Pointteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pointteri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Englanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 1 427[1]
Rodun syntyaika 1700-luku
Alkuperäinen käyttö lintukoira
Nykyinen käyttö harrastus- ja metsästyskoira
Elinikä n. 14 vuotta
Muita nimityksiä Pointsu, English Pointer
FCI-luokitus ryhmä 7 Seisovat lintukoirat;
alajaos 2.1 Pointteri
#1
Ulkonäkö
Paino 20-30 kg
Väritys keltainen, oranssi, maksanruskea ja musta; nämä värit esiintyvät valkoisen kanssa kaksivärisissä tai yksivärisinä. tricolour on myös mahdollinen - tosin erittäin harvinainen, tällöin musta- tai maksanruskea-valkoisella pointterilla on oranssit reunat pään merkeissä eli mustissa tai maksanruskeissa läiskissä.
Tämä artikkeli käsittelee koirarotua. Pointteri voi tarkoittaa myös osoitinmuuttujaa tietotekniikassa.

Pointteri (English Pointer) on englantilainen keskikokoinen seisova kanakoira. Tieteelliseksi nimeksi on aikoinaan esitetty Canis avicularis[2].

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pointteri on helppo tunnistaa. Runko on sulavalinjainen, hieman vinttikoiramainen. Karva on lyhyt ja kiiltävä. Rodun säkäkorkeus on nartuilla 61–66 cm ja uroksilla 64–69 cm. Koirassa ei ole juurikaan ylimääräistä rasvaa, ja siksi se vaikuttaa jopa luisevalta. Sen liikkeet ovat sulavat ja urheilijamaiset. Tärkeä tunnistusmerkki rodulla on pää. Kuonon profiili on ihanteellisesti kovera, suora kuono on hyväksyttävä. Kirsu on koiran väristä riippuen joko musta (mustilla, musta/valkoisilla, oransseilla ja oranssi/valkoisilla) tai luonnonvärinen eli punertavan ruskea (keltaisilla, kelta/valkoisilla, maksanruskeilla ja maksa/valkoisilla).

Pointterin perusvärit ovat keltainen, oranssi, maksanruskea ja musta joko pelkästään tai valkoisen kanssa. Silmät ovat yleisimmin ruskeat. Mustakirsuisilla ne voivat olla jopa mustanruskeat, kun taas luonnonvärisen kirsun kanssa, varsinkin keltaisella ja keltavalkoisella yksilöllä ne saattavat olla lähes keltaiset.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pointteri on erittäin voimakkaasti omaan ihmiseensä leimautuva ja iloinen, sosiaalinen rotu. Aggressiivisuus ei kuulu rodun piirteisiin lainkaan; parityöskentelyyn jalostettuna koirana se on sosiaalinen ja kontaktihakuinen. Iloisuus ja leikkisyys ovat myös rodun tunnusmerkkejä. Lapsien suhteen pointteri on yleensä kärsivällinen ja rauhallinen, ja tuntiessaan olonsa epämukavaksi pikemmin poistuu paikalta kuin ärtyy.

Pointteri on erittäin älykäs ja sen koulutettavuus on hyvä. Rotu soveltuu metsästyksen lisäksi erittäin moneen harrastamiseen. Niitä tapaa toko- ja agilitykentillä, niiden kanssa harrastetaan koirajuoksua ja myös valjakkohiihtoa. Lenkkikaverina se on väsymätön. Se kaipaa jatkuvasti älyllisiä haasteita ja paljon liikuntaa, ja erityisesti vapaana juokseminen on rodulle suositeltavaa.

Rodun käyttöominaisuudet ovat usein ulkonäköä tärkeämmät.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italialaisissa maalauksissa on esiintynyt pointterin kaltaisia koiria jo 1400-luvulla, ja se polveutuu ranskalaisista, espanjalaisista ja italialaisista lintukoirista. Rodun alkuperämaaksi on kuitenkin nimetty Iso-Britannia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
  2. Hamilton Smith, Charles. The Naturalist’s Library: Vol. XIX, Mammalia: Dogs, Vol. II, s. 195. Chatto & Windus: Piccadilly.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pointteri.


Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.