Osakan saarto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osakan saarto
Taistelun asetelma talvella.
Taistelun asetelma talvella.
Päivämäärä:

8. marraskuuta 161422. tammikuuta 1615 ja toukokuu – kesäkuu 1615

Paikka:

Osakan linna, Osaka, Japani

Lopputulos:

Tokugawa Ieyasun voitto

Osapuolet

Tokugawa-shōgunaatti

Toyotomi-klaani

Komentajat

Tokugawa Ieyasu

Toyotomi Hideyori

Vahvuudet

164 000 (talvella)
150 000 (kesällä)

113 000 (talvella)
60 000 (kesällä)

Osakan saarto on joukko taisteluita, joiden johdosta Tokugawa-shōgunaatti kukisti Toyotomi-klaanin. Taistelut jakautuivat kahteen osaan, talvi- ja kesäkampanjaan ja ne käytiin marraskuun 1614 ja kesäkuun 1615 välisenä ajankohtana. Kampanja päätti shōgunaatin aseellisen vastarinnan.

Alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toyotomi Hideyoshin kuoltua 1598 Japanin johtoon nousi viiden vanhimman komitea, jonka merkittävin jäsen oli Tokugawa Ieyasu. Kukistettuaan Ishida Mitsunarin Sekigaharan taistelussa Ieyasu kielsi komitean ja nousi Japanin yksinvaltiaaksi. Ieyasun tavoitteena oli luoda Japanista vahva ja vakaa maa. Ainoastaan Toyotomi Hideyori oli esteenä Ieyasun päämäärän saavuttamiselle.

Talvikampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1614 Toyotomi-klaani kunnosti Osakassa sijaitsevan linnansa ja buddhalaisen temppelin Hōkō-jin. Korjaustöissä kirkkoon asennettiin kello, johon oli kirjoitettu Olkoon maa rauhallinen ja kukoistava; idässä se tervehtii kalpeata kuuta ja lännessä se hyvästelee laskevan auringon. Shōgunaatti, jonka vahvat tukialueet sijaitsivat itäisissä provinsseissa, katsoi kirjoituksen loukkaukseksi ja välit Tokugawa- ja Toyotomi-klaanien välillä alkoivat kiristyä. Tähän vaikutti myös Toyotomi Hideyorin päätös ryhtyä kokoamaan armeijaa rōnineista ja shōgunaatin vihollisista Osakassa. Ieyasu luopui vallasta nimellisesti vuonna 1605, mutta oli kuitenkin huomattavan merkittävä henkilö edelleen. Marraskuussa 1614 Ieyasu katsoi, ettei voinut enää antaa Toyotomin jatkaa armeijan kokoamista ja päätti hyökätä Osakaan 164 000 miehen armeijalla.

Kaupungin saarto alkoi 19. marraskuuta Ieyasun johdettua kolmen tuhannen miehen kokoisen joukon Kizu-joen yli. Viikkoa myöhemmin hän hyökkäsi Imafukun kylään 1500 miehen joukolla lyöden 600 miehestä koostuneen vihollisen. Ieyasu hyökkäsi useisiin muihin pienempiin linnoituksiin ja kyliin ennen 4. joulukuuta tapahtunutta varsinaista iskua Osakan linnaan.

Sanada-maru oli Toyotomin puolella ollut pieni ulkovarustus, jonka 7 000 miehen komentajana oli Sanada Yukimura. Linnoitus torjui useaan kertaan shogunaatin hyökkäyksen ja teki myös itse vastahyökkäyksiä saartorenkaita vastaan ja pystyi useaan kertaan murtautumaan linjojen lävitse. Ieyasu lopulta turvautui tykistön käyttöön ja toi paikalle 300 tykkiä. 22. tammikuuta talvikampanja päättyi kun Toyotomi Hideyori vannoi olemaan nousematta kapinaan shōgunaattia vastaan. Samalla myös Osakan linnan vallihauta täytettiin.

Kesäkampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 1615 Ieyasu sai tietoonsa, että Toyotomi Hideyori oli jatkanut joukkojen kokoamista ja pyrki estämään Osakan linnan vallihaudan täyttämisen. Toyotomin joukot (yleensä "läntinen armeija") ryhtyi hyökkäämään lähellä Osakaa olleita shōgunaatin joukkoja ("itäinen armeija"). Toyotomin joukot, komentajanaan Ban Naoyuki, hyökkäsi shōgunaatin liittolaisen Asano Nagaakiran Wakayaman linnaan 29. huhtikuuta. Asanon joukot tekivät rynnäkön hyökkääjiä vastaan ja torjuivat hyökkäyksen. Itäinen armeija saapui alueelle kesäkuun alussa ennen kuin Hideyori oli ehtinyt vallata alueita itselleen. Dōmyōjin taistelussa 2. kesäkuuta 2 600 Hideyorin miestä kohtasi 23 000 miehestä koostuneen itäisen armeijan. Hideyorin joukkojen komentaja Gotō Mototsugun yritti vetäytyä sumun suojaan, mutta hävisi kuitenkin taistelun. Gotō Mototsugun itse sai taistelussa surmansa. Tämän jälkeen Tokugawan joukot torjuivat Toyotomin kenraali Sanada Yukimuran johtamat joukot Honta-Ryossa. Sanada yritti pakottaa Date Masamunen taisteluun, mutta Date peräytyi, koska hänen joukkonsa olivat näännyksissä. Sanadan joukot seurasivat perässä.

Useiden voitokkaiden taisteluiden jälkeen shōgunaatin joukot olivat Osakan laitamilla, jossa käytiin kampanjan suurin taistelu. Hideyorin 55 000 miestä hyökkäsivät keskelle Itäistä armeijaa samalla kun 16 500 miehen joukko hyökkäisi sivustasta. Ieyasun armeijan komentajana oli Shogun Tukugawa Hidetada ja joukkojen vahvuus oli noin 155 000. Joukot liikkuivat neljässä rinnakkaisessa rivissä ja pyrkivät tekemään koukkauksia. Molemmat osapuolet tekivät taistelussa virheitä, mutta taistelun lopulla Hideyorin joukkojen komentaja Sanada Yukimura sai surmansa ja läntisen armeijan taistelutahto romahti ja lopulta Hideyori teki seppukun.

Jälkivaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shōgunaatti kaappasi Hideyorin 8-vuotiaan pojan Tyotomi Kurimatsun ja mestasi tämän Kiotossa. Hideyorin jalkavaimon tytär Naahime ei saanut kuolemantuomiota. Tytär ryhtyi munkiksi Kamikuran Tōkei-jihin. Shōgunaatti tuhosi Hideyoshin haudan.

Shōgunaatti sai 650 000 kokun eli yhden ihmisen vuosittaista riisinkulutusta vastaavat korvaukset ja ryhtyi jälleenrakentamaan Osakan linnaa. Osakan alueen johtoon nousi Matsudaira Tadaaki.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Siege of Osaka