Mittelspitz

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mittelspitz

Mittelspitz-300px.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Saksan lippu Saksa
Määrä Suomessa rekisteröity yhteensä 5 495 Mittelspitziä, joista vuonna 2014 rekisteröityjä on 497.
Rodun syntyaika 1969
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö seurakoira, harrastuskoira
Elinikä 13-15 vuotta
Muita nimityksiä mitteli
FCI-luokitus ryhmä 5
Ulkonäkö
Paino n. 5,00–11,00 kg
Säkäkorkeus 30–38 cm
Väritys musta, black and tan, ruskea, oranssi, harmaa, valkoinen, kerma, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, harmahtava, kirjava

Mittelspitz on saksalainen koirarotu, yksi viidestä saksanpystykorvarodusta.

Ulkoiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mittelspitzin säkäkorkeus vaihtelee 30–38 cm:n välillä. Rotuihanne on 34 cm korkeus, josta hyväksytään neljän sentin poikkeama molempiin suuntiin. Rungon pituus on sama kuin säkäkorkeus. Rodun tunnusomaisia piirteitä ovat tuuhea, säänkestävä, noin 4 cm pitkä turkki, pienet pystyt korvat, tuuhea häntä selän päälle kiertyneenä sekä valpas ilme. Sen pää on niin sanotusti kettumainen. Värityksistä sallitaan lähes kaikki. Näyttelyissä rotu arvostellaan väreittäin kolmessa ryhmässä: mustat ja ruskeat, valkoiset, sekä muunväriset.

Mittelit miellyttävät omistajiaan mielellään ja oppivat nopeasti uusia temppuja.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mittelspitz-narttu

Tämä koirarotu on valpas, seurallinen, älykäs, uskollinen ja todella miellyttämisenhaluinen. Mittelspitz on uskollinen seura- ja vahtikoira, joka kiintyy hyvin voimakkaasti omistajaansa. Mittelspitz on vieraita kohtaan hieman epäluuloinen, mutta arkuutta tai aggressiivisuutta ei hyväksytä. Rodulla ei ole lainkaan metsästysviettiä, paitsi harvoilla yksilöillä. Mittelspitz soveltuu erinomaisesti vahtikoiraksi.

Mittelspitz on älykäs, aktiivinen ja miellyttämisenhaluinen koira. Tällä hetkellä Suomessa on kolme tottelevaisuusvalion arvon saavuttanutta mittelspitziä ja yksi agilityvalio. Muualla maailmassa mittelit ovat menestyneet mm. koiratanssissa.

Mittelspitz on luonnostaan haukkuherkkä, joten sitä ominaisuutta voi olla hankalaa kytkeä pois. Kyseistä taipumusta voi yksilökohtaisesti lievittää hyvällä koulutuksella, koska mittelspitzit haluavat saada omistajansa tyytyväiseksi millä keinolla hyvänsä. Rotu on aktiivinen ja tarvitsee suhteellisen paljon aktivointia, vaikka ei kuitenkaan välttämättä joka päivä. Se pitää myös siitä, että saa käpertyä omistajansa viereen lepäämään. Mittelspitzit tapaavat tulla hyvin toimeen lasten kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan mittelspitz on niin sanotuista suopystykorvista polveutuva vahtikoira, ja vielä 1800-luvun lopulla niitä saattoi nähdä hyvin yleisesti kaikkialla Saksassa tekemässä työtä, esimerkiksi ajurien vaunuvahteina. Maatiaiskoiran maine kävi kuitenkin mittelspitzin kohtaloksi, eikä sitä hyväksytty ensimmäisellä anomuksella roduksi. Rotu virallistui vasta vuonna 1969, jolloin se hyväksyttiin saksanpystykorvien viralliseen eri kokoisten muunnosten rotukirjoon. Äärimmäisen pienet pomeranian ja kleinspitz ja toisaalta kookas keeshond olivat vuosien mittaan saavuttaneet laajempaa suosiota, mittelspitz sen sijaan harvinaistunut. Pikaisen elvytyksen jälkeen se on alkanut saavuttaa suurempaa suosiota.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]