Pienimünsterinseisoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pienimünsterinseisoja
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä Suomessa rekisteröity 1 958[1]
Rodun syntyaika 1900-luku
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys
Muita nimityksiä Kleiner Münsterländer, petit épagneul de Münster, pequeño münsterländer, münsterländi väike linnukoer
FCI-luokitus ryhmä 7 Seisovat lintukoirat;
alajaos 1.2 Mannermaiset spanielityyppiset
#102
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 50–56 cm
Väritys ruskea-valkea, ruskea päistärikko

Pienimünsterinseisoja (saks. Kleiner Münsterländer) on keskikokoinen, seurallinen ja pitkäkarvainen koirarotu, jota alun perin hyödynnettiin linnunmetsästyksessä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienimünsterinseisoja on keskikokoinen, pitkäkarvainen ja seisova lintukoira. Ulkonäölle tyypillistä ovat kevyet liikkeet sekä tunnusomainen, hieman surumielinen ilme. Se soveltuu ruumiinrakenteeltaan metsästyssuorituksiin. Väriltään se on ruskea-valkoinen tai ruskea päistärikkö.

Tyypillisiä piirteitä ovat pitkähapsuinen viirihäntä sekä hapsut korvissa, jaloissa ja mahan alla. Pienimünsterinseisojalla on hieman eripituiset karvat; esimerkiksi raajojen takapuolella on pitkät karvat ja etupuolella lyhyet. Korvat riippuvat ja silmät ovat ruskeat. Ominaista rodulle lisäksi ovat pääosin ruskeat ikenet, huulet ja kirsu sekä mustat kynnet. Säkäkorkeus on uroksilla 52–56 cm ja nartuilla 50–54 cm.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienimünsterinseisojan riistavietti on vahva ja liikunnan tarve suuri. Rotu on nuorena erittäin vilkas, mutta vanhempana vilkkaus vähenee. Koulutus on aloitettava varhain. Pienimünsterinseisojan vainu on yleensä erinomainen. Rotu on sosiaalinen ja valpas.

Metsästys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienimünsterinseisoja soveltuu monenlaiseen tehtävään metsästyksessä. Vuosisatojen kuluessa rodun seisontaominaisuudet vakiinnutettiin ankaralla jalostusvalinnalla. Päätoimisesti se on seisova lintukoira, joka etsii ja paikantaa riistan maastosta vainunsa avulla. Löydettyään riistan pienimünsterinseisoja jähmettyy paikalleen, minkä jälkeen se käskystä ajaa seisonnan kohteen ylös ja pysähtyy ammunnan ajaksi käskystä paikalleen. Luvan saatuaan se noutaa saaliin talteen.

Pienimünsterinseisojan vahvuuksia ovat luontainen noutohalukkuus, suostuvaisuus vesityöskentelyyn sekä hyvät jäljestystaipumukset. Se on tehokas sorsastuksessa ja opetettavissa myös jäljestäjäksi. Pohjoismaissa pienimünsterinseisojaa on opetettu pienpetoeläinten ja pienien hirvieläinten metsästykseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 9.3.2019)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]