Bullenbeisser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bullenbeisser
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika 1500-luku
Alkuperäinen käyttö suurriistan metsästys, härkätaistelut, vartiointi
Muita nimityksiä häränpurija, Bullenbijter, Bärenbeißer, German Bulldog
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 40–70 cm
Väritys mm. brindle
Danzigilainen ja brabantilainen muunnos.

Bullenbeisser (saks. Häränpurija) on sukupuuttoon kuollut saksalainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brindle bullenbeisser.

Bullenbeisser oli keskikokoinen koira, joka näytti mastiffin ja vanhanaikaisen bulldoggin välimuodolta. Korvat ja häntä perinteisesti typistettiin.[1] Karvapeite oli lyhyt ja kuvausten mukaan usein väriltään brindle.[2] Säkäkorkeus vaihteli 40–70 cm välillä.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu kehittyi viimeistään 1500-luvulla, ja sen uskotaan polveutuneen muinaisista Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan aikaisista mastiffeista.[2] Se oli keskiajalla ainoa tunnettu saksalainen ajokoira, ja sen tehtävä oli hyökätä nurkkaan ajetun eläimen kimppuun ja pidätellä sitä metsästäjän saapumiseen asti. Se iski hampaansa kiinni joko saaliseläimen kuonoon tai korviin irrottamatta otettaan ennen metsästäjän saapumista. Riista vaihteli härästä ja peurasta villisikaan ja karhuun. Karhua vastaan käytettyjä yksilöitä kutsuttiin nimellä Bärenbeisser ("karhunpurija").[1] Bullenbeisseriä käytettiin myös härkätaisteluissa.lähde?

Rotu kuoli sukupuuttoon 1800-luvun lopulla[1], ennen kaikkea suurriistan harvenemisen, sodan ja muiden rotujen jalostamisen takia[2]. Toisen maailmansodan lopussa sen oli korvannut kokonaan nykyinen bokseri.[2]

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullenbeisser.

Jossain vaiheessa oli taipumus jalostaa hieman pienempiä koiria, koska ne olivat nopeampia.[1] Bullenbeisser voitiin täten jakaa kahteen eri muunnokseen: kookkaaseen danzigilaiseen (Danziger Bullenbeißer)[2] ja pieneen brabantilaiseen (Brabanter Bullenbeißer)[1][2], joista jälkimmäinen tunnettiin kotialueellaan myös nimellä bullenbijterlähde?.

Vaikutus nykyisiin rotuihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1870-luvun lopulla pienempi, brabantilainen muunnos risteytettiin alkuperäisen englanninbulldoggin kanssa, jonka tuloksena syntyi bokseri.[1][2] Bullenbeisseriä käytettiin myös tanskandogin luomiseen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 314–315. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  2. a b c d e f g Bullenbeisser. Worldly Dogs. Haettu 5.12.2023.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.