Diwali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diwali-valoja Englannin Leicesterissä, jossa asuu iso intialaisyhteisö.

Diwali myös divali eli deepavali on hindujen tärkeä vuotuinen juhla, jota viettävät myös sikhit ja jainalaiset. Diwalin suora käännös tarkoittaa valon tai lamppujen juhlaa, ja se symboloi hyvyyden voittoa pahuudesta. Diwalin kunniaksi sytytetään lamppuja ja järjestetään ilotulituksia. Nimeä diwali käytetään Pohjois-Intiassa ja Nepalissa, kun taas deepavali-nimi on käytössä Intian eteläisemmissä osissa.

Diwalia vietetään Ashwayua-kuukauden lopussa, joka sattuu yleensä loka-marraskuun vaihteeseen. Juhla kestää viisi päivää. Monille hinduille se on uuden vuoden alkamisjuhla. Se on myös sikheille tärkeä juhla, Kultaisen temppelin perustamisen vuosipäivä. Intiassa diwalia vietetään kansallisena juhlapäivänä uskonnosta riippumatta.

Erityisesti Länsi-Bengalissa diwalia juhlitaan suuren jumalattaren, Devin voittona pahuudesta, erityisesti sotaisan neitojumalatar Durgan hahmossa. Yhdeksän yön (Navaratri) ajan jumalatarta palvotaan hänen monissa muodoissaan. Kolmena ensimmäisenä päivänä palvotaan viisauden ja oppimisen jumalatar Sarasvatia, jolloin kukaan talossa ei saa tehdä työtä eikä opiskella, koska opiskelun ja työn välineet lasketaan Sarasvatin alttarille lepäämään jumalattaren siunattaviksi. Kolmena seuraavana päivänä juhlistetaan Lakshmia, vaurauden, onnen, elinvoiman ja hyvinvoinnin jumalatarta, ja pyydetään tältä hyvää onnea tulevaksi vuodeksi. Viimeisten kolmen päivän ajan kunnioitetaan Kalia, jotta tämä raivaisi esteet tieltään ja poistaisi hengellisen että maallisen pimeyden.

Toisten myyttien mukaan diwalia juhlitaan Raman Sri Lankassa kukistamien demonien voiton kunniaksi. Diwali on virallinen vapaapäivä Fidžillä,[1] Guyanassa,[2] Intiassa, Malesiassa (paitsi Sarawakissa),[3] Mauritiuksella, Myanmarissa,[4] Nepalissa,[5] Singaporessa,[6] Sri Lankassa, Surinamessa, ja Trinidad ja Tobagossa.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Diwali.
  • Mookerjee, Ajit: Kali: The Feminine Force. Thames & Hudson Ltd, 1988.
  • Huyler, Stephen P.: Meeting God: Elements of Hindu Devotion. Yale University Press, 2002.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Public Holidays (Arkistoitu – Internet Archive), Government of Fiji
  2. Public Holidays, Guyana
  3. Public Holidays (Arkistoitu – Internet Archive), Government of Malaysia
  4. Public Holidays, Government of Myanmar
  5. Public Holidays, Government of Nepal
  6. Public Gazetted Holidays, Government of Singapore
  7. Official Public Holidays (Arkistoitu – Internet Archive), Government of Trinidad & Tobago
Tämä Aasiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.