Viiriäiskoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viiriäiskoira

Deutscher Wachtel 2.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Saksan lippu Saksa
Määrä Suomessa rekisteröity 306[1]
Alkuperäinen käyttö metsästys
Nykyinen käyttö metsästys, mejä
Muita nimityksiä Deutscher Wachtelhund, wachtelhund, saksanspanieli, German Spaniel
FCI-luokitus ryhmä 8
Ulkonäkö
Paino 18–25 kg
Säkäkorkeus uros 48–54 cm, narttu 45–52 cm

Viiriäiskoira (Deutscher Wachtelhund) eli "saksanspanieli" (German Spaniel) on Saksassa kehitetty koirarotu, jota käytetään metsästyskoirana.

Viiriäiskoira on vahvaluustoinen, lihaksikas ja keskikokoinen metsästyskoira, jolla on paksu aaltoileva karva. Se on rakenteeltaan vankka, joten se jaksaa noutaa painavaa riistaa, kuten jäniksiä ja kettuja. Korvat ovat jokseenkin pitkät, ja niiden tulisi yltää vähintään puoleen väliin kuonoa tai kuonon kärkeenkin. Säkäkorkeus on suunnilleen 45–55 cm. Vartalon pituus kuononkärjestä hännänjuureen on kaksi kertaa säkäkorkeus. Se on vähän suurempi kuin springerspanieli. Karva on päässä lyhyttä ja pehmeää, ja pitkähköä vartalossa, missä se on vahvaa, paksua, aaltoilevaa tai kiharaa, ja siinä on riittävästi aluskarvaa.

Viiriäiskoira on erityisen monipuolinen metsästyskoira. Niitä käytetään kuivanmaan riistan metsästykseen, ja ne sopivat noutajiksi yhtä hyvin kuin mikä tahansa muu rotu. Ne ovat loistavia suurriistan jäljestyksessä. Ne ovat yleislintukoiria ja soveltuvat kaikenlaisen riistan metsästykseen. Ne ovat vilkkaita ja ystävällisiä, älykkäitä, tarmokkaita metsästäjiä ja nauttivat vesityöskentelystä. Niillä on vihikoiran vainu, ja innostus on takuuvarmaa.

Viiriäiskoira on Suomessa melko harvinainen rotu, mutta melko yleinen muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa.

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uros: 46–54 cm.
  • Narttu: 44–52 cm.
  • Paino: 20–28 kg.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.