Toyotomi Hideyoshi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsukioka Yoshitoshin kuvassa Toyotomi Hideyoshi johtaa pientä ryhmää hyökkäyksessä Inaban linnaan (teos vuodelta 1885).

Toyotomi Hideyoshi (jap. 豊臣秀吉, 1536 tai 153718. syyskuuta 1598), oli Japanin sotilasdiktaattori vuosina 1591–1598. Hän ei kuitenkaan ottanut shōgunin arvonimeä, vaan tyytyi titteliin kampaku (korkein kansleri). Hän oli yksi Japanin kolmesta suuresta yhdistäjästä.[1]

Hideyoshi aloitti uransa tavallisena jalkaväensotilaana, mutta kohosi lopulta menestyksekkään sotapäällikön Oda Nobunagan parhaaksi sotilaaksi.[1] Nobunaga pyrki yhdistämään Japanin kukistamalla riitelevät daimiot, mutta menehtyi kenraalinsa Akechi Mitsuhiden käännyttyä häntä vastaan Honnō-jin temppelissä 1582.

Onnekkaan sattuman kautta Hideyoshi sai ensimmäisenä tiedon Nobunagan kuolemasta. Hän solmi heti rauhan senhetkisen vastustajansa Mori-klaanin kanssa ja hyökkäsi Akechi Mitsuhiden kimppuun murskaten tämän joukot.[2] Tämän jälkeen Hideyoshi otti entiset Nobunagan joukot komentoonsa syrjäyttäen asetoverinsa ja Nobunagan pojat. Nobunagan taistelutoveri Shibata Katsuie nousi vuonna 1583 avoimeen vastarintaan Hideyoshia vastaan, mutta kukistui ja teki seppukun.

Vuoteen 1584 mennessä Hideyoshilla oli hallussaan kaikki ne alueet, jotka Nobunaga oli aiemmin vallannut. Tällöin hän ryhtyi alistamaan loppua maasta kukistaen daimiot yksi kerrallaan. Vuoteen 1591 mennessä koko Japani oli yhdistetty, ja Hideyoshilla oli komennuksessaan liki 250 000 samurain armeija.lähde? Näin hänestä tuli maan tosiasiallinen johtaja, ja keisari antoi hänelle aristokraattisen sukunimen Toyotomi[2] (samurailuokkaan alun perin kuulumattomana hänellä ei ollut sukunimeä).

Hideyoshi vakiinnutti yhteiskuntaluokkien rajat ja takavarikoi aseita kaikilta, jotka eivät kuuluneet samurailuokkaan. Hän otti kaiken maan hallintaansa ja luovutti sitä myöhemmin takaisin daimioille saatuaan näiltä uskollisuuden valan.[3] Valtakautensa aikana Hideyoshi ryhtyi epäonnistuneeseen Korean valtaukseen[1] tarkoituksenaan jatkaa valloitusta Kiinaan ja Intiaan. Suuruudenhullusta hankkeesta luovuttiin vasta hänen kuoltuaan vuonna 1598.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kaisu-Maija Nenonen, Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 829. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.
  2. a b Toyotomi Hideyoshi Encyclopedia Britannica. Viitattu 29.11.2013.
  3. Toyotomi Hideyoshi Samurai Archives. Viitattu 29.11.2013.