Lakshmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hindulaista jumalatarta. Lakshmi-nimisestä näyttelijästä (oik. Yaragudipadi Venkata Mahalakshmi) on eri artikkeli.
Lakshimin kuva.

Lakshmi tai Laxmilähde? on hindulaisten rikkauden,[1] valon ja tiedon jumalatar. Toissijaisestilähde? hän on myös onnen,[1] kauneuden ja hedelmällisyyden jumalatar. Usein Lakshmi yhdistetään väärin vain rahaan. Häneltä pyydetään onnea perheelle, ystäville, avioliitolle, lapsille, sekä ruokaa, rikkautta, kauneutta ja terveyttä, joten hän on hyvin suosittu jumalatar.lähde?

Lakshmi tunnetaan myös kaikkeuden äitinä ja hän on myös Vishnun Shaktilähde?. Lakshmi on siis Vishnun puoliso, ja hänen ruumiillistumansa, eli avataar. Sita on naimisissa Vishnun ruumiillistuman Raman kanssa,[1] Rukmini on naimisissa Vishnun ruumiillistuman Krishnan kanssa (tosin Krishnan puolisona useimmin esitetään Radha), ja Alamelu on naimisissa Vishnun ruumiillistuman Venkateshwaran kanssa.lähde?

Lakshmi yhdistetään usein voimakkaasti lootus-kukkaan ja siten aitouteen ja hengelliseen voimaan. Hänet kuvataan usein lotuksen päällä istuvana naisena,[1] jolla on neljä kättä, hienoja asuja ja arvokkaita koruja.lähde?

Hindut juhlivat Lakshmia etenkin valon juhla diwalin aikaan. Tuolloin ihmiset asettavat pieniä lamppuja kotinsa ulkopuolelle toivoen Lakshmin saapuvan ja siunaavan heidät.[2] Uskotaan, että Lakshmi saapuu vain puhtaisiin taloihin, joissa asuu ahkeria ihmisiä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Lakshmi www.britannica.com. 14.7.2023. Viitattu 20.7.2023. (englanniksi)
  2. Diwali www.britannica.com. 14.7.2023. Viitattu 20.7.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]