Chow chow

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Chow chow

Chowchow.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Kiina
Määrä Suomessa rekisteröity 4 518[1]
Rodun syntyaika hyvin vanha rotu
Alkuperäinen käyttö metsästys, vartiokoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä chowi, kiinanpystykorva
FCI-luokitus ryhmä 5
Ulkonäkö
Paino 20–32 kg
Säkäkorkeus Urokset 48–56 cm, nartut 46–51 cm
Väritys punainen, musta, kermanvärinen, sininen, valkoinen ja fawn (kanelinvärinen)

Chow chow eli kiinanpystykorva on Kiinasta kotoisin oleva yli 2000 vuotta vanha koirarotu. Kiinaksi sitä kutsutaan nimellä Songshi Quan (鬆獅犬, pinyin: sōngshī quǎn), mikä tarkoittaa "pöyheää leijonakoiraa". Chow chow'ta on kutsuttu myös Tang-dynastian koiraksi, Tang Quan.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chow chow on melko vankka ja lyhytrunkoinen, olemukseltaan ryhdikäs ja omanarvontuntoinen koira. Kiinanpystykorvilla on hyvin tiheä turkki, ja ne voivat olla lyhyt- tai pitkäkarvaisia. Turkki on erityisen paksu niskan alueella, mikä luo koiralle leijonamaisen harjan. Myös raajojen takaosassa turkki on pidempää. Turkki on useimmin punainen, mutta voi olla myös musta, kermanvärinen, sinertävä, valkoinen tai kanelinvärinen (fawn). Karkeahkon peitinkarvan alla on tiheä pohjavilla.

Chow chow'n pää on melko suuri suhteessa runkoon. Kiinanpystykorvilla on erikoinen sinertävän musta kieli ja suorat takajalat. Korvat ovat "nallemaiset": pienet, pystyt ja pyöreäkärkiset. Rodun tunnusomainen piirre on myös sen surullinen tai pohdiskeleva ilme, "murjotus".

Chow chow'n pentu
Kiinanpystykorva lumessa

Luonne ja soveltuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chow chow on luonteeltaan varautunut, lempeä, rauhallinen ja uskollinen seurakoira. Se on ehdottomasti yhden perheen koira, sen kiintymys omistajaan on syvä ja se on luonteeltaan vahvatahtoinen. Sen tapa suhtautua vieraisiin on ylpeän välinpitämätöntä eikä se alennu liehakoimaan edes omistajalleen. Rotu sopii myös kaupunkikoiraksi, koska se ei juurikaan käytä ääntä eikä tarvitse paljon liikuntaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chow chow on yksi maailman vanhimmista koiraroduista. Vaikka koiria pidetään nykyään lemmikkeinä, ne ovat hyvin itsenäisiä ja omatahtoisia. Rotua on käytetty alun perin yleistyökoirana muun muassa vetojuhtana, metsästyksessä ja vahtina, ja sitä on myös kasvatettu lihan ja turkin vuoksi. Rodun varsinaista alkuperää ei tunneta. Eurooppaan chow chow tuotiin ensimmäisen kerran 1800-luvun lopulla merimiesten mukana: kaikenlaisesta kauppatavarasta käytetty chow chow -nimitys tarttui koiraan.

Vanha tarina kertoo kiinanpystykorvan saaneen sinisen kielensä, kun jumala maalasi taivasta siniseksi. Hän pudotti muutaman pisaran maalia maahan, jolloin koira nuoli ne. Toinen versio kertoo chow chow'n syöneen jumalan pudottamia taivaan palasia hänen puhkoessaan taivaankanteen tähdenreikiä.

Ensimmäisiä chow chow'n saaneita eurooppalaisia oli kuningatar Viktoria vuonna 1865. Alkuperältään tuntematon anekdootti kertoo kuningattaren ihastuneen chow chow'n pennun ulkonäköön niin, että usean ompelijan piti suunnitella ja valmistaa hänelle lahjaksi koiranpennun näköinen pehmolelu. Leikkikalu miellytti kuningatarta suuresti.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotua voidaan pitää valitettavan sairastumisalttiina. Sille tyypillisiä sairauksia ovat polvien ristisiteiden vammat, silmien vuotaminen, iho-ongelmat sekä silmäluomien sisään- tai uloskiertyminen. Ongelmallisimpana pidetään tällä hetkellä kuitenkin kyynärniveldyplasiaa. Perinnöllistä lonkkavikaa on myös. Chow chow kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA), ja pentujen rekisteröinnin edellytyksenä on molempien vanhempien kyynärnivelkuvaus sekä hyväksytty lonkkakuvaustulos.

Turkin hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pentuturkki vaatii aikaa ja työtä, mutta aikuisen kiinanpystykorvan turkin hoito on varsin helppoa. Pentuikäisen chow chow'n turkki takkuuntuu helposti, joten sitä on harjattava säännöllisesti. Lisäksi on tärkeää totuttaa pentu turkin käsittelyyn. Aikuisenkin chow chow'n turkki tarvitsee säännöllistä hoitoa, jotta iho saa ilmaa ja voi hengittää, näin ehkäistään iho-ongelmia. Karvanlähtöaika on pari kertaa vuodessa, ja silloin turkista olisi hyvä harjata pois irtoava pohjavilla. Chow chow ei ole trimmattava rotu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kennelliitto. Chow chow. Koiranet Jalostustietojärjestelmä, 2016. Haettu 11.8.2016.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta chow chow.