Kleinspitz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kleinspitz
817904a.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä Suomessa rekisteröity 6 774[1]
Rodun syntyaika 1800-1900-luku
Alkuperäinen käyttö piha- ja vahtikoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä keskimäärin 15 vuotta
Muita nimityksiä kleini, Small German Spitz
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 4 Eurooppalaiset pystykorvat
#97.4
Ulkonäkö
Paino n. 3-5 kg, suhteessa korkeuteen
Säkäkorkeus ihanne 26 cm, +/- 3 cm poikkeama hyväksytään
Väritys yksivärisellä melkein kaikki värit, kaksivärinen aina valkovoittoinen tai black ja tan

Kleinspitz on pienikokoinen Saksasta kotoisin oleva koirarotu, joka lukeutuu saksanpystykorviin.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kleinspitz on yleensä ystävällinen, sisukas, valpas ja vilkas. Se on uskollinen omistajalleen, helppo kouluttaa ja oppii nopeasti. Se ei sovi metsästykseen vietittömyyden takia (tosin poikkeuksiakin löytyy), mutta toiset yksilöt ovat edelleen hyviä vahtikoiria. Kleinspitz ei ole aggressiivinen muille koirille. Vahtimisvietin voimakkuus vaihtelee yksilön mukaan, mutta valppaana ja terhakkaana koirana kleini saattaa olla herkkähaukkuinen. Toimintakykyä ja -halukkuutta rodusta löytyy, mistä todisteena ovat monet luonnetestin erinomaisin pistein läpäisseet yksilöt. Omistajaansa se kiintyy todella usein hyvinkin voimakkaasti. Väärällä koulutuksella sillä on kuitenkin taipumus kehittää hyvinkin aggressiivista käytöstä mm. vieraita ihmisiä kohtaan, kuten Pomeranianillakin.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kleinspitz on suhteellisen terve rotu.lähde? Sillä on vain vähän perinnöllisiä sairauksia ja polvivikaa esiintyy melko harvoin. Kleinspitzien keskuudessa on esiintynyt jonkin verran hammaspuutoksia -rotumääritelmä tosin sallii muutaman puuttuvan hampaan. Kleinspitziä voidaan pitää myös sangen pitkäikäisenä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kleinspitzin kantamuoto oli muinainen Canis familiaris palustrislähde?. Aiemmin saksanpystykorvat toimivat pihavahteina, mutta pienimmät niistä alkoivat muuttua seurakoiriksi 1800-luvulla. 1900-luvulla määriteltiin 5 eri kokomuunnosta: keeshond, grosspitz, mittelspitz, kleinspitz ja pomeranian.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kleinspitz on pieni, runsasturkkinen pystykorva. Karvapeite on kaksinkertainen ja tuuhea ja rodussa esiintyy lukuisia värityksiä mukaan lukien musta, ruskea, oranssi, oranssisoopeli, valkoinen. Kleinspitzin valkoinen tai valkokirjava. Ihannesäkäkorkeus on 26 cm, josta sallitaan kolmen sentin poikkeama molempiin suuntiin. Paino määräytyy koon mukaan ja on keskimäärin 3–5 kg.

Szpic maly wspolczesny pl.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]