Landseer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Landseer

Landseer.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Newfoundland, Saksa/Sveitsi 1900-luvun alussa
Määrä Suomessa rekisteröity 4 089[1]
Rodun syntyaika FCI:n rotumääritelmä hyväksytty v. 1960
Alkuperäinen käyttö kalastajien apuna, hengenpelastaja, seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira, pelastuskoira,palveluskoira.
Elinikä 8–15 vuotta
Muita nimityksiä lansu
FCI-luokitus ryhmä 2
#226
Ulkonäkö
Paino 50–90 kg
Säkäkorkeus urokset 72–80 cm, nartut 67–72
Väritys valkomusta

Landseer (Continental-European type) on koirarotu, joka on lähtöisin Newfoundlandin saarelta. Suomeen tuotiin ensimmäisen kerran Landseereja vuonna 1977 Englannista.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Landseerit ovat suuria ja pitkäkarvaisia koiria. Niiden turkin väritys on valkomusta. Koiralla on valkoisella pohjalla mustia revitynmuotoisia läiskiä rungossa ja lanneosassa. Pää on musta, ja siinä on valkoinen otsapiirto. Landseerin raajat ovat pidemmät ja runko hieman kevyempi kuin sukulaisrodulla newfoundlandinkoiralla. Landseerilla on tyvestä vahva ja leveä häntä, joka toimii perämelana koiran uidessa sekä varpaiden välissä uimista helpottavat "räpylät".

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avoin, miellyttämishaluinen ja ihmisystävällinen rotu. Vahtitaipumukset ovat yksilökohtaisia mutta yleensä vähäisiä. Pihaan tulijat mahdollisesti haukutaan ja perhettä puolustetaan, mutta ihmisiin ne suhtautuvat innokkaasti ja lempeästi.

Tarvitsee runsaasti virikkeitä ja liikuntaa, muuten keksivät omaa kivaa tekemistä. Tosin vaikka koira liikkuu ja harrastaa, saattaa se silti touhuta omiaan, mahdollisesti rikkoen paikkoja. Landseerit ovat parhaimmillaan vesipelastuksessa, koska siihen rotu on alun perin jalostettu. Landseerilla on luontainen ja vahva pelastusvaisto sekä erinomainen uimataito. Rotua pidetään myös erittäin herkkävaistoisena. Omaan perheeseensä se kiintyy syvästi ja sitä pidetään hyvin lapsirakkaana rotuna. Landseer on myös mukava kaveri harrastuskoiraksi jälkeen, tokoon, hakuun jne. Ja niitä on alkanut näkyä hiukan enemmän näidenkin harrastusten parissa. Landseerin keskittymiskyky ei vedä vertoja pelastuskoiraroduille, joten kärsivällisyyttä tarvitaan.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newfoundlandinkoirapentueissa on aina syntynyt mustavalkoisia yksilöitä, joita aluksi hyljeksyttiin. Sir Edwin Landseer ihastui näihin koiriin, ja hänen maailmankuulujen taideteostensa ansioista landseer alkoi vähitellen kiinnostaa. Keski-Euroopassa ryhdyttiin 1900-luvun alussa jalostamaan rotua erilleen mustavalkoisesta newfoundlandinkoirasta. Kehitettiin korkearaajaisempi ja liikunnallisempi rotu vesipelastuskoiraksi, johon rotu edelleenkin hyvin soveltuu. Kasvattajien tavoitteena oli luoda mahdollisimman paljon Landseerin maalausten koirien näköisiä landseereja. Rotu virallistettiin vasta vuonna 1960.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 11.8.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesipelastusta