecture. Viitattu 19.7.2022.
 2. a b 令和3年 全国都道府県市区町村別面積調 (1月1日時点) (s. 41) 国土交通省 国土地理院. Viitattu 19.7.2022.
 3. 人口の動向 統計局. Viitattu 28.1.2014.
 4. a b c d 岐阜県のシンボル Gifu Prefecture. Viitattu 19.7.2022.
 5. Instant Gifu. Gifu International Center, 1995.
 6. Nishi Mino Portal Site Ginet.
 7. Gifu Regional Promotion Office Gifu Prefecture. Arkistoitu 29.5.2009. Viitattu 28.9.2008.
 8. Chūnō Promotion Office Gifu Prefecture. Arkistoitu 6.10.2008. Viitattu 28.9.2008.
 9. Tōnō Promotional Office Gifu Prefecture. Arkistoitu 29.4.2009. Viitattu 28.9.2008.
 10. Hida Promotional Office Gifu Prefecture. Arkistoitu 24.3.2008. Viitattu 28.9.2008.
 11. Gifu Prefecture sees highest temperature ever recorded in Japan Japan News Review.
 12. Kivimuistomerkki Kashimorin pyhäkön edessä.
 13. Gifu tour guide - Outline of Gifu Prefecture Gifu Prefecture Tourist Federation. Arkistoitu 1.10.2011. Viitattu 25.9.2008.
 14. Mino Earthquake Tokyo Science Museum. Arkistoitu 6.7.2014. Viitattu 25.9.2008.
 15. Eiichi Fukuyama, Ikuei Muramatu, Takeshi Mikumo: Seismic moment of the 1891 Nobi, Japan, earthquake estimated from historical seismograms. Earth, Planets and Space, 1.6.2007, nro 59, s. 553–559. doi:10.1186/bf03352717. ISSN 1880-5981. Artikkelin verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
 16. Greg Goebel: The Fire Balloons faqs.org.
 17. a b Statistics Division of Gifu Prefecture Gifu Prefecture. Arkistoitu 14.10.2007. Viitattu 29.9.2008.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]