Kitakyūshū

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kitakyūshū-shi
(北九州市)
Ylhäältä vasemmalta: River Walk Kitakyūshū, Kokuran linna, Tangan tori, Mojikōn rautatieasema, yönäkymä Kokuraan, Higashidan masuuni.
Ylhäältä vasemmalta: River Walk Kitakyūshū, Kokuran linna, Tangan tori, Mojikōn rautatieasema, yönäkymä Kokuraan, Higashidan masuuni.
lippu
lippu
Sinetti
Sinetti
Kitakyūshūn sijainti Fukuokan prefektuurissa.
Kitakyūshūn sijainti Fukuokan prefektuurissa.

Koordinaatit: 33°53′N, 130°53′E

Valtio Japani
Alue Kyūshū
Prefektuuri Fukuokan prefektuuri
Hallinto
 – Pormestari Kenji Kitahashi[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 489,60[2] km²
Väkiluku (2014) 977 465[3]
 – Tiheys 1 996 as./km²
Symbolit
 – Puu Quercus gilva[4]
 – Kukka Alppiruusu, auringonkukka[4]
Kitakyūshū (jap. 北九州市, Kitakyūshū-shi) on kaupunki Kyūshūn saarella Japanissa Fukuokan prefektuurissa. Kaupunki sijaitsee noin puolimatkassa Shanghain ja Tokion välissä. Kaupungin väkiluku on 977 465[3] asukasta (2014), mutta esikaupunkeineen väkiluku yltää yli kahden miljoonan. Kaupungista on vain 20 minuutin matka Shinkansen-luotijunalla Kyūshūn saaren suurimpaan kaupunkiin, Fukuokaan. Kitakyūshū on valittu yhdeksi Japanin virallisista suurkaupungeista.

Uusi Kitakyūshūn lentoasema avattiin 16. maaliskuuta 2006. Kokuran rautatieasema on Kyūshūn toiseksi suurin rautatieasema ja sillä on 120 000 käyttäjää päivittäin.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūn ja Shimonosekin kaupungin Yamaguchin prefektuurissa erottaa Kanmonin salmi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūn tunnus on kukan sisällä oleva tyylitelty kanji-merkki 北 (kita), joka tarkoittaa pohjoista. Kukan viisi terälehteä symboloivat niitä viittä kaupunkia, jotka yhdistyivät Kitakyūshūn kaupungiksi helmikuussa 1963. Kitakyūshū sai virallisesti kaupungin arvon 1. huhtikuuta 1963.

Kokuran prefektuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokuran prefektuuri perustettiin samaan aikaan Fukuokan prefektuurin kanssa 1871, kun japanilainen klaanijärjestelmä poistettiin käytöstä. Vaikka Kokuran prefektuuri liitettiin osaksi Fukuokan prefektuuria jo 1876, on prefektuurin toimistorakennus yhä olemassa. Se sijaitsee Riverwalk Kitakyūshūta vastapäätä. Kokuran kaupunki perustettiin vuonna 1900.

Kitakyūshūn kaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūn kaupunki muodostettiin 10. helmikuuta 1963, ja se sai virallisen suurkaupungin arvon 1. huhtikuuta 1963. Kaupunki muodostettiin liittämällä Mojin, Kokuran, Tobatan, Yahatan ja Wakamatsun kaupungit yhteen. Kaupungin keskittyy Kokuran keskiaikaisen kaupungin ympärille.

Onnekas Kokura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokura oli Yhdysvaltain ydinaseen Fat Manin pääkohteena 9. elokuuta 1945. Majuri Charles Sweeney oli saanut käskyn pudottaa pommin näkökontaktissa kaupungin kanssa, mutta pilvet estivät näkyvyyden. Siksi pommi pudotettiin varakohteeseen Nagasakiin. Sodan jälkeen japanin kieleen syntyi ilmaisu "Kokuran onni" kuvaamaan tilannetta, jossa henkilö välttää jotain ikävää tietämättä siitä itse.

Aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūn suuralueet

Kitakyūshū jakautuu seitsemään suuralueeseen. Niistä asukasluvultaan suurin on Yahatanishi-ku, pinta-alaltaan vuorostaan Kokuraminami-ku. Kaupungin ydinalueen muodostaa Kokurakita-ku.

Kitakyūshūn suuralueet[5]
Nimi Japaniksi Pinta-ala (km²) Asukasluku (2017) Väestötiheys (as./km²)
Japan WardColour 100x80x0.png Kokurakita-ku 小倉北区 39,23 180 833 4 610
Japan WardColour 20x80x40.png Kokuraminami-ku 小倉南区 171,74 210 848 1 228
Japan WardColour 100x40x100.png Moji-ku 門司区 73,67 97 703 1 326
Japan WardColour 100x0x0.png Tobata-ku 戸畑区 16,61 58 305 3 510
Japan WardColour 0x40x100.png Yahatahigashi-ku 八幡東区 36,26 67 290 1 856
Japan WardColour 60x80x0.png Yahatanishi-ku 八幡西区 83,13 253 799 3 053
Japan WardColour 100x40x0.png Wakamatsu-ku 若松区 71,31 81 651 1 145

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 oli kaupungin arvioitu väkiluku 990 597 ihmistä ja pinta-ala 484,18 km². Kaupungin keskimääräinen väestötiheys oli 2 035/km². Viime vuosina väestönmäärä on laskenut tasaisesti.lähde?

Kitakyūshūn kaupunki on paljon isompi pinta-alaltaan kuin prefektuurin pääkaupunki Fukuoka, joka on pinta-alaltaan vain 340,03 km².

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mori Ōgain talo Kokurassa

Kirjailija Mori Ōgai asui Kokurassa useita vuosia, ja hänen kotinsa on tätä nykyään avoimena yleisölle Kokura Kita-kun alueella. Täällä hän kirjoitti kirjansa Kokura nikki (Kokuran päiväkirja). Talo sijaitsee kymmenen minuutin kävelyn päässä Kokuran asemalta.

Myös kirjailija Seichō Matsumoto syntyi Kokurassa. Matsumoton museo sijaitsee kaupungin keskustassa lähellä Kokuran linnaa. Hänen lisäkseen kirjailija Ashihei Hino syntyi silloisessa Wakamatsun kaupungissa, nykyisessä Wakamatsu-kussa. Myös hänen syntymäpaikassaan voi vierailla.

Festivaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūssa järjestetään useita paikallisia festivaaleja pitkin kesää, mukaan lukien Tobata Gion Yamagasa Tobata-kun alueella sekä Wasshoi Hyakuman -matsuri, joka kerää kaikki festivaalit yhteiseen paraatiin ja lopputapahtumaan Kokura Kita-kun kaupungintalon lähelle.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maisemallisia nähtävyyksiä kaupungissa ovat Hiraodain (jap. 平尾台) tasanko ja Adachi-vuori (jap. 足立山) Kokura-Minami-kun alueella; Sarakura-vuori (jap. 皿倉山) ja Kawachin tekojärvi Yahata Higashi-kussa ovat suosittuja ulkoilualueita.

Hiraodain alue sisältää myös Shonyodon luolan, jossa voi kesällä kulkea noin kilometrin jäätävässä vedessä.

Radio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CrossFM aloitti toimintansa Kitakyūshūssa, mutta on myöhemmin levinnyt Fukuokaan, Kurumeen, Yukuhashiin ja Ōmutaan, ollen näin Fukuokan prefektuurin suosituimpia radio-asemia.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshū sijaitsee Kanmonin salmen eteläpuolella ja on keskeinen linkki Honshūn ja Kyūshūn saarien välillä. Kaupungissa on suuri satama ja aivan sen vierestä kulkee saaret yhdistävä Kanmonkyōn silta.

Lentoliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūn lähistölle avattiin 16. maaliskuuta 2006 Kitakyūshūn lentoasema, joka toimii vuorokauden ympäri. Se on huomattavasti suurempi kuin aikaisempi Kokuran lentoasema ja sijaitsee keinotekoisella saarella lähellä Kandan kylää. Myöhemmin lentokenttä tullaan yhdistämään Kokuran juna-asemaan pikarautatiellä. Kentän avautuessa uusi lentoliikenneyritys StarFlyer aloitti toimintansa.

Junaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

JR Kyūshūn omistama Kokuran rautatieasema on viimeinen asema San'yō Shinkansen -linjalla ennen Hakatan rautatieasemaa ja kaikki Shinkansen-junat pysähtyvät siellä. Asemalla on myös paikallis- ja pikajunia Kagoshiman- ja Nippon pääradalle. Kaupungin sisällä liikennettä hoitavat bussit ja monorail-junat.

Mojikōn rautatieasema on JR Kyushun tärkeimmän linjan, Kagoshiman pääradan pohjoinen pääasema.

Kitakyūshūn monorail yhdistää Kokuran aseman Kokura Minami-kun kanssa.

Laivaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūssa on Länsi-Japanin suurin autolauttasatama. Pääsatama on Shin-Moji, mutta pienemmät satamat sijaitsevat myös Moji-kossa ja Kokurassa lähellä juna-asemaa. Autolautat liikennöivät Kitakyūshūsta Shimonosekiin, Matsuyamaan, Tokushimaan, Kōbeen, Osakaan, Tokioon, Ulsaniin (Korea) ja Busaniin (Korea).

Kanmon-Kitakyūshūn alueella toimii kolme lauttalinjaa.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isetanin kauppakeskus Kokurassa.

Nippon Steel Corporation on yhä tärkeä työllistäjä Kitakyūshūn alueella, vaikkakin sen Yahatan ja Tobatan tehtaita on supistettu suuresti sitten 1960-luvun kulta-ajoista. Zenrin, joka on tunnettu laadukkaista kartasto-ohjelmistoistaan ja navigointiohjelmistoista sekä TOTO, Japanin suurin kylpyhuonekalustevalmistaja pitävät päämajaansa Kitakyūshūssa.

Kokura Kita-kussa sijaitsee useita suuria kauppakeskuksia, kuten Kitakyūshūssa päämajaansa pitävä Izutsuya sekä Isetan lähellä Kokuran asemaa.

Pienempiä kauppakeskuksia edustavat Cha Cha Town, jonka omistaa Nishitetsu juna- ja bussiyhtiö. Cha Cha Town sijaitsee Kokura Kita-kussa Sunatsun bussivarikon vierellä. Kauppakeskukseen on hyvät yhteydet busseilla ja keskuksen keskellä sijaitsevalla lavalla pidetään usein ilmaiskonsertteja. "Cha" on paikallista Kitakyūshūn murretta.

Riverwalk Kitakyūshū on uusin kauppakeskus Kokuran alueella. Riverwalk Kitakyūshū sisältää useita merkkiliikkeitä, Starbucks-kahvilan, NHK TV:n Kitakyūshūn toimiston, kaksi teatteria, elokuvateatterin ja Kitakyūshūn kunnallisen taidemuseon haaran. Riverwalk Kitakyūshū sijaitsee aivan Kokuran linnan Murasaki-joen vieressä.

Kitakyūshūn tiede- ja tutkimuspuistossa on neljä yliopistoa ja yhdeksän tutkimusorganisaatiota ja sen tavoitteena on tulla Aasian teknologiankehityksen keskukseksi.

Ystävyyskaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitakyūshūlla on useita ystävyyskaupunkeja:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 市長の部屋 北九州市役所. Viitattu 9.6.2014.
  2. 平成25年全国都道府県市区町村別面積調 福岡県 国土交通省国土地理院. Viitattu 9.6.2014.
  3. a b 北九州市の人口(町別)年齢別(Excel形式:61KB) 北九州市役所. Viitattu 9.6.2014.
  4. a b 市のシンボル 北九州市役所. Viitattu 8.6.2014.
  5. 平成29年4月1日現在の推計人口 北九州市役所. Viitattu 25.04.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]