Grosspitz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grosspitz
Un chien Spitz allemand.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä Suomessa rekisteröity 80[1]
Rodun syntyaika noin 1000 jaa.
Alkuperäinen käyttö piha- ja vahtikoira
Nykyinen käyttö vahti- ja seurakoira
Elinikä 10-16 vuotta
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 4 Eurooppalaiset pystykorvat
#97.2
Ulkonäkö
Paino 15-25 kg (tai sopusuhdassa korkeuteen nähden)
Säkäkorkeus 40–50 cm
Väritys musta, ruskea ja valkoinen

Grosspitz (saks. Großspitz [gʀoːsʃpɪʦ] ’suuri pystykorva’) on alkukantainen saksalainen koirarotu, yksi viidestä saksanpystykorvarodusta. Grosspitz on jalostettu viikinkien paimenkoirista noin vuonna 1000 jaa. Se kuuluu ryhmään FCI 5.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grosspitzia voisi sanoa myös suureksi saksanpystykorvaksi. Sallitut väri ovat valkoinen, musta ja ruskea sekä vuodesta 2019 lähtien musta tai ruskea valkoisilla merkeillä hännässä, tassuissa tai rinnassa. Ruskea väri hävisi rodusta kokonaan, mutta sitä on elvytetty mittelspitz-risteytysten avulla Saksassa. Ruskeaa väriä on ilmaantunut myös grosspitz-yhdistelmissä ja koirien värigenetiikan tuntemus on auttanut ruskeaa geeniä kantavien koirien yhdistämisessä.

Rodun edustajia vietiin ennen ensimmäistä maailmansotaa Amerikkaan, mutta maailmansodan jälkeen sen nimi muutettiin siellä amerikaneskimokoiraksi. Syynä oli, että haluttiin katkaista kaikki yhteydet sodan hävinneeseen Saksaan. Amerikkalaiset pitävät nykyään amerikaneskimokoiraa omana rotunaan.

Saksanpystykorva on kehittynyt kivikautisesta suokoirasta ja on Keski-Euroopan vanhin koirarotu. Siitä on kehittynyt monia muita rotuja, ja sitä on myös joskus muissa roduissa. Saksanpystykorvissa on useita kokomuunnoksia, joista on helppoa valita mieleisensä niin koon kuin luonteen ominaisuuksien puolesta. Saksanpystykorvat ovat luonnostaan valppaita, eikä niillä ole metsästysviettiä, joten ne ovat hyviä vahtikoiria. Lisäksi ne ovat viehättäviä seurakoiria.

Grosspitz on kokomuunnoksista alkukantaisin ja lähimpänä alkuperäistä saksanpystykorvaa, jolla oli suojelu- ja vahtiviettiä. Ne ovat äärimmäisen lojaajela omalle perheelleen, mutta saattavat olla varautuneita vieraita kohtaan.

Suomessa on rekisteröity yhteensä 81 grosspitziä.[2] kaikissa kolmessa värissä, musta/ruskea ja valkoinen.

FCI:n viralliseen rotumääritelmään [3] liitettiin vuonna 2019 uutena saliittuna värinä musta tai ruskea valkoisilla merkeillä rinnassa, hännässä tai tassussa. Samalla Grosspitzin kokomääritelmää muutettiin aiemmasta 46+-4 cm-> kokoon 45+-5 cm.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta saksanpystykorva.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.