Naran prefektuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naran prefektuuri
奈良県 Nara-ken
Japanin prefektuuri
Horyu-ji10s3200.jpg
Lippu
Lippu
Sijainti
Sijainti
Valtio Japani
Alue Kansai
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Nara
 – Kuvernööri Shōgo Arai
Pinta-ala 3 691,09[1] km² (40..)
Väkiluku (1. lokakuuta 2012) 1 390 000[2] (30..)
 – väestötiheys 386 as./km²
Symbolit
 – Kukka Nara yae zakura,
(Prunus verecunda cultivar)
 – Puu Sugi,
(Cryptomeria japonica)
 – Lintu Japaninpunarinta,
(Luscinia akahige)
Lyhenteet
 – ISO 3166 JP-29
http://www.pref.nara.jp

Naran prefektuuri (jap. 奈良県, Nara-ken) sijaitsee Kansain alueella Honshūn saarella Japanissa. Prefektuurissa on noin 1 390 000 asukasta[2] ja sen pääkaupunki on Nara.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naran prefektuuri sijaitsee keskellä Kiin niemimaata. Sen naapuriprefektuurit ovat lännessä Wakayama ja Osaka, pohjoisessa Kioto sekä idässä Mie. Naran pohjoisia tasankoja reunustavat Kansain korkeimmat vuoret Wakakusa (若草山) sekä "Yamaton kolme vuorta" Amanokagu (天香具山), Miminashi (耳成山) ja Unebi (畝傍山).

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prefektuurissa sijaitsee 12 kaupunkia.

Piirikunnat ja kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naran prefektuurin kunnat piirikunnittain:

Piirikunta Kunta
Ikoma Ando · Heguri · Ikaruga · Sangō
Kita-Katsuragi   Kanmaki · Kawai · Kōryō · Ōji
Shiki Kawanishi · Miyake · Tawaramoto
Takaichi Asuka · Takatori
Uda Mitsue · Soni
Yamabe Yamazoe
Yoshino Higashi-Yoshino · Kamikitayama · Kawakami · Kurotaki · Nosegawa · Ōyodo · Shimoichi · Shimokitayama · Tenkawa · Totsukawa · Yoshino

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nara on Japanin lämpimimpiä prefektuureja. Talvisin lämpötila on keskimäärin 5 °C ja kesäisin 25 °C. Vuorilla lämpötila voi pudota talvisin –10 °C:een ja kesällä kohota 35 °C:een.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Totsukawan kylässä sijaitseva Tanisen riippusilta

500-luvulla nykyistä Naran prefektuurin aluetta hallitsi Soga-klaani. Klaanilla oli vahvat suhteet Korean siirtolaisiin ja avioliittojen kautta myös keisarilliseen perheeseen. He tukivat korealaisia heidän tuodessaan buddhalaisuutta Japaniin ja Asukan ja Ikarugan alueille, jonne Hōryū-ji ja muut nykyisin Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvat buddhalaistemppelit rakennettiin.

Prefektuurin pääkaupunki Nara, oli Japanin pääkaupunki suurimman osan Nara-kaudesta vuosina 710–794. Tuolloin se tunnettiin nimellä Heijō-kyō.

Japanin keskiajalla Heishi- ja Genji-klaanien välisessä kahakoinnissa monia Naran temppeleistä poltettiin maan tasalle. Kamakura-shogunaatin perustanut Minamoto no Yoritomo kuitenkin lopetti klaanien välisen kahakoinnin ja suojeli Naran temppeleitä. Kamakura-kauden lopussa, nanboku-chō -kaudella hovin jakautuessa kahtia, perusti Eteläiseksi hoviksi nimetty Go-Daigon johtama hovi hallituksen Yoshinoon.

Japanin siirtyessä prefektuuri-järjestelmään vuonna 1871, muodostettiin nykyisen naran prefektuurin alueelle 15 pienempää prefektuuria. 1876 prefektuurit yhdistettiin Sakain prefektuuriksi, joka liitettiin osaksi Osakan prefektuuria vuonna 1881. Järjestely oli Naran taloudelle ja kehitykselle epäedullinen ja lopulta se erotettiin omaksi prefektuurikseen vuonna 1887.[3]

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moderni prefektuurihallinto muodostettiin vuonna 1871. Prefektuurin nykyinen kuvernööri Yoshiya Kakimoto on tullut toistuvasti valituksi virkaansa vuodesta 1991 lähtien.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naran talouden keskeisimpiä tekijöitä ovat matkailu ja maatalous. Meiji-kauden lopulta Taisho-kaudelle Naran prefektuurin alue oli yksi Japanin suurimpia riisin tuottajia. Riisi kattaa edelleen 29% Naran maataloustuotannosta, mutta kasvikset ovat kohonneet tuotannon suhteen riisin kanssa samoihin lukemiin. Yleisimpiä ovat mansikat, tomaatit, munakoisot ja pinaatti, jotka kattavat 30 prosenttia Naran maataloudesta. Teollisuuden osalta prefektuurissa toimii vilkas tekstiili-, puu-, kone-, farmasia-, turkis- ja nahkatuotanto. Nara on Yamagatan prefektuurin ohella Japanin suurimpia kultakalojen tuottajia.[4]

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unescon maailmanperintökohteita Naran prefektuurissa:

Totsukawan kylässä sijaitseva Tanisen riippusilta on Japanin pisin kaltaisensa silta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 都道府県別面積 国土地理院. Viitattu 23.10.2012.
  2. a b 人口の動向 統計局. Viitattu 28.1.2014.
  3. History of Nara Naran prefektuuri. Viitattu 29. lokakuuta 2006. (englanniksi)
  4. Agriculture 21. joulukuuta 2006. Naran prefektuuri. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]