Rituaali

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uuspakanallisen Romuva-uskontokunnan jäseniä juhlamenoissaan.

Rituaali tarkoittaa uskonnollisen toimituksen tai muun juhlamenon vakiintunutta suoritustapaa tai tällaista toimitusta, varsinkin palvontamenoja.[1] Tällaisia ovat esimerkiksi kaste, rippi, jumalanpalvelus ja pyhiinvaellus. Usein sanoja riitti ja rituaali käytetään synonyymeinä.[2]

Uskonnollisella rituaalilla on usein esikuva, joka toimii mallina rituaalin suorittamiselle. Tämä esikuva kerrotaan mytologiassa, joka kertoo myyttisestä alkuajasta, jolloin todellisuuden malli luotiin. Rituaali on siis todeksi tehtyä myyttiä. Tämän vuoksi esimerkiksi varhaiskantaisten uskontojen parannusrituaalissa samaani saattaa toistaa luomistapahtuman. Kristillisessä perinteessä ehtoollinen viittaa aina Jeesuksen asettamaan ehtoolliseen.[3]

Uskonnon alueella rituaali toimii keinona erottaa pyhä ja arkipäiväinen eli profaani toisistaan ja siirtyä pyhän alueelle. Rituaalien tarkoituksena voi olla usein myös erilaisten siirtymävaiheiden merkitseminen. Tällaista voi olla esimerkiksi siirtymiset vuodenajasta tai ikäkaudesta toiseen.[4]

Rituaalien luokittelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rituaalit jaetaan seuraaviin neljään pääryhmään. Kolmea ensimmäistä voi pitää myös ei-uskonnollisina rituaaliluokkina.

1. Kalendaarirituaalit ovat vuodenaikaan liittyviä juhlia. Näitä ovat esimerkiksi joulu, pääsiäinen, vappu, juhannus ja kekri.

2. Siirtymärituaalissa henkilö tai yhteisö siirtyy toiseen asemaan. Näitä ovat esimerkiksi kaste tai nimiäiset, häät ja penkinpainajaiset.

3. Kriisirituaaleja suoritetaan jonkinlaisen kriisin kohdatessa ihmisen tai yhteisön. Näitä ovat esimerkiksi parannusrituaalit ja hiljaiset hetket.

4. Uskonnollinen toiminta on lisäksi milloin tahansa tapahtuvaa erityisesti uskonnollisen rituaalin tai toiminnon suorittamista, kuten rukoilua, meditaatiota tai uhraamista. Näitä voi sisältyä myös muihin rituaaliluokkiin.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Juurela, Tiina: Riitti vai rituaali www.karjalankalmot.net. Viitattu 28.2.2010.
  3. Eliade, Mircea: Pyhä ja profaani. (Das Heilige und das Profane, 1957.) Suomentanut Teuvo Laitila. Helsinki: Loki-kirjat, 2003. ISBN 951-825-013-8.
  4. a b Dunderberg, Ismo ym.: Theo: Lukion uskonto. Osa 1, Pyhän piirit. Helsingissä: Otava, 2005 (5. painos 2007). ISBN 951-1-19700-2.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]