Kungfutse

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kungfutse
kiinalainen filosofia
Konfuzius.jpg
Syntynyt 551 eaa.
Kuollut 479 eaa.
Koulukunta kungfutselaisuus
Tunnetut työt Mestari Kongin keskustelut

Kungfutse (551 eaa.479 eaa.) oli kiinalainen opettaja, poliitikko ja filosofi, jonka opetuksiin kungfutselaisuus pohjautuu.[1]

Nimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kungfutsen alkuperäinen nimi oli Kǒng Qiū (孔丘). Kiinaksi nimi on Kǒngzǐ (孔子), 'Mestari Kong'.[2] Kiinaksi hänestä käytetään joskus kunnioittavaa nimeä Kǒngfūzǐ (孔夫子, Suuri mestari Kong). Wade-Giles-latinaistamisjärjestelmässä nimi kirjoitetaan K’ung Fu-tzu. Suomalainen kotoutettu asu on Kungfutse. Oppijärjestelmän nimeksi on suomeen vakiintunut muoto kungfutselaisuus.[3]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kungfutse syntyi Zoun kylässä Lun maakunnassa 551 eaa. Nuorena hän matkusteli laajalti ja opiskeli itäisen Zhou-dynastian pääkaupungissa.

Palattuaan takaisin synnyinsijoilleen Lun valtioon Kungfutsesta tuli opettaja ja hallitsija Zhaon neuvonantaja. Hän eteni urallaan, kunnes hänestä 53-vuotiaana tuli Lun oikeusministeri sekä julkisten töiden ministeri. 56-vuotiaana hänestä tuli pääministeri. Kungfutse jätti toimensa 496 eaa. Hän vietti seuraavat vuodet vaeltaen ympäri Kiinaa seuraajiensa kanssa. Matkoja ja opetusta häiritsivät kateelliset ylimystön jäsenet, jotka juonivat Kungfutsea vastaan. Kerran hänet vangittiin viideksi päiväksi. Kun Kungfutse oli 62-vuotias, kateellisten aatelisten palkkaamat roistot ajoivat hänet ja hänen oppilaansa maaseudulle kunnes hän sai lähetettyä viestin läheisen valtion kuninkaalle, joka lähetti sotilaansa vapauttamaan hänet.

67 vuoden ikäisenä Kungfutsen onnistui palata Luhun, mutta hän ei enää hakeutunut johtopaikoille. Hän vietti lopun elämänsä opettaen ja kirjoittaen. Hän kuoli 479 eaa. 72-vuotiaana.

Kungfutsen väitettiin keränneen vanhoja kirjoituksia kokoelmiksi, jotka tunnetaan neljänä kirjana ja viitenä klassikkona. Hänen nimiinsä pannut opetukset on koottu teokseksi nimeltä Mestari Kongin keskustelut, joka on yksi neljästä kirjasta.

Kungfutsen hauta sijaitsee nykyisen Kiinan kansantasavallan Shandongin maakunnan Jiningin prefektuuritason kaupungin Qufun kaupungissa.[4] Kungfutsen hautausmaa, samoin kuin Kungfutsen temppeli ja Kongin suvun kartano kuuluvat osana Unescon maailmanperintökohteeseen.[5] Lisäksi paikkakunnalla on matkailijoille tarkoitettu, kungfutselaisuuden kuuden taidon esittelyyn keskittynyt alue.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mestari Kongin keskustelut. Kungfutselaisuuden ydinolemus. (Lúnyǔ, noin 475–221 eaa.) Suomentanut ja selityksin varustanut sekä taustoittavat luvut kirjoittanut Jyrki Kallio. Helsinki: Gaudeamus, 2014. ISBN 978-952-495-337-5.
  2. Mestari Kongin keskustelut, s. 7.
  3. Mestari Kongin keskustelut, s. 7, 21–22.
  4. The Tomb of Confucius chinatravel.com. Viitattu 10.6.2015. (englanniksi)
  5. Temple and Cemetery of Confucius and the Kong Family Mansion in Qufu whc.unesco.org. Viitattu 10.6.2015. (englanniksi)
  6. Jining Overview chinatravel.com. Viitattu 10.6.2015. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kungfutse.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Kungfutse -sitaatteja.
  • Confucius. Internet Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)
  • Confucius. Stanford Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)