Kääpiökoira
Kääpiökoirat ovat erityisen pienikokoisia koirarotuja, joista monet ovat isompien rotujen kääpiömuotoja. Kääpiökoiria pidetään useimmiten seurakoirina ja niitä kutsutaan joskus myös sylikoiriksi. Kansainvälinen koirajärjestö FCI luokittelee kääpiokoirat FCI-ryhmään 9 ”Seurakoirat ja kääpiökoirat”.
Englanniksi kääpiökoiria kutsutaan ”lelukoiriksi” (toy dogs) ja myös joidenkin kääpiökoirarotujen nimessä esiintyy sana toy. Kääpiökoirat ovat kuitenkin koostaan huolimatta koiria, ja niillä voi olla voimakas suojelus- tai vahtimisvietti. Huonosti koulutetut, purevat yksilöt voivat olla jopa vaarallisia. Toy tarkoittaakin enemmän kääpiötä kuin lelua, ja tässä merkityksessä sitä on käytetty kääpiökoiriin liittyen ainakin vuodesta 1863 alkaen.lähde?
Kehitys ja jalostus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kääpiökoirien jalostuksessa on yleensä keskitytty pienen koon lisäksi miellyttävään ulkomuotoon. Esimerkiksi italianvinttikoirat ja kääpiöspanielit ovat suurempien vastineittensa pienoiskuvia. Jotkin kääpiökoirarodut on kuitenkin kehitetty aivan tiettyä tarkoitusta varten: esimerkiksi tiibetinspanieleita käytettiin alun perin rukouspyörien vetämiseen.
Kääpiökoirat eivät ole ainoastaan nykyaikainen ilmiö. Jo 4 000 vuotta sitten kiinalaisilla oli pieniä ”leijonakoiria”, jotka muistuttavat suuresti nykyisiä kiinanpalatsikoiria. Kääpiökoirien alkuperän uskotaankin olevan Aasiassa, todennäköisesti juuri Kiinassa. Myös antiikin roomalaiset pitivät sylikoiria. Myöhempinä aikoina sylikoirat olivat erityisen suosittuja aatelisnaisten keskuudessa. Tunnettuja kääpiökoirien suosijoita ovat olleet muun muassa Skotlannin kuningatar Maria, Britannian kuningatar Viktoria ja Ranskan kuningatar Marie Antoinette, Pompadourin markiisitar ja Venäjän viimeinen keisarinna Aleksandra. Kiinan keisarinnan saavuttua hoviinsa sadat pienet japanese chin -tyypiset koirat seisoivat takatassuillaan, kunnes hän oli istuutunut.selvennä
Kääpiökoiratyypit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bichonit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kanarialaisen bichon frisén lisäksi bichon-rotuihin luokitellaan italialainen bolognese, madagaskarilainen coton de tuléar, kuubalainen havannankoira, ranskalainen löwchen ja Välimeren alueen maltankoira. Näiden lisäksi SKL on tunnustanut myös venäjänbolonkan, joka kuuluu niin ikään bichon-tyyppiin.
Griffonit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Belgialaisiin griffoneihin kuuluvat karkeakarvaiset griffon belge ja griffon bruxellois sekä lyhytkarvainen petit brabancon.
Kääpiöbulldoggit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Bulldoggi-tyyppisiä kääpiökoiria ovat amerikkalainen bostoninterrieri, mopsi ja ranskanbulldoggi.
Kääpiöspanielit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Eräs tyyppiesimerkki kääpiöspanieleista ovat englantilaiset kääpiöspanielit, joihin kuuluvat cavalierkingcharlesinspanieli ja kingcharlesinspanieli. Mannermaisiin kääpiöspanieleihin (epagneul nain continental) luokitellaan ranskalaiset papillon ja phalène. Myös tiibetinspanielia ja japanese chiniä pidetään kääpiöspanielina. FCI:n ulkopuolisista roduista tähän kategoriaan kuuluu markiesje.
Kääpiöterrierit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kääpiöterriereihin lukeutuvat muiden muassa amerikankarvatonterrieri, amerikankääpiökettuterrieri, silkkiterrieri ja yorkshirenterrieri sekä FCI:n mukaan myös englanninkääpiöterrieri. Lisäksi venäjäntoy tunnettiin aiemmin mm. nimellä "moskovankääpiöterrieri".
Pinserin ja snautserin tyyppiset kääpiökoirat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Griffonmaisesta ulkonäöstään huolimatta apinapinseri on pinserityyppinen kääpiökoira. Muita vastaavia rotuja ovat kääpiöpinseri ja kääpiösnautseri. Rotutyypillisesti englanninkääpiöterrieri muistuttaa enemmän kääpiöpinseriä kuin terrieriä, kuten myös tšekkiläinen prahanrottakoira.
Aasialaiset rodut
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tiibetiläisiä kääpiö- ja seurakoiria ovat lhasa apso, shih tzu, tiibetinspanieli ja tiibetinterrieri (kooltaan ei kääpiö). Lisäksi tähän ryhmään kuuluvat kiinanpalatsikoira ja japanese chin.
Muut kääpiökoirat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Muita kääpiökoiria ovat mm. chihuahua, venäjäntoy, prahanrottakoira, kiinanharjakoira, toyvillakoira ja kääpiövillakoira.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähän artikkeliin tai sen osaan on merkitty lähteitä, mutta niihin ei viitata. Älä poista mallinetta ennen kuin viitteet on lisätty. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia viitteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa. |
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kääpiökoira Wikimedia Commonsissa
- Taylor, David: Koirien maailma. Suomentanut Terhi Laurila. WSOY, 2002 (3. p.). ISBN 951-0-18433-0.
- FCI