Ehimen prefektuuri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ehimen prefektuuri
愛媛県 Ehime-ken
Japanin prefektuuri
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Shikoku
Hallinto
 – Hallinnollinen keskus Matsuyama
 – Kuvernööri Moriyuki Kato
Pinta-ala 5 678,33[1] km² (26..)
Väkiluku (1. lokakuuta 2012) 1 415 000[2] (27..)
 – Väestötiheys 263 as/km²
Symbolit
 – Kukka Satsuma,
(Citrus unshiu)
 – Puu Mänty,
(Pinus)
 – Lintu Japaninpunarinta,
(Erithacus akahige)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-38
[www.pref.ehime.jp/ Verkkosivu]

Ehimen prefektuuri (jap. 愛媛県, Ehime-ken) on yksi Japanin 47 prefektuurista. Prefektuuri sijaitsee Shikokun saaren luoteisrannikolla Japanissa ja sen pääkaupunki on Matsuyama.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehimen prefektuuri sijaitsee Seton sisämeren rannalla. Sen naapuriprefektuurit ovat Kagawa pohjoisessa ja Tokushima kaakossa. Ehimessä sijaitsee läntisen Japanin korkein vuori, Ishizuchi.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehimen prefektuurissa sijaitsevat kaupungit:

Kylät piirikunnittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunta Kylä
Iyo Masaki · Tobe
Kamiuken   Kumakogen
Kita Uchiko
Kitauwa Kihoku · Matsuno
Minamiuwa Ainan
Nishiuwa Ikata
Ochi Kamijima

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden keskilämpötila on 16,1°C, se jakautuu niin, että kylmimmän kuukauden tammikuun keskilämpötila on 5,3°C ja lämpimimmän elokuun 27°C. Sateet tulevat pääosin kesä-heinäkuussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsuyama linnantorni(Iyo)
"Dōgo Onsen" Hot Springs (päärakennus)

Ehimen vanhan nimen, Iyo, sanotaan ilmestyneen ensimmäisen kerran muinaisissa kirjoituksissa 700-luvun alussa. Ehime on tunnettu kuumista lähteistään (onsen), ja sen vanhan nimen Iyon uskotaan kehittyneen kuumaa vettä tarkoittavasta sanasta Iyu. Alueen virallinen nimi oli Taika-uudistuksista 645 Meiji-restauraatioon asti Iyo-no-kuni. Tämän jälkeen prefektuuria ryhdyttiin kutsumaan sen nykyisellä nimellä.

Keskiajalla Iyo-no-kunissa syntyivät suiguneiksi kutsutut merimiesjoukot, jotka vartioivat Seton sisämerta. Useiden ryhmien yhdistäessä voimansa syntyi rannikkovartiosto nimeltään Iyo-Suigun. He kukistivat alueella ryösteleviä wakōta, taistelivat Genpein sodassa ja puolustivat Japania mongolien hyökkäyksiä vastaan 1274- ja 1281-luvuilla.

Tokugawa-shogunaatin aikaan Iyo-no-kunista tuli Iyo-happan ja se paloiteltiin seitsemäksi lääniksi, jotka jaettiin shōgunin liittolaisille. Yksi näistä oli Katō Yoshiakira, jolle luovutettiin yksi läänityksistä, Matsuyama-han, kiitokseksi urheudestaan Sekigaharan taistelussa. Katō rakensi läänitykselleen Matsuyaman linnan, jonka ympärille nykyinen Matsuyaman kaupunki rakentui. Muut Iyo-happon läänitykset olivat Ozu-han, Niiya-han, Uwajima-han, Yoshida-han, Imabari-han, Saijo-han ja Komatsu-han.

Meiji-restauraatio lakkautti feodaalisen yhteiskuntajärjestelmän ja läänitykset muutettiin prefektuureiksi, kunnes ne yhdistettiin vuonna 1873 yhdeksi Ehimen prefektuuriksi.[3]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto vaihtelee hieman Ehimen eri osissa. Eteläisen Ehimen suurimmat teollisuudenalat ovat laivanrakennus sekä kemikaali-, sellu- ja tekstiiliteollisuus. Prefektuurin muissa osissa suositaan kalastusta, maanviljelyä ja metsätaloutta. Ehime on erityisen tunnettu sitrushedelmistään, kuten satsuma (mikan) ja iyokan, sekä helmistään.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehimen prefektuuri merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Matsyaman linna sekä yksi Japanin vanhimmista onseneista eli kuuman lähteen vettä käyttävistä kylpylöistä, Dōgo Onsen. Ishizuchin vuori kerää matkailijoita talvisin laskettelemaan ja kesäisin kiipeilemään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 都道府県別面積 国土地理院. Viitattu 23.10.2012.
  2. 人口の動向 統計局. Viitattu 28.1.2014.
  3. http://www.pref.ehime.jp/kokusai/e-seika1.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ehimen prefektuuri.