Matsuyama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matsuyama-shi
(松山市)
Ylhäältä vasemmalta: Dōgo onsen, Shiki Masaokan kivimonumentti, Matsuyaman linna, Botchan-juna, Ishite-jin portti, Iyotetsun Matsuyaman rautatieasema, Gintengai-katu.
Ylhäältä vasemmalta: Dōgo onsen, Shiki Masaokan kivimonumentti, Matsuyaman linna, Botchan-juna, Ishite-jin portti, Iyotetsun Matsuyaman rautatieasema, Gintengai-katu.
lippu
lippu
Sinetti
Sinetti
Matsuyaman sijainti Ehimen prefektuurissa.
Matsuyaman sijainti Ehimen prefektuurissa.

Koordinaatit: 33°50′21″N, 132°45′56″E

Valtio Japani
Alue Shikoku
Prefektuuri Ehimen prefektuuri
Hallinto
 – Pormestari Katsuhito Noshi[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 429,06[2] km²
Väkiluku (2014) 515 992[3]
 – Väestötiheys 1 203 as./km²
Symbolit
 – Kukka Kamelia[4]
Matsuyama (jap. 松山市, Matsuyama-shi) on Ehimen prefektuurin pääkaupunki. Se sijaitsee Shikokun saarella, Japanissa. Vuonna 2014 kaupungissa oli 515 992[3] asukasta ja sen pinta-ala oli 429,06 km², eli kaupungissa asui 1 203 asukasta neliökilometrillä. Matsuyama on valittu yhdeksi Japanin ydinkaupungeista.

Kaupungin tunnuksen on suunnitellut Izan Shimomura, ja siinä kuvataan vuori ja mänty. Matsuyaman symbolina toimiva kukka on kamelia.

1600-luvun alussa rakennettu Matsuyaman linna on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Matsuyama on myös tunnettu kuumista lähteistään ja kaupungissa sijaitsee Japanin vanhin onsen, Dōgo. Kaupungin pormestari on Tokihiro Nakamura.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1600-luvun alussa silloiseen Iyon provinssiin rakennettiin Matsuyaman linna.

Kaupungissa on myös Japanin vanhin onsen (kuuma lähde), Dōgo onsen. Se on yli 1500 vuotta vanha ja siitä on maininta Man’yōshūssa, joka on kirjoitettu noin vuonna 759.

Kaupunki perustettiin 15. joulukuuta 1889.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsuyama, muutaman muun Japanin kaupungin tapaan, ei lakkauttanut raitiovaunuverkostoaan.lähde?

Matsuyaman lentoasemalta on yhteydet suurimpiin japanilaisiin kaupunkeihin sekä joihinkin ulkomaan kaupunkeihin, kuten Shanghaihin.lähde?

Satamasta on säännöllinen lauttayhteys Hiroshimaan sekä yölautat Kōbeen, Kitakyūshūn sekä muihin kohteisiin.lähde?

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin kuuluisa kuuma lähde, Dōgo onsen, on kaupungin suosituin turistinähtävyys ja -kohde. Toinen suosittu kohde kaupungissa on Matsuyaman linna, joka restauroitiin 1960-luvulla.

Kahdeksan Shikokun pyhiinvaelluksen 88:sta temppelistä sijaitsee Matsuyamassa. Pyhiinvaeltajat vaeltavat munkki Kūkain jalanjälkiä näiden temppelien kautta saadakseen hyvää onnea.

Natsume Sōsekin romaani Botchan sijoittuu Matsuyamaan. Tämän takia kaupungissa on useita paikkoja ja asioita, jotka on nimetty kirjan mukaan, esimerkiksi Botchan-stadion ja Botchan-juna, antiikkijuna joka kulkee kaupungin raitiovaunurataa pitkin. Monet kirjan ystävät käyvätkin kaupungissa vierailemassa kirjan tapahtumapaikoilla.

Haiku-runoilija Masaoka Shiki asui Matsuyamassa. Hänen kotinsa, joka tunnetaan nimellä Shiki.do, ja museo, Shiki Kinenkan, ovat suosittuja matkailukohteita. Niiden takia Matsuyama laskee itsensä kansainvälisen haiku-toiminnan keskukseksi. Vuonna 1999 Matsuyaman kaupunki ehdotti Kansainvälisen haiku-tutkimuskeskuksen muodostamista ja ensimmäinen Masaoka Shiki haiku-palkinto annettiin vuonna 2000. Palkinnon saajia ovat esimerkiksi Yves Bonnefoy (2000), Cor Van Den Heuvel (2002) ja Gary Snyder (2004).

Matsuyama on myös kuuluisa tortuistaan, joita kaupungissa on valmistettu jo 1800-luvulta asti kun Matsuyaman linnan yliherra Sadayuki Matsudaira sai portugalilaisilta reseptin torttujen tekoon.

Panoraama Matsuyamasta.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matsuyamalla on useita ystävyyskaupunkeja:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 野志克仁(のし かつひと)市長 松山市役所. Viitattu 12.6.2014.
  2. 平成25年全国都道府県市区町村別面積調 愛媛県 国土交通省国土地理院. Viitattu 12.6.2014.
  3. a b 松山市統計ポータルサイト 松山市役所. Viitattu 12.6.2014.
  4. 市花 松山市役所. Viitattu 12.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]