Taivas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee avaruutta ja ilmatilaa Maasta katsottuna. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Kalifornialaista iltataivasta.

Taivas on avaruus sellaisena kuin se Maasta näkyy eli taivaankansi tai korkealla maan yllä oleva ilmatila.[1]

Taivaankappaleista taivaalla näkyvät selkeimmin Aurinko, Kuu ja tähdet sekä joitain planeettoja. Pilvet ovat tiivistynyttä vettä. Muita taivaalla nähtäviä ilmiöitä ovat muun muassa sateenkaaret, halot, salamat, revontulet ja tähdenlennot.

Taivaan värit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punertavaa taivasta Helsingissä.

Yöllä pimeän aikaan taivas on musta. Päivisin taivaan tyypillinen sininen väri johtuu Auringon säteilyn sironnasta ilmakehässä. Kun Auringon valo osuu Maan ilmakehän hiukkasiin, se siroaa eli hajaantuu eri suuntiin. Maan ilmakehä sirottaa valon sinisiä aallonpituuksia voimakkaimmin, minkä vuoksi sinistä valoa tulee katsojan silmään joka puolelta taivasta. Auringonnousun tai -laskun aikana valo joutuu kulkemaan ilmakehässä pidemmän matkan ja suurin osa sinisistä aallonpituuksista ehtii sirota kokonaan pois: taivas näyttää tällöin punaiselta.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. taivas Kielitoimiston sanakirja. Viitattu 1.5.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Grimvall, Göran: Miksi taivas on sininen? Sateenkaaret, kaiku, tähdenlennot, vihreät välähdykset ja muut ilmiöt. (Varför är himlen blå? Regnbågar, ekon, stjärnfall, gröna blixtar, 1993.) Suomentanut Risto Varteva. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1995. ISBN 951-0-19834-X.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta taivas.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Taivas.