Ehimen prefektuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ehimen prefektuuri
愛媛県 Ehime-ken
Japanin prefektuuri
Kawauchi IC.jpg
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Shikoku
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Matsuyama
 – Kuvernööri Tokihiro Nakamura
Pinta-ala 5 678,33[1] km² (26..)
Väkiluku (1. lokakuuta 2012) 1 415 000[2] (27..)
 – väestötiheys 263 as./km²
Symbolit
 – Kukka Satsuma,
(Citrus unshiu)
 – Puu Mänty,
(Pinus)
 – Lintu Japaninpunarinta,
(Erithacus akahige)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-38
www.pref.ehime.jp/

Ehimen prefektuuri (jap. 愛媛県, Ehime-ken) on yksi Japanin 47 prefektuurista. Prefektuuri sijaitsee Shikokun saaren luoteisrannikolla Japanissa ja sen pääkaupunki on Matsuyama.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehimen prefektuuri sijaitsee Seton sisämeren rannalla. Sen naapuriprefektuurit ovat Kagawa pohjoisessa ja Tokushima kaakossa. Ehimessä sijaitsee läntisen Japanin korkein vuori, Ishizuchi.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehimen prefektuurissa sijaitsevat kaupungit:

Kunnat piirikunnittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirikunta Kunta
Iyo Masaki · Tobe
Kamiukena   Kumakōgen
Kita Uchiko
Kita-Uwa Kihoku · Matsuno
Minami-Uwa Ainan
Nishi-Uwa Ikata
Ochi Kamijima

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden keskilämpötila on 16,1 °C. Vuoden kylmimmän kuukauden, tammikuun, keskilämpötila on 5,3° C ja lämpimimmän, elokuun, 27 °C. Sateet tulevat pääosin kesä–heinäkuussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsuyaman linnan torni (Iyo)
Dōgo onsen (päärakennus)

Ehimen vanha nimi, Iyo, esiintyi ensimmäisen kerran muinaisissa kirjoituksissa 700-luvun alussa. Ehime on tunnettu kuumista lähteistään (onsen), ja sen vanhan nimen uskotaan kehittyneen kuumaa vettä tarkoittavasta sanasta Iyu. Alueen virallinen nimi oli Taika-uudistuksista 645 Meiji-restauraatioon asti Iyo-no-kuni. Tämän jälkeen prefektuuria ryhdyttiin kutsumaan sen nykyisellä nimellä.

Keskiajalla Iyo-no-kunissa syntyivät suiguneiksi kutsutut merimiesjoukot, jotka vartioivat Seton sisämerta. Useiden ryhmien yhdistäessä voimansa syntyi rannikkovartiosto nimeltään Iyo-suigun. He kukistivat alueella ryösteleviä wakō-merirosvoja, taistelivat Genpei-sodassa ja puolustivat Japania mongolien hyökkäyksiä vastaan 1274- ja 1281-luvuilla.

Tokugawa-shogunaatin aikaan Iyo-no-kunista tuli Iyo-happan eli Iyon kahdeksan lääniä. Provinssi jaettiin kahdeksaksi lääniksi, jotka jaettiin shōgunin liittolaisille. Yksi näistä oli Katō Yoshiakira, jolle luovutettiin yksi läänityksistä, Matsuyaman han, kiitokseksi tämän urheudesta Sekigaharan taistelussa. Katō rakensi läänitykselleen Matsuyaman linnan, jonka ympärille nykyinen Matsuyaman kaupunki rakentui. Muut läänitykset olivat Ōzun, Niiyan, Uwajiman, Yoshidan, Imabarin, Saijōn ja Komatsun hanit.

Meiji-restauraatio lakkautti feodaalisen yhteiskuntajärjestelmän ja läänitykset muutettiin prefektuureiksi, kunnes ne yhdistettiin vuonna 1873 yhdeksi Ehimen prefektuuriksi.[3]

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotanto vaihtelee hieman Ehimen eri osissa. Eteläisen Ehimen suurimmat teollisuudenalat ovat laivanrakennus sekä kemikaali-, sellu- ja tekstiiliteollisuus. Prefektuurin muissa osissa suositaan kalastusta, maanviljelyä ja metsätaloutta. Ehime on erityisen tunnettu sitrushedelmistään, kuten satsumista ja iyokaneista, sekä helmistään.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehimen prefektuuri merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat Matsuyaman linna sekä yksi Japanin vanhimmista kylpylöistä, Dōgo onsen. Ishizuchin vuori kerää matkailijoita talvisin laskettelemaan ja kesäisin kiipeilemään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 都道府県別面積 国土地理院. Viitattu 23.10.2012.
  2. 人口の動向 統計局. Viitattu 28.1.2014.
  3. http://www.pref.ehime.jp/kokusai/e-seika1.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]