Harjaskarvainen saksanseisoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harjaskarvainen saksanseisoja
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä Suomessa ei yhtään rekisteröityä
Rodun syntyaika 1900-luvun alku
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästyskoira
Muita nimityksiä Stichelhaariger Deutscher Vorstehhund, Deutsch Stichelhaar, German Broken-coated Pointer, chien d'arret allemand a poil raide, perro de muestra alemán de pelo cerdoso, saksa ohtekarvaline linnukoer, Straufhaarig, Hessischen Rauhbart
FCI-luokitus ryhmä 7 Seisovat lintukoirat
alajaos 1.1 Mannermaiset "braque"-tyyppiset
#232
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 60–70 cm
narttu 58–68 cm
Väritys ruskea, ruskeapäistärikkö tai vaaleapäistärikkö

Harjaskarvainen saksanseisoja (saks. Deutsch Stichelhaar, Stichelhaariger deutscher Vorstehhund) on saksalainen koirarotu.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjaskarvainen saksanseisoja on ulkonäöllisesti pitkälti samanlainen kuin karkeakarvainen saksanseisoja, joskin se on tätä raskas- ja leveäpäisempi.[1] Nimensä se on saanut noin 4 cm:n pituisesta kovasta, harjasmaisesta karvapeitteestään. Sen silmät ovat ruskeat ja niiden sävy voi vaihdella tummasta vaaleaan. Sallitut värit ovat ruskea (mahdollisesti valkoisin rintalaikuin), ruskeapäistärikkö ja vaaleapäistärikkö (mahdollisesti ruskein laikuin).[2] Säkäkorkeus on uroksilla 60–70 cm ja nartuilla 58–68 cm[2] eli se on hieman muita saksanseisojia kookkaampi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on vanhempi kuin karkeakarvainen saksanseisoja,[2] ja se on kotoisin Frankfurt am Mainin kaupungistalähde?. Saksalainen kynologi Hans von Kadisch todisti vuonna 1888, että se oli saksalaisen peltopyykoiran (Hühnerhund) karkeakarvainen vastine.[2] Varhainen rotunimi oli Hessischen Rauhbart ("Hessenin karkeaparta"). Desmond Morriksen mukaan rotuun olisi historiansa aikana sekoitettu saksanpaimenkoiraa.[1] Rotuyhdistys Club Stichelhaar perustettiin jo vuonna 1892, ja se muutti nimensä Verein Deutsch Stichelhaar:ksi vuonna 1976.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gondrexon, A. & Browne, Ives: Maailman koiraopas

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 265. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  2. a b c d e Rotumääritelmä: Harjaskarvainen saksanseisoja. Suomen Kennelliitto, 16.2.2016. Haettu 14.5.2021.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: es:Grifón de pelo duro