Toyotomi Hideyori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toyotomi Hideyori
Hideyorin ja Yodo-donon itsemurhapaikka.

Toyotomi Hideyori (jap. 豊臣 秀頼, 29. elokuuta 1593 Osaka – 4. kesäkuuta 1615 Osaka) oli Japanin pitkän sisällissodan jälkeen yhdistäneen Toyotomi Hideyoshin poika ja seuraaja.[1] Hänen äitinsä Yodo-dono oli Oda Nobunagan sisarentytär.

Kun Hideyoshi kuoli vuonna 1598, viiden vanhemman neuvostossa, jonka hän oli nimittänyt hallitsemaan Hideyorin sijasta, alkoi sisäinen taistelu vallasta. Vuonna 1600 vallan otti käsiinsä Tokugawa Ieyasu voitettuaan Sekigaharan taistelun. Hideyori naitettiin Ieyasun seitsemänvuotiaan pojantyttären Senhimen kanssa, jotta hän pysyisi uskollisena Tokugawa-klaanille. Ieyasu piti nuorta Hideyoria kuitenkin edelleen mahdollisena uhkana ja hyökkäsi hänen kimppuunsa Osakan piirityksessä talvella 1614. Hyökkäys epäonnistui, mutta Hideyori saatiin allekirjoittamaan aselepo ja purkamaan hallitsemansa Osakan linnan puolustukset.[1]

Huhtikuussa 1615 Ieyasu sai kuulla, että Hideyori oli keräämässä suurempia joukkoja kuin edellisenä talvena ja yritti estää linnan vallihaudan täyttämisen. Hideyorin joukot (läntinen armeija) hyökkäsivät shōgunin joukkojen (itäinen armeija) kimppuun Osakan lähellä. Hideyorin joukot alkoivat hävitä taistelun; linnan puolustuksia ei ehditty enää parantaa tarpeeksi, se sytytettiin tuleen ja lopulta Hideyori teki seppukun.lähde?

Hideyorin kahdeksanvuotias poika Kunimatsu otettiin kiinni ja mestattiin. Hänen tyttärensä taas lähetettiin Tōkei-jin temppeliin Kamakurassa, jossa hänestä tuli myöhemmin abbedissa Tenshū-ni.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Toyotomi Hideyori Encyclopædia Britannica. Viitattu 23.6.2012.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]