Eurasier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eurasier
Eurasier liegend.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä Suomessa rekisteröity 1 601 (2020)[1]
Rodun syntyaika 1960-luku
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 12–15 vuotta
Muita nimityksiä eukku[2], Eurasian
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 5 Aasialaiset pystykorvat ja sukulaisrodut
#291
Ulkonäkö
Paino uros 23–32 kg, narttu 18–25
Säkäkorkeus urokset 52–60, ihanne 56 cm ja nartut 48–56 cm, ihanne 52 cm
Väritys kaikki paitsi maksanruskea, valkoinen ja valkokirjava

Eurasier on saksalainen pystykorvainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurasier on keskikokoinen ja tasapainoisesti rakentunut koira. Sillä on keskipitkä karhea karva. Eurasier voi olla melkein minkä värinen tahansa. Vain maksanruskea, valkoinen ja valkokirjava eivät ole rotumääritelmässä hyväksyttyjä. Urosten säkäkorkeus on 52–60 cm, ihanteellinen säkäkorkeus on 56 cm. Narttujen säkäkorkeus on 48–56 cm, kun ihanteellinen koko on 52 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurasier on itsevarma, rauhallinen ja sillä on korkea ärsytyskynnys. Se on pidättyväinen vieraita kohtaan ja voi samalla olla arka, mutta vihaisuus ei kuulu rodun luonteenpiirteisiin. Eurasier ei hauku turhaan. Se soveltuu hyvin seurakoiraksi kaupunkiasuntoon ja perheeseen jossa on lapsia. Eurasier ei ole pelkkä ulkokoira. Se on suhteellisen helppo koulutettava eri harrastuslajeihin. Rotumääritelmän mukaan eurasierilla ei ole riistaviettiä, mutta sitä kuitenkin esiintyy joillain yksilöillä. Toisin kuin esimerkiksi chow chow, eurasier ei valitse yhtä isäntää, vaan tottelee kaikkia perheenjäseniä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun alkuperä juontuu Saksaan, jossa Julius Wipfel, Charlotte Baldamus ja pieni ryhmä muita innokkaita halusi luoda rodun, jossa yhdistyisivät chow chow'n ja wolfspitzin parhaat ominaisuudet. Vuonna 1960 syntyi ensimmäinen chow chow'n ja wolfspitzin risteytys. Tätä uutta rotua kutsuttiin wolfchowksi.[3] Kaksitoista vuotta myöhemmin wolfchow risteytettiin samojedinkoiran kanssa, minkä myötä syntyi eurasieriksi kutsuttu uusi rotu. FCI hyväksyi eurasierin rotumääritelmän vuonna 1973. Ensimmäiset eurasierit tuotiin Suomeen 1980-luvun lopulla.

Terveys ja turkinhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinnöllisinä sairauksina eurasiereilla on esiintynyt lonkkavikaa, vuonna 1987-9/2007 tutkituista (252) 29,7%:lla. Lisäksi rodulla on esiintynyt tutkituista (147) 10,2%:lla muutoksia kyynärnivelissä. Turkki harjataan noin kerran viikossa. Metallikampa on paras apuväline. Turkki pestään tarvittaessa ja se kannattaa kuivata hiustenkuivaimella, jotta ei tule hotspot:teja. Silloin ihoon tulee kuuma ja kostea läikkä, joka aiheuttaa kirvelyä ja kuumotusta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eurasier.