Bullenbeisser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bullenbeisser
Deutscher Bullenbeisser 1889 Friedrich.png
Avaintiedot
Alkuperämaa  Saksa
Määrä kuollut sukupuuttoon
Rodun syntyaika 1500-luku
Alkuperäinen käyttö suurriistan metsästys, härkätaistelut, vartiointi
Muita nimityksiä häränpurija, Bärenbeißer
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 40–70 cm
Danzigilainen ja brabantilainen muunnos.

Bullenbeisser (saks. Häränpurija) on sukupuuttoon kuollut saksalainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brindle bullenbeisser.

Bullenbeisser oli keskikokoinen koira, joka näytti mastiffin ja vanhanaikaisen bulldoggin välimuodolta. Korvat ja häntä perinteisesti typistettiin.[1] Säkäkorkeus vaihteli 40–70 cm välillä.lähde?

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu oli keskiajalla ainoa tunnettu saksalainen ajokoira, ja sen tehtävä oli hyökätä nurkkaan ajetun eläimen kimppuun ja pidätellä sitä metsästäjän saapumiseen asti. Se iski hampaansa kiinni joko saaliseläimen kuonoon tai korviin irrottamatta otettaan ennen metsästäjän saapumista. Riista vaihteli härästä ja peurasta villisikaan ja karhuun. Karhua vastaan käytettyjä yksilöitä kutsuttiin nimellä Bärenbeisser ("karhunpurija").[1] Bullenbeisseriä käytettiin myös härkätaisteluissa.lähde?

Rotu kuoli sukupuuttoon 1800-luvulla.[1]

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bullenbeisser.

Jossain vaiheessa oli taipumus jalostaa hieman pienempiä koiria, koska ne olivat nopeampia.[1] Bullenbeisser voitiin täten jakaa kahteen eri muunnokseen: kookkaaseen danzigilaiseen (Danziger Bullenbeißer)lähde? ja pieneen brabantilaiseen (Brabanter Bullenbeißer)[1], joista jälkimmäinen tunnettiin kotialueellaan myös nimellä bullenbijterlähde?.

Vaikutus nykyisiin rotuihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun lopulla pienempi, brabantilainen muunnos risteytettiin englanninbulldoggin kanssa, jonka tuloksena syntyi bokseri.[1] Bullenbeisseriä käytettiin myös tanskandogin luomiseen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 314–315. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.