Seurakoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seurakoirina voi pitää kaikkia niitä rotuja, jotka eivät ole metsästys- tai palveluskoiria. Tästä ryhmästä löytyy monia erikoisia ja mielenkiintoisia rotuja. Seurakoirat on kehitetty joko ulkonäön perusteella tai suorittamaan jotain erikoistehtävää. Useat rodut ovat hyvin vanhoja.

Seurakoirien tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietyt rodut on kehitetty varsin erikoisiin tehtäviin. Esimerkkinä on tiibetiläinen lhasa apso, jota käytettiin temppeleissä vahtikoirana ja hyvän onnen tuojana. Kiinalaisella shih tzulla oli samanlaisia tehtäviä. Lisäksi sitä pidettiin leijonajumalan kuvana. Dalmatiankoiralla oli käytännönläheisempi tehtävä, sitä pidettiin matkoilla juoksemassa vaunujen mukana ja pelottamassa maantierosvoja. Dalmatiankoira saattaa polveutua pointterista. Chow chow on peräisin Mongoliasta 3000 vuoden takaa, jolloin sitä käytettiin sotakoirana. Myöhemmin sitä käytettiin Kiinassa ja naapurimaissa lihan- ja turkiksentuotantoon. Kaukoidässä ja Koreassa syödään vieläkin chow chown tyyppisiä punaisia koiria. Cavalierkingcharlesinspanielin kantarotu oli alun perin lintukoira ennen kuin siitä jalostettiin nykyinen seurakoira.

Villakoirat ovat nykyisin suosittuja seurakoiria, mutta alkuaan ne olivat metsästyskoiria, jotka hakivat riistaa vedestä. Englanninbulldoggi kehitettiin julmaa härkä-koirataistelua varten, jota harjoitettiin vielä 1300-luvulla. Tämä koira on ulkonäköönsä nähden yllättävän hyväluonteinen. Uusimpia rotuja on Amerikassa kehitetty bostoninterrieri, jonka kasvatus alkoi 1850-luvulla.

Useimmat suurten näyttelyiden parhaat koirat ovat seurakoiraryhmästä. Seurakoirat ovat voittaneet vuosittain järjestettävän maineikkaan Cruftsin koiranäyttelyn vuodesta 2000 lähtien kuusi kertaa.

Bostoninterrieri on Yhdysvaltain, bulldoggi Englannin, keeshond/hollanninpystykorva Hollannin ja villakoira Ranskan kansalliskoira.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • David Taylor, Terhi Laurila: Koirien maailma. WSOY, 2002.